Tajuk lain , isi lain ? Hampeh kan ??

by - Ogos 21, 2011


Atau tajuk je gempak tapi kandungan ? isi ? Takde ? Kalau baca sekali jalan , atau sekali harung mahupun mencari terus isi , maka mmg takkan jumpa dalam blog aku .. Sebab aku suka olah terus setiap isi dan sampaikan dalam bentuk yang lebih mudah ..
Aku faham cara kebanyakkan blogger mencari point pada sesuatu entri .. Mereka lebih gemar pada entri yang ada NOMBOR atau BULLETS .. Jadi mereka tak perlu buang masa di blog berkenaan.. Masuk , kutip dan blah.. Sekian .. :)
Ada yang kata blog BEN ASHAARI ni lebih banyak merepek dari berinfomasi .. Wargkh... Pelik bukan ? Tuuu yang atas tu .. Aku buat segmen baekkk punya , ada 'mereka' join ? Tak .. Ada mereka puji ? Jauh sekali kan ? Tapi aku tak kisah .. Mungkin mereka ada cara mereka.. Fikir positif.. Fikir negatif ? Lain la pulak kan ?
Ok... Aku bagi contoh entri aku hari ni yang mana tajuk lain isi lain .. Padahal ! Tajuk dan entri ada kaitan ...
Mesti pembaca fikir ada gambar matahari terbenam dah .. nak tau apa cerita kan ? Ini entri double meaning .. Bila baca entrinya adalah berkaitan dengan kes tak puasa .. Biasanya orang orang tak puasa ni , alasan mereka .. lupa nak sahur , tak sihat , atau ingat dah masuk waktu ! Kan ?
Jadi aku simbolikkannya .. Lebih menarik sikit kan ? Takde la serupa macam baca suratkhabar harian jer blog aku ni .. Dan terang terang aku tulis blog ini adalah blog santai penulisannya .. Macam macam 'perasaan' ada ..
Maka , tak perlulah nak pertikaikan... Masing masing ada cara penyampaiannya.. kita kena bijak nak tackle pembaca .. Bukan main campak umpan jer... kan kan ?

You May Also Like

20 comments

  1. sebab tu bila baca sesuatu entri bukan sekadar baca, kena guna jugak kemahiran berfikir sikit sebanyak, baru lah kita dapat amek yang tersirat di sebalik entri tu :)

    BalasPadam
  2. yeh! betol tuu! tadi baca yg fasal matahari terbenam pun mula2 mcm tak paham jugak. pastu baru phm. fasal ponteng puasa rupanya. sebenarnya kan,,, tak kisah pun nak letak tajuk apa. janji benda yg nak disampaikan tuu dan org yg baca pun paham.

    entri terkini :
    http://marinashamsudin.blogspot.com/2011/08/jangan-guna-laman-sosial-untuk-memaki.html#links

    BalasPadam
  3. Bila baca entri2 kat blog2 ni, CMk lebih suka pada entri yg buat kita lebih berfikir...bukan sekadar entri kosong...CMK suka cara Abg Ben tulis entri..buat org berfikir...:)

    BalasPadam
  4. betol2 abg ben
    kekadg nak tarik minat pembaca dengan title nye
    ttg isi nye
    terpulg la kpd reader kan =)
    yang pntg matlamat kite smp!
    weee

    BalasPadam
  5. Bro ben 10...setiap jam post boleh naik betul ke ranking blog kite?? musuh dah xbanyak ke nk lawan haha

    BalasPadam
  6. kalau asik pk psl org lain..x kemana la hidup kite ni...

    pedulikan je, asalkn kite x bt salah...

    BalasPadam
  7. ooo..ok.. i get it.. huhu.. thanks yup

    BalasPadam
  8. bab2 baca nih... boleh.. semua org bleh baca.. tapi sejauh mana kita bijak menafsir bacaan dan semestinya, yg paling penting menapis juga bacaan tersebut~

    kalu dah benda meraban, takpayahlah sebok nak bace kan? contohnya... aahhh... dah besar, sila pk sendiri! haha!

    BalasPadam
  9. ada org pertikaikan en ben ker?
    saya rasa apa pun entri yg en ben tulis,ada tarikkan tersendiri..
    keep it up!

    BalasPadam
  10. mmg perlu bnyak berfikir... mitak2 biar isi kite menarik kn?? :)

    beramal dalm 10 ramadhan terakhir

    http://faeizma.blogspot.com/2011/08/beramal-dalam-10-ramadhan-terakhir.html

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

    kita tak boleh nak senangkan hati semua orang.. yg penting dh brusaha bt blog yg bmnfaat dn mjadi yg terbaik. [insya-Allah] lgpn, stiap org ad 'taste' sndiri... kan? perkara biasa klu ad org tk ska dgn pnulisn kita...apa-apa pun, sbr jelah...

    btw, i'm waiting 4 another entry from mr. ben... :]

    BalasPadam
  12. org mcm tu malas berfikir kot..

    BalasPadam
  13. "masing2 ada cara penyampaian."

    i like!

    BalasPadam
  14. abg ben...layan jer diorang tu.. kalu dier nk kutuk...sengeh jer kat dier...pastu masuk kn la entry pasal kne kutuk..kn??haha.. story 'bout life kn best!!

    BalasPadam
  15. em... kita x sama kan.... tp jgn sampai duk kutuk sama sdiri la... bukan baik kat kita pun, dosa lagi tambah lor...

    JOM TENGOK SINI : ANAK BULAN SYAWAL 1432H MENAKJUBKAN BERLAKU DI MALAYSIA

    BalasPadam
  16. haaa.. cp pon stuju sangat la tuh pak ben.. alaaa.. orang yg macam tuh tak open, bia la.. tak payah nak peduli..hihi.. oke ape tajuk tuh.. sampai cp pon saspen skali..haha..:P terkono~~

    BalasPadam
  17. cara masing2 lah kan ben,sbb tu kalau org yg tak baca entri betul2 tu akan silap komen,komen tak kena dengan tajuk..hehe

    BalasPadam
  18. nak letak tajuk itu atas kreativiti masing2 kan? ada org suka benda yg 'straight to the point' tp x bermakna org lain pun kene ikut apa yg dia suka kan? Ada org plak cakapnya berkias...berlapik...dan berbunga....terpulang..asalkan apa yg nak disampaikan tu bermanfaat...bukan utk diri dia je, tp utk org lain yg membaca...

    hmm....x yah pusing la en.ben ngan org mcm nih...'manusia memang suka melihat kelemahan/ kekurangan org lain...untuk menutup kelemahan/ kekurangan diri sendiri'...just my 2 cents ^_^

    BalasPadam