Keguguran ..

 

G tapau makanan je ari .. Semalam pon gitu..  Lebih tepat lagi , sejak wife pregnant  , aku selalu menapau jer.. Nak memasak wife tak leh bau gitu gini ..

Balik dari restoran (tapau nasi beriani n roti nan ) , ada 'persidangan' ayah ayah depan rumah aku .. huhu.. Wargh.. kena lepak sat ni.. Wife , sahih tengah tidur kat rumah akibat mabuk ..

Bla bla bla bla.. borak hal laki .. hal balik kampung .. hal kerja.. Pastu ada satu kawan tu tanya aku , wife mabuk ke... Aku kata aah.. Dia diam sejenak . Kemudian dia cerita kat aku yang mana isterinya baru saja keguguran  ..

" Hah ?? " .Terkedu aku jap .. Aku tanya dia sbb musababnya .. Katanya sbb wat kerja berat .. Wife dia seorang cikgu .. Pastu kena banyak naik turun tangga lagi ... Pastu layan anak dia .. dok dukung..

Adus.. Kesiannya.. Aku tanya berapa bulan dah ? 6 minggu .. Rasanya sama usia kot kandungan dia ngan wife aku.. Hadus... Siannya.. Tu kira anak no 3 dah..

Aku kata tak pe la.. ada dua dah sbg pengubat... Kejadian tu menyebabkan aku kena jaga wife dengan lebih ketat .. Huhu.. Ketat la sangat yer ??

30 ulasan:

  1. Tanjat boboi..ingatkan.....jaga2 dan hati2 tau abg ben

    BalasPadam
  2. haha. sayang bini ditatang2kan. ;)

    BalasPadam
  3. bagi isteri minum air zam zam abg ben... elok utk org mengandung.bagi isteri minum air zam zam abg ben... elok utk org mengandung.

    BalasPadam
  4. yerlah...tanjat boboi gak.. ternganga kejap... byk bacakan surah2, al quran... semoga en ben mendapat anak yang soleh/solehah...insya'Allah...

    BalasPadam
  5. dulu mak saya pon gugur masa minggu keenam pregnant (masa umur saya 8 tahun). gugur sebab termakan nenas dalam gulai yang makcik kafe masak. tak perasan yg dimakan tu nenas sebab kecik sangat. igtkan ubi. tak pasal2 kena bawak pegi spital. smpai spital, doktor cek (lama sangat) then kuar ngan muka masam,cakap kat abah saya yg mak saya gugur

    BalasPadam
  6. ingatkan~~ ermm tol tuh, org preggy mna leh buat keja berat2.. sian kat kwn abg ben..

    BalasPadam
  7. terkejut sy.. adui..
    sy doakan semoga semua selamat ya..
    sweet benau abg ben nieyh.. hihh

    BalasPadam
  8. suspen betul tajuk!

    kalau rahim tak kuat memang mudah gugur walaupun sekadar angkat barang yang berat sikit je... kalau boleh mop lantai pun jangan, sebab ada orang yang boleh keguguran sebab mop lantai je!

    jaga zila baik2 tau!

    BalasPadam
  9. abg ben kene sgt2 prihatin kat wife abg ben pasni :) smoga smuanyer slamat

    BalasPadam
  10. jaga wife lek lok...adik pun baru lepas bersalin semalam..tak cukup bulan..baru 7 bulan..

    BalasPadam
  11. jaga dia bang. semoga baik2 aje sume. :)

    BalasPadam
  12. kita dh selamat semua.. BA jaga wife baik2.. nikmat dpt baby ni memg x trgambar dgn kata2. tgk hubby sy.. dulu x nmpk minat kt baby bila dh ada baby sendiri terserlah sifat bapa tu.. hr2 blk keja x kira baby tido pun dia akn angkat baby, peluk, cium & baring dgn dia...

    BalasPadam
  13. suspen je tajuk.
    jaga betol betol tu abg ben.saya tengok, ramai wanita mengandung ni buat kerja berat..si suami tak kisah ke?..kesian mereka..jadikan pengalaman member tu sebagai pengajaran..

    bro ben, saya ada some petua yang saya dapat melalui buku Petua Segala Petua dari Penulis Normila Kamal.

    untuk elakkan rasa mual, peru minum air suam, dan elakkan minum, minuman berlemak seperti soya..dan makan asam sikit sikit, dan biskut keras satu jam sekali.

    lepas tu, ada petua untuk elakkan keguguran :

    mengikat perut di bahagian bawah dengan tali pinggang kain dengan kuat, amalkan mandi air suam setiap petang untuk menjadikan peranakan lebih baik dan kuat..

    itulah petua dari buku tu..
    apa yang penting, pastikan isteri mendapatkan rehat yang cukup..

    selamat berpuasa.

    BalasPadam
  14. hmmm..sy baru aje keguguran semalam.bleeding start hari sabtu lepas masa g kuantan jumpa asben.xtau pun sy pregnant tp mmg ada lah tanda2 seperti mabuk,emosi xstabil dll,ajak asben bwk check g klinik tp dia kata esok bru g.masa lepas sahur perut sakit sangat ingatkan senggugut.sekali kuar darah brketul2 bru asben kelam kabut.g klinik pakar doktor kata kandungan 8mggu da..sedih yg teramat amat memandang ini adalah kali pertama sy pregnant..doktor just bg ubat bg kuar semua darah yg tggl.rupanya xgugur abis lg..semalam bru gugur janin dlm kandungan sy.sedih sgt...hmmm..sy baru aje keguguran semalam.bleeding start hari sabtu lepas masa g kuantan jumpa asben.xtau pun sy pregnant tp mmg ada lah tanda2 seperti mabuk,emosi xstabil dll,ajak asben bwk check g klinik tp dia kata esok bru g.masa lepas sahur perut sakit sangat ingatkan senggugut.sekali kuar darah brketul2 bru asben kelam kabut.g klinik pakar doktor kata kandungan 8mggu da..sedih yg teramat amat memandang ini adalah kali pertama sy pregnant..doktor just bg ubat bg kuar semua darah yg tggl.rupanya xgugur abis lg..semalam bru gugur janin dlm kandungan sy.sedih sgt...

