Apa ??? Nenas ??? Dah dah !! Tak leh makan !

by - Ogos 22, 2011

 

Tu dia ... pantang larang tok nenek zaman berzaman .. bukan senang woooo bila isteri dah mengandung lebih lebih lagi anak sulong.. Tanggungjawab sebagai seorang suami bertambah .. Bukan tambah bini tau !

Banyak kena jaga .. itu tak leh ini tak leh .. Ni awal awal bulan atau disebut trimester .. 3 bulan pertama tu haaa... Nak wat keje berat pon tak leh tau .. Semua suami kena buat ! Jangan mengada ngada kasi dia buat.. kang ada yang teriak lagu dendang perantau nanti !

Nak dijadikan cerita ... Hari tu aku tanya kawan kawan / akak akak , abang abang di FB BEN ASHAARI berkenaan pemakanan... Buah Nenas boleh tak makan ? Maka berduyun-duyun la pendapat .. Majoriti kata tak leh.. OKeh la... Bukan pe , kena hati hati..

Dan tadi , aku dapat biskut raya ...Tat nenas ! Hapa ??? Nenas ? Tak leh kasi wife nih..Bahaya !! Tak leh tak leh !! Tapi kalau dia nak gak ? Camana ?

Aku tanya pada kak ummi zaihadi ( otai blogger masakan ) dan Mat Gebu ( pakar bidan selain masakan ) , boleh tak makan ? Diorng kata , boleh jer !

ARghhh.. boleh pulak ? Bukan ke nenas ?? Sama la tu kan ? Huhuh... Bukan pe , ada satu je dapat.. Kalau wife leh makan , sah sah kena kongsi dua kan.. Ni kalau tak , aku sorang je... hahaha..

Bapak kedekut ! hahahaha...

You May Also Like

58 comments

  1. eh! abg ben dah nak jadi daddy ke? slalu tertgl entry abg ben ni tau sbb byk sgt entry, x terbace *sobs sobs* ... neways congrets ye?

    BalasPadam
  2. buah nenas tak boleh...tat nenas ok jer...sedap tu..menu hari raya :D

    BalasPadam
  3. tu dh nma jem nenas abg ben ..so tk tjam dah ..kn dh cmpur gula semua ..:P..

    BalasPadam
  4. tat nenas xper abg ben :)
    hihi ni contoh bapak yang terlebih concern nie..:)

    seronok kan bakal dapat anak, congrats yer.jg wife & bakal bby elok2 :)

    BalasPadam
  5. nape tak boleh makan pulak..hehehe..makan je la.. takat sepotong dua nenas..takde apa lah.. lagi pun kan nenas kaya ngan vitamin c..tat nenas lagi lah takde apa..

    tapi nenas tu jangan la pulak makan sampai sebijik..beria sangat dah tu..huhu..

    saya masa pregnant pun makan je nanas..alhamdulillah takde masalah..tapi makan lah pada2 ya..

    BalasPadam
  6. kata je la.. sebenarnya nak bolot sorang2... hahaha..

    boleh je makan en ben.. saya ngandung boleh je makan tp jangan la sampai sebiji nenas tu abis kena bedal.. satu slice je dah cukup.. yg kena elak tu mata nenas tu haa.. tu yg tajam..

    tart nenas.. lagi la boleh makan.. pasal dia dah jadi jem x ori dah tu...

    BalasPadam
  7. hehehe..nenas muda je yg takleh..hehehehe

    BalasPadam
  8. dh jd jem, ok je.. hehe..


    nmpk noo kedek..

    BalasPadam
  9. hik2.. nenas sebab tajam ..
    tat nenas tu perisa je hik2x..

    xyah lah makan nanas ..

    BalasPadam
  10. ben nak ngabehkan sorang2 tat tu...:D

    BalasPadam
  11. kalau wife abg ben tringin sgt2..rasa ckup la lengkapkan syarat spy tak kempunan tu hehehe..

    rasanya kalau tart nenas tu xtau la...

    jem dia xyah la makan.. makan biskut raya tu jer hehehehehe~

    tp kalau abg ben takut sgt.. apa kata buat jer notis sepanjang 9 bulan.. no nenas at home.. katakan tidak hihihihi~

    BalasPadam
  12. Buh nenas xleh sebab dy tajam .. perut xtahan nt ..:)
    tat nenas mmg leh makan .. hehehe . coz nenas 2 dah diproses ..

    BalasPadam
  13. nenas muda je tak boleh abg ben!
    tart nenas boleh jer, kejam sangat kalau tak boleh...

    lainlah kalau abg ben nak habiskan sorang2! heheheheheeeee

    BalasPadam
  14. alamak..kner tinggalkan nenas...kalo jem nenas tu dah x rase serdak die lagi oke la..dah blend sampai halus

    BalasPadam
  15. abg ben..ni kes tak mau kasi istri mkn nenas ke atau nk mkn tat nenas sorg2? .. comel jer..hehe

    nenas ni ikut org gak..kalau bdn x thn.. bhaya..mcm air tebu gak la... tp kalau tat nenas blh je.. den dulu tibai sebalang.. tapi masa tu bb dh 5 bln la..hihi...

    BalasPadam
  16. hahaa tak de peluang la nak makan sorang tat nanas tu..kelentong la sikit..cakap tak boleh makan hahaaaa

    BalasPadam
  17. Oh..~~
    dapat info baru drpd komen2 kat sini..
    ok je rupanya kalo mkn nenas secubit dua..
    kalau jem nenas lg la ok ye..
    tq akak2 commentor.. ;P

    BalasPadam
  18. hahaha
    alkisah abg ben nak makn tart sowg die jek
    hehehhe

    BalasPadam
  19. nanas memg takleh ..
    sbb dia tajam ..
    pham2 la kan ..
    mak sllu pesan kt akak ..

    BalasPadam
  20. tat nenas tu lain cite encik beng pasal dah banyak melalui proses sehingga masak tu..lain la kalau nenas yg sebijik tu memang le x leh makan..apo la..huhu

    BalasPadam
  21. Saya mmg suka mkn nanas. bole je makan masa ngandung...jgn mkn byk sudah la... org ckp rebung pon xleh mkn... tp me, alhamdulillah...dah beranak 3 dah pon...;)

    BalasPadam
  22. jem takpe... sbb dah campur benda2 lain... kalau buah tu, elak la kalau boleh.. satu lagi... jgn minum air kelapa mase awal2 pregnant ni... mase last2 takpe..sbb air kelape tu tlg 'cuci' kepale baby kasi bersih..so bile die keluar, xde kerak/daki kat kepale... allahu'alam

    BalasPadam
  23. Salam..

    Biasanya utk orang mengandung ni, katernyer yg pantang sgt ngan nenas ni is during the 1st trimester (3 bln pertama)..especially those yg baru 1st pregnancy...bukan apa langkah berjaga2..tapi kalau nak makan jugak, InsyaAllah ok jer, tp sekadar melepas rasa nak tu jer la...tapi pantangan nenas not applicable utk nenas yg da masak rasanya..so kalau tart nenas tu x msk la kot dlm senarai pantangan tu...btw..sharing is caring kan...hehehe

    BalasPadam
  24. hamboihh kedekut..camna kalaw abg ben bini ngidam nanas nanti..?? hukhukhuk

    BalasPadam
  25. tart nenas ok, buah nenas tu yg ngak bisa dimakan lagi dongggg....sama juga dgn durian, sebab panas!!!

    BalasPadam
  26. hahahaha..alasan tamau kongsi tart nenas la tuh ye.. ^_^
    Tart nenas x de hal la en.ben...sebab nenas tuh dah dimasak...yang org tua2 x bg sgt tuh nenas freash...esp tang 'empulurnya'...empulur tu lg tajam drpd isi nenas sbnrnya ye...

    BalasPadam
  27. Nanas yg dimasak ok.. pun jgn banyak.. gula manyakkk..
    'rasa' takpe.. 'makan kenyang' takmo dulu laa..

    Yang boleh makan tu jangan pulak depan2 ngadap tak hengat, ihsan sikit pad preggy mummy nuuu.. haaa wokey!

    BalasPadam
  28. tart nenas? hmm my feveret tu..:)

    BalasPadam
  29. tat nenas? ok jer dulu makan..sedappp, tak boleh tak makan..huhu

    BalasPadam
  30. Assalamualaikum Ben,
    kalau tart nenas tu boleh makan sbb nenas tu dah jadi inti, tapi jngnlah berlebihan..cukuplah sekadar rasa2 jek...kalau buah nenas atau jus nenas mmng jngnlah..elakkan sbb tajam...lagi satu tapai ubi/nasi...elakkan dan jngn makanlah...ini semua buat 3 bulan pertama..mmng kena jaga sangat...kalau orng takde masalah langsung, leh makan semuanya, tapi sikit2 jelah...

    Apa pun jaga diri dan kesihatan Zla dan Ben sendiri ya...moga semuanya selamat..

    BalasPadam
  31. yup, nenas fresh dikupas kulit tu (muda) tak boleh. Pe pun, semoga isteri abg ben sihat-sihat selalu eh

    BalasPadam
  32. ahahahahahahahhahahahahhahahhahahahha!!!!! papa bennnnnnnnnnnnnnn!!! dasar dengkiiiiiiiiiiii!!!! ahahaha~ kedekuttttt betul, bagi je semua kat kak zila!!!

    BalasPadam
  33. kalo nk makan tart nenas tu ok.. tp jgn la mkn buah nenas tu, yg muda tu.. bulu2 dia yg bahaya.. pompuan yg xmengandung pn xdigalakkan makan apa lgi yg mengandung... erm.. air tebu pn xleh mkn tau...

    BalasPadam
  34. buah nenas tu tajam abg ben. so ibu yg sdg mengandung x digalakan untuk makan.

    dan kuih tat tu xde mslh nak makan. just perisa.

    sumber : dr ibu.. sebab ibu JM.. heeee

    BalasPadam
  35. wawawa naik tocang la kalau semua takleh makan..mesti bakal papa tu raya sakan makan sebalang tat nenas.
    hehehe
    nenas jadi jem tat tu dah tak setajam mana dah kena masak bagai...

    takde harapan okeh dan taram sorang2

    BalasPadam
  36. setakat nak rasa seketul dua takkan tak boleh.. ;) bukannya habiskan sebalang dua..

    BalasPadam
  37. salam ben,ramai yang dah komen pasal tat nenas tu. nak bagitau satu perkara.. strawberi pun tak boleh makan awal2 mengandung ni yer..
    lagi bisa dari nenas tu..

    BalasPadam
  38. semua tu tengok pada ketahanan badan tapi lebih elok tak makan. nenas yang dah masak di atas api boleh je makan tambahan pulak le jem nenas jerkkk...

    'Bapak kedekut ! hahahaha...'
    huh...jangan le anak bapak menurut bapaknya nanti...

    BalasPadam
  39. owh...akal nak mkn sorg la tu...bijak!!

    BalasPadam
  40. nenas buah takboleh. tajam.. kalau tart nenas bolehjee... tak tajam lansung. dah preserved. hihi

    BalasPadam
  41. hahahaha... kedekut btul... bagi jek jamah sket, balance kasi balun abis... huhu...

    BalasPadam
  42. Tart ok jer bro.... Tapi tatot jugak nak bagi makan....sebab status nenas tu..hehe

    BalasPadam
  43. boleh mkn la..x der mslh pn,sy student nurse
    segala benda yg halal di langit & dibumi semua boleh dimakan..except medication sbb tu akan effect baby

    BalasPadam
  44. salam...nenas mmg lah x leh makan tapi kalau kuih tart nenas tu boleh je ...baby yg teringin mkn tart nanas tu yer....:)

    BalasPadam
  45. rasanya klo tart nenas tu tak pe la abg ben..bgusnya abg ben caring dgn wife..suka2X!

    BalasPadam
  46. ntah la..kalau abg ben takut sangat, kasi wife makan yang kuihnya je la..inti nenas tue apa kata abg ben yang makan..ahaks

    BalasPadam
  47. salam...

    nenas tuh orang kata tajam...tak elok makan untuk wanita mengandung....takut keguguran...

    BalasPadam
  48. oooo..kes nak makan sorang rupanya....hheheheh....

    insyaAllah ..boleh jer makan tat tu

    BalasPadam
  49. tamak tul abg ben nie..tat nanas boleh je sb dia dh dimasak..kalau buah nenas bahaya sb tajam...huhu

    BalasPadam
  50. stuju dgn ummi zaihadi dan MG:)
    mkn mmg boleh mkn tapi rasa sikit jelah,,sikit bermakna sikit dan lebih elok tak payah langsung sb kesan pd setiap org berbeza.ada yg boleh mkn nenas sebijik.ada yg sepotong je dah jd masalah, so...bersederhanalah dan berhati-hatilah Ben :)

    BalasPadam
  51. tolog lah mr ben..
    tau tau or buat2 tak tau yg nenas dan tat nenas tu berbza?
    Ngeh3...

    BalasPadam
  52. hehe...awal2 mengandung memang x boleh makan buah nenas... dan air kelapa juga... dekat2 nak bersalin, banyak minum air kelapa nanti kulit baby bersih jer....x ada kuping kat kepala...

    tart nenas tu muleh laa..jangan kijam oooo...kuikuikui

    BalasPadam
  53. nenas masak boleh ben..jgn nenas muda...sbb nenas muda tajam....

    BalasPadam
  54. assalamualaikum ben
    kalau awal pregnant,nenas mentah jangan dimakan,pantang larang orang2 tua.
    tapi kalau nenas tu dah direbus ke, dah dibuat gulai ke, bisa nenas tu dah hilang, bolehlah nanas tu dimakan.
    tahniah.

    BalasPadam
  55. dgr ceramah ms trimester ari tu...misi ckp benda yg pantang buat sementara ialah nenas, tebu, tapai dan air kelapa..... tapai dan air kelapa bole minum/makan tapi ckit2 la utk cantikkan kulit anak di akhir2 pregnant.... semuanya bergantung kepada ketahanan badan... penah tgk my officemate minum air kelapa ms 3bln preggy dan on the spot terus kuar janin.... hati-hati la...

    BalasPadam
  56. penah ada kes kakak ipar saya nak mkn nenas wktu tu dia pegnant 2bln lebih ... teringin katanya ... mak mertua dia kasi makan sikit jer supaya x kempunan ... klu ibu kempunan baby nanti air liur melelh jerk ...

    nenas dah dimasak (dibuat lauk@kuih) boleh makan ... bukan nenas mentah ... yg mentah tuh tajam ...

    lagi satu, pantang larang nie tgk org jgk ... ada wanita yg tahan ... ada yg x tahan ... better bg is3 abg ben ... mmg kena pantang bebetul lah sebab ada kes kan ... Qaseh doakan yg baik2 utk is3 abg ben k ...

    BalasPadam
  57. setuju dgn qasehsuci. ada org tahan, ada yg tak. sementelah anak sulung ni, toksah cari pasallahkan. bukan mati pun tak makan nenas. kawan kak liza dah 4 bulan tapi gugur sebab minum teh o limau. kak liza ni ok je walau sibuk menyental longkang belakang rumah masa tengah pregnant 4 bulan. dia pun ada sejarah sakit masuk hospital..kena jaga le.

    BalasPadam
  58. nampak kekedekutannya disiru... hahahhahahha

    BalasPadam