Si dia bertanya pasal iklan NUFFNANG ..

by - Ogos 25, 2011


" Abang Ben , kenapa saya punya Nuff tak banyak yer ? "
" Lorh ... mana saya tau .. Bila kamu buat blog ? Trafik oke ke ?
" Lama dah .. dua bulan lepas .. Trafik ok .. saya rajin je update .. pastu ping dalam FB lagi... "
" Hurm .. skit tu berapa ?
" Ada la dalam berbelas ringgit untuk minggu lepas .. Tu pon takde BE lagi "
Adoi budak neh.. dia ni saja nak perli aku ke apa ??
" Dua bulan lepas , pastu sekarang untuk seminggu dapat berbelas ringgit ? Tak banyak eh ? "
" Aah .. tak pon .. camana nak bagi dapat beribu cam ramai blogger dapat eh ? "
Aku garu kepala . Aku sendiri pon hampir 8 bulan baru nak merasa beratus .. Dia ni baru 2 bulan , nak beribu ? Huhu...
" Blog cerita pasal apa ? "
" Macam macam bang.. asal ada cerita je .. isu panas ke.. artis ke.. bola ke.. Janji boleh ada orang masuk .. "
" Hurm.. "
Aku nak kata apa kat dia neh eh ? Kang salah cakap , kata aku ajar bukan bukan kat blogger baru neh ..
" Gini je la dik .. saya nak kata lebih lebih pon , saya sendiri pon kais pagi makan pagi .. kais petang , belum tentu lagi dapat makan .. Buat blog ni kalau semata mata nak dapat keuntungan dari iklan , rasanya kena ada teknik dan cara .. Part ni memerlukan modal .. Kalau sekadar usaha kosong , makan masa ..
Ada banyak contoh blogger sekarang ni buat.. Mengiklankan di FB , google dan banyak lagi.. Tu adik kena tanya kat mereka yang lebih arif bab pengiklanan ..  Ok ? Saya cuma rajin update je pon...  "
Aku tersenyum..
"Apa motif adik buat blog ? "
Diam dia ..
" Nak tambah pendapatan .. "
" Buat bisnis dalam blog.. insyaAllah.. tu lagi terbaik .. ramai dah berjaya tambah pendapatan dengan cara tu .. "
" Bisnis apa bang ? "
Aiseyman.. takkan tu pon aku nak bagitau.. Dari aku bagitau , baik aku buat sendiri kan ?
" Apa apa je.. ada banyak .. cuba google.. "
" Ok la bang.. terima kasih sudi meluangkan masa menjawab persoalan saya .. Selamat hari raya bang.. "
" Selamat hari raya .. sama sama .. "

Hurm... Bulan depan , blog aku masuk dah 2 tahun ..  Masih di takok ni lagi.. tiada peningkatan .. Memerlukan lagi usaha untuk naik .. Walaupun ada yang mengajak aku untuk mencuba sesuatu yang baru , aku menolaknya dgn baik ..
Kerana aku punya perancangan aku tersendiri .. Yang mana , hanya mereka yang mampu berfikir saja akan memahaminya ... Mereka yang pernah 'susah' satu tika dulu , akan tau bagaimana nak berjaya dalam apa juga bidang yang diceburi..
InsyaAllah .. Yang penting adalah usaha .. bukan takat omong kosong ..

You May Also Like

31 comments

  1. hebat jugak 2 bulan dah berbelas.. same la.. dah hampir setahun baru la merasa nak beratus..

    besela budak2..

    BalasPadam
  2. betol... setakat cakap tp takde usaha pun tak guna gak..heheh

    BalasPadam
  3. gile r..pro r dia tu.. baru 2 bulan kot.. huhu..aku tak guna nuffnang.. huhu.. just be happy blogging..tambah kawan..

    BalasPadam
  4. haha .. nk terus beribu tu !! cita2 tinggi hehehe :D

    BalasPadam
  5. owh.. diri nie dh 2 tahun.. xsmpai 50 hinggit lg

    BalasPadam
  6. dugaannya... sabar bro ben sabar... macam-macam dugaan menimpa ni... lepas satu dah settle datang lagi satu.... kesian bro ben...

    BalasPadam
  7. nuffnang ada tapi tak pernah nak ambik tahu sangat sekadar ada...berblog cuma untuk lepaskan tension...boleh luahkan perasaan dan tambah kawan2...

    BalasPadam
  8. putri dah 3bulan
    masih rmo.50 wahahahaha
    xpandai sangat la nuff ni
    ada yg leh ajar x??

    BalasPadam
  9. waduhhhhh! kan ke hebak dah tu 2 bulan berbelas,atoii laa

    BalasPadam
  10. kalau nak harap duit ajer dari blog, memang betul buat bisnes lagi bagus..dah tentu boleh untung riban2

    BalasPadam
  11. oklah tu..saya nyer nufnang baru rm9.35sen...
    dah tu, pe lagi, silalah ke blog saya ye...lalalaa...;p

    BalasPadam
  12. Okeyla tu permulaan yang baik sebab baru dua bulan dah berbelas2 hengget.... :)

    BalasPadam
  13. payah tu dia rs apa dia dpt xcukup..niat dia bgs, nk jd lebih baik..tp xkena cara la plak..mcm x sabar pn ye jugak..huhu..sbr tu penting..blaja dr pengalaman..=)

    BalasPadam
  14. hebat 2 bulan dah berbelas...eka setahun baru arsa seratos..tu pun payah cari followers.....

    BalasPadam
  15. dasat jugak budak tuh... haha..

    BalasPadam
  16. Er...Ben..berapa umur budak tu...dah akil baligh lum??

    BalasPadam
  17. hebat.. tapi x pe la abang ben, dia jadikan abg sebagai Idola dia, bercita2 besar.. hahahaha

    BalasPadam
  18. Memang hebat budak tu...aku dah masuk 6 bulan baru daftar Nuffnang...
    Good luck utk bdk tu...

    BalasPadam
  19. hukhukhuk,nak nangis dengar pengakuan dia...2 bulan dah berbelas ringgit? rasa nye kan, dia tak puas hati dia dapat sikit,,,,sebab dah target dia berblog untuk tambah pendapatan...

    BalasPadam
  20. jawab je rezeki di tangan Tuhan..hehe

    BalasPadam
  21. kira ok la tu...2 bulan dah berbelas2 hengget...

    BalasPadam
  22. bgie sye
    blog nie mcm lukisn,lukisn yg dijual,yg disimpan dan yg dikongsikan

    lukisan yg dilukis olh tgn2 yg terkenal pasti mahal harganya, sme goes to dunia blog..

    sye dlm ktegori..lukisan yg dikongsikan :D
    slmat berblloging <3

    BalasPadam
  23. buat blog sebab nk dapat pendapatan? TAK BETUL tue.. nmpak sgt tak ikhlas.

    BalasPadam
  24. sy setahun baru nk merasa ratus ni dia 2 bulan nk ribu?? melampau tu..2 bulan tuk berbelas ringgit tu ok la...kalau amy syukur sgt2 sb sekarang pun earning naik rm2 je seminggu..tp xpela xkisahpun..tu bukan motif utama sebenarnya...

    BalasPadam
  25. Hehehe, aku dh 2 th buat blog. Byk dh aku dpt. Last aku check, dh rm2.60... Kayo den... Hehehe mai la singgah blog aku yg tk de apa2 tu..

    BalasPadam
  26. pergh. banyak kot dia dapat bagi blogger baru. yaya pun baru dapat tak sampai 5posen. tu pun atas ehsan digi sebab vote arituh. hoho

    BalasPadam
  27. wah3..
    byk la tu dh berbelas RM..

    BalasPadam
  28. X penah pikir pun psl bayaran. Tahu suka2 buat blog. Untung2 dpt kwn baru.

    BalasPadam
  29. hehe.. usaha lebih, rezeki masuk la... so rajin2 la berusaha...

    BalasPadam
  30. haha, kelakar nya. susah lah nk dpt duit dgn blog. saya pun tak faha, byk benda. BE pun baru tahu apa. hahah

    BalasPadam