    BalasPadam
  15. Salam bro Ben, di ketika isteri sedang mengandung, jangan lupa amalkan surah Maryam dan Surah Yusof. :) ketika bayi dlm perut die sudah boleh mendengar. Semoga dikurniakan "brilliant baby" InsyaAllah. :)

    BalasPadam
  16. jaga wife tu elok2 ea..tak pe abg ben bersusah2 9 bulan ne,,yg pntng wife ngan anak dlam kandungan sihat,dan selmat dilahirkan nanti..
    semoga wife abg ben dan abg ben sihat sejah tera,,tak lupa juga anak dalam kandungan AMIN

    BalasPadam
  17. Wuwuwu! Tanjat boboii! Wajib kene jaga ketat-ketat tu Abang Bengbeng. Moga semuanya baik-baik aje.

    BalasPadam
  18. terlalu berhati2 pun bahye gak..jgn terlalu ni sgtlaaa buat biasa2 je..bergantung kpd bdn si isterila ade org makan nenas or apa2 pun ok.ade yg penah jatuh tergolek pun ok..lihat pd kesihatan rahim tu jugak..tp kalo kes dh byk kali gugur rahim xkuat biasanya doc suh dok dendiam dlm atas katil je bgn masa nk pi mandi je.ade tu siap kena thn kat sepital dr awal peknen smp beranak..masak wehh berkampung kt sepital.ade kwn sy hanya leh duk atas tilam je smp 9 bln baru doc bg bergerak tu pun xleh lebih2 drive apa pun xleh.

    BalasPadam
  19. btl tu BA kena jg ketat2 k... apa pun terpulang pd wife abg... y ptg awl2 ni mmg xleh bt keje berat, jalan pun kena slow2 ja...

    BalasPadam
  20. pleaselah jgn buat tajuk mcm ni ben. takut kak liza! ngeri je dah tadi. jiran kak liza ni pun dah pregnant 6 bulan anak ke 3. Setiap kandungan perlu perhatian doktor, sgt sensitif & kadang pendarahan. Itu yg tak leh buat kerja berat. lansung resign skrg ni. so berikan jagaan terbaik & banyak berdoa moga segalanya selamat.

    BalasPadam
  21. uiks abg ben ni tajuk tak bleh blah la..adui..suspen je..

    jaga wife elok² tau!!weee..

    nak wet rayeeeeeeeee!!plisss!! :)

    BalasPadam
  22. takut dgn entry kali nie..nebes tul. Sy pernah alaminya..yg paling sedih, kandungan dah hampir 20 minggu..tp rezeki masih belum ada. So abg ben jg baik2 wife tue k..amalkan makan buah kurma dan kismis pun bagus

    BalasPadam
  23. Entry ni saya buat lepas saya baca entry abg ben ! :)

    Seronok lah pulak bila ramai bakal2 ibu. Alahai seronoknya nak menimang cahaya mata. lebih2 lagi yang baru kahwin... this year 4 sekali keluar. next year 2 lagi ! Alhamdulillah rezeki Tuhan nak tambahkan ahli keluarga saya :)

    http://mystellamia.blogspot.com/2011/08/seronoknya-bakal-jadi-ibu.html

    BalasPadam
  24. wahh. tajuk xleh blah. terkejut dah td. jaga wife baik2 ye abg ben :)

    BalasPadam
  25. Aku tak bagi wife angkat barang yang berat pun bro.... Nak tau seberat mana aku dah tak bagi? Seberat pinggan kaca yang besar tu.... Tu pun dah tak bagi.... Jalan-jalan... aku tanya dier dulu....larat ke tak... Kalau tak larat....jangan try... Tapi selalunya dier nak jugak....haih....

    BalasPadam
  26. bro..kdg2 bende dah takdir...tapi..jaga lah sebaik mungkin..saya dulu umah flat..tingkat 4..pastu saya pun cikgu..kelas nun atas sekali..sampai la bersalin kelas tetap kat kayangan sana..alhamdulillah..selamat je.. yg penting kita jaga diri dan yakin Allah ada untuk jaga kandungan kita tu..:)

    BalasPadam
  27. mmg kena hati2 kalau org yg ada sejarah keguguran ni..

    tp kita berpegang je la pada ayat yang mana benih tak elok Tuhan akan ambil balik sebab dia taknak menyusahkan kita...

    tau tak lebih dari 80% dari keguguran tu sebenarnya adalah anak yang akan dilahirkan cacat @ syndrom.. jadi mungkin ada kebaikkannya di situ..

    kena redha dengan ketentuanNya.. insyallah Dia ganti dgn yang lebih baik.. amin..

    BalasPadam
  28. kesiannye..
    apa2 hal pun abg ben kne jaga elok2 wife n baby...smoga baby n wife abg ben sihat dan slamat...

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI