"Malaysia lagi murah la bang .. "

by - Ogos 29, 2011

 

Selesai menghabiskan duit di Alamanda.. Beli vaccum cleaner , baju 2 pasang , sepasang kasut dan roti boy.. Ops... hehehe... Total tak sampai pon RM500 .. Mahal tang vaccum tu jer ..

Pastu terus balik .. Plan nak berbuka kat rumah orang tua malam ni.. Berhimpun ramai ramai kat sana jer .. Lepak kat Putrajaya ni , sah sah berdua jer.. hehe.. Sepi ? Sepikah ?

Kalau sepi cuba bandingkan dengan 'dia' yang dah menghabiskan lebih 5 tahun di Malaysia hanya untuk mencari rezeki bagi menampung keluarganya di sana ..

" Assalamualaikum " .. Dia tegur aku ..

" Wasalam wbt " .. Aku tersenyum dan menutup bonet kereta yang mana aku plan tadi nak keluarkan semua barang dan masuk mengemas rumah..

Tapi dah dia datang menegur , adalah satu kurang sopan la kalau aku biarkan gitu je kan .. Maka aku pon borak jap la ngan dia .. Kesian tengok dia .. Heheh..

Mamat bangla ni bernama Khalil .. Umur dia 2 tahun lebih muda dari aku.. Camana aku tau ? Sbb perbualan aku ngan dia bermula dari A sampai la ke Z ..

Dari situ aku tau cerita mengenai keperitan di negaranya .. Bayangkan gaji dia cuma RM1000 disini .. 600 diantarnya ke orang tua serta isterinya .. Cukup malah boleh simpan lagi ! Duit yang diantar kepada mereka , membolehkan mereka kat sana tak perlu susah payah kerja dah .. Alhamdulillah ..

Cuma dia kata kerja dia teruk sikit la.. kena berhujan panas gitu.. Namun dia tetap bersyukur sbb ada kerja .. Lagi pon segala yang ada di Malaysia ni , dah cukup murah baginya .. Makan minum pon ok dah .. Boleh makan sedap sedap gitu .. huhu..

Dia siap buat perbandingan gitu .. Pengiraan dan sangat beruntung berada di Malaysia .. Sapa kata susah nak hidup di Malaysia ? Segalanya murah dan mewah ! Dia kata la .. hehehe..

Tak cukup lagi kah kita ? Inilah hasil kemerdekaan negara kita .. Namun masih ada yang tak bersyukur ...

You May Also Like

15 comments

  1. Oooo.. Die tu asl mane? Indon?

    BalasPadam
  2. betul2. memang dah cukup cuma kita still tak nampak sebab tak pernah rasa susah. seseorang yang pernah rasa susah akan hargai apa yang dia dapat. saya tahu camne rasa susah. syukur sangat2 atas rezeki dan keamanan yang dikecapi oleh kita sekarang.

    MOHD NASER.com

    BalasPadam
  3. hahaha..
    yg gaji rakyat malaysia rm1000 perit jugak kat malaysia nie

    bangla xpa cukai xbayar
    rumah sewa kongsi 20orang
    bla dan bla
    xleh buar perbandigan macam 2 bro

    fakta:hampir 3juta rakyat malysia dluar negara 10peratus dari rakyat mlaysia

    1:10

    ratio kita jauh lebih besar dari negara2 miskin didunia nie..

    sekian

    BalasPadam
  4. Tapi orang Malaysia, kelulusan SPM pun takde gaji nak beribu2.Kerja memilih.Jgnkan nak beri mak ayah, mintak duit mak ayah lagi.

    BalasPadam
  5. @TopiJerami90 dia bayar cukai bro.. permit kerja .. nak kena call orang tua kat sana lagi..

    Utk pengetahuan .. dia buat keje part time selepas waktu keje atau sabtu ahad dengan potong rumput kat rumah orang untuk tampung duit makan ..

    Dia kata.. cari duit di sini senang.. Mahu atau tak jer ..Kalau asyik buat perbandingan , maka kita takkan maju sampai bila bila ..

    BalasPadam
  6. lupa lak... sewa rumah dia seorang , rm200 .. api air lagi ? makan harian lagi ?

    BalasPadam
  7. kesian.Untung Malaysia.tp tak kurang jugak yg amek kesempatan kan ?

    BalasPadam
  8. @BEN ASHAARI

    mereka bayar cukai hanya 1jenis je..

    murah la nk call org kat sana,celcom ambik kesempatan habis2an nk bagi org bangla call mak bapak mereka,mahal yg rakyat sendiri lagi 2

    kalau nk maju kita kena buat perbandingan,jangan syok sendiri

    senang la mereka cari kerja,lepas 2 anak bangsa sendiri xdapat kerja

    sebab mereka berkerja kat malaysia la gaji minima rakyat tak naik,maklum la,yg bergaji rendah org2 bangla nie mana reti komplen,anak bangsa sendiri nk kerja buruh??mana mahu..mati kebulur la kerja buruh,xmampu nk hidup,gaji ciput,,baik jadi perompak!!!

    p/s:-jgn marah broe

    sekian

    bro kenapa delete post artis bolywod 2??baru nk komen..hehehe..

    BalasPadam
  9. itu antara ayat manusia yang hidup dlm sadar dan kesyukuran sentiasa:) sedih pulak dgr ceritanya....banyak lg yg susah di luar sna kan???

    BalasPadam
  10. @TopiJerami90 entri bolywod tu ? simpan.. takde pekdah untk dibaca dan ada masalah teknikal..

    murah atau tidak , masih dikira kos kehidupan seharian ..

    Kebanyakkan orang kita bila buat perbandingan , yang nampak ialah negatif.. bukan nak nampak positif .. maka , bertambah lagi alasan untuk bermalas-malasan ..

    Mereka nak datang sini , kena bayar RM10 ribu... pastu jgn lupa , cukai cukai yang tak nampak camana ?

    Kita amik yang baik dah la.. mereka berjuang untuk hidup disini.. Berjimat untuk terus bernafas .. Ikat perut bila perlu ..

    Kita .. tengok... beli baju berpuluh ringgit. nak pakai 3-4 ringgit ? sapa nak kan ? Takde kelas gitu.. Tu baru pakaian.. Ni bab kerja ? Sebab tu pilih jadi perompak kan ? Jalan singkat untuk kaya ..

    biar skit tapi berkat dan halal ..

    BalasPadam
  11. sedih bila teringat ada bangla eksiden kene langgar lori kat taman saya tu....

    kat entry ni...
    EKSIDEN NGERI

    bangla ni semua baik2...



    p/s: aik mana entry aktres bollywood suka lelaki melayu tadi?
    baru nak layan... dah takder...

    BalasPadam
  12. Hanya yg menempuh kesusahan akan mengerti erti bersyukur berbanding mereka yg hidupnya sentiasa bersenang lenang..

    BalasPadam
  13. em, terang2 di depan mata kita tapi rakyat masih x bersyukur kan. negara lain sampai dah xde peluang kerja n trpaksa migrate ke negara lain semata nk cari duit...

    BalasPadam