Hati-hati bila mengutuk yer ..

by - Ogos 25, 2011


Salam .. selamat pagi .. Sahur dah ? Confirm dah kan ? Berkat tu .. OKeh .. Seharian isu isu panas dikalangan segelintir blogger yang melibatkan newbies dan juga aku dah berlalu .. Aku harap la yer ..
Bukan apa , aku dah bagi penerangan berjela .. Kalau masih ada yang tak puashati tu , pasni boleh duduk jauh jauh dan keluarkan entri entri yang menunjukkan anda itu lebih bagus dari apa yang anda perkatakan .. Jangan cari isu murahan ..
Dan , selepas ini ... jangan kata aku tak bagi amaran yer .. mana mana kutukan yang menulis nama aku  secara terang terangan , samada di blog atau FB .. aku tak perlu pening kepala ... aku printscreen dan buat laporan pada ;
  1. SKMM
  2. POLIS
  3. PEGUAM
Aku rasa isu ni hanya di kalangan mereka yang tak tau prosedur atau etika penggunaan internet ..  Sedikit petikan ..
"Orang ramai juga dinasihatkan bertanggungjawab atas setiap komen yang dipaparkan dalam Internet kerana polis mempunyai keupayaan untuk menyiasat dan mengheret mereka ke muka pengadilan," .. Lanjut di SINI
Perundangan Malaysia
Perundingan Malaysia tidak membezakan penulis blog umum dengan penulis terbitan umum yang biasa, dengan itu blog dianggap satu penerbit sama seperti percetakan biasa. Oleh itu pemilik/penulis blog tertakluk dengan perundangan sama. Di antara akta-akta yang meliputi aktiviti blog termasuk seperti berikut:-
  1. Akta Hasutan 1948 - Seksyen 2 akta itu mengatakan setiap perbuatan, ucapan, perkataan atau penerbitan adalah menghasut sekiranya ia mempunyai ‘kecenderungan menghasut’.
  2. Akta Fitnah 1975
  3. Akta Rahsia Rasmi 1972
  4. Akta Iklan Lucah 1953
  5. Akta Perihal Dagangan 1972 - Akta ini melarang iklan palsu dan mengelirukan mengenai barang, harga, perkhidmatan, penginapan atau kemudahan ditawarkan dalam perniagaan dan perdagangan.
  6. Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Media 1998
  7. Akta Hakcipta 1987
  8. Akta Kesalahan Komputer 1997
Lanjut di SINI ..
Jadi , kalau rasa rasa nak kutuk tu , pastikanlah berasas .. Selagi ada yang menafikan ... ada bukti ... Maka berhati hatilah .. Sekian ..
Selamat berpuasa ..

You May Also Like

41 comments

  1. ada gak setan terlepas bulan2 pose ni ek.adoi..bukan apa sangat tu encek beng..dia dengki tu..haha..saya x nampak pun cara encek beng bersegmen boleh menimbulkan keuntungan di pihak encek beng saja..dua2 pihak dapat habuan..apesal orang x boleh nampak?x paham..

    BalasPadam
  2. betul tu BA... kita ada undang2, patut dibawa ke pengadilan... hadui... bulan mulia pun sanggup buat keje cam ni... harusnya perbanyakkan pahala...

    tapi allhamdulillah, Allah kembalikan pahala itu kepada BA...

    BalasPadam
  3. Tq Ben.. Peeingatan untuk dirI sendiri juge ni..

    BalasPadam
  4. satu peringatan dan info yang berguna untuk saya...

    moga tidak termasuk dalam golongan nie...Ameen...

    BalasPadam
  5. cam tu r en ben...cool...
    senyum jer k...^-^

    BalasPadam
  6. TQ... info yang sangatlah berguna, ingatan buat diri sendiri juga supaya kita tidak terbabas bila menulis...

    jaga-jaga ada mata memerhati... ala2 kiah propa pulak ... hik3

    BalasPadam
  7. bahaya jugak ye menulis blog ni,
    tak sangka bnyak akta berkaitan blog..
    thanks for the info ^_^

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. thanks for the info bro ben... kadang2 saya ni celupar jugak...

    p/s: saya selalu mention nama bro ben hanya pada segmen-segmen anjuran bro ben sahaja..

    anyway, jangan bersedih yer bro ben...

    BalasPadam
  10. wah..memang tepat dan berinfo...
    haha..lepas ni, kena pandai2 la tanggung.. terlajak perahu boleh diundur..terlajak kata dalam penjara la.. huwaaa

    BalasPadam
  11. diorang ni kne semak balik etika ketika berbloging, pastu baru kene selalu2 google2 tutorial dan banyak mengkaji, jangan ske sangat ikut hati,.. kang tak pasal2 masuk paper sbb kene sue rm300,000 mcm kes rais yatim tu,.. padan muke beraye la ko kt dalam lokap.

    BalasPadam
  12. sebab tu berhati2 sikit bila nak menulis . jangan ikutkan emosi sangat .. kalau betul ada tak puas hati , apakat direct je cakap dekat orang yang tak dipuas hati tu . tak payah cakap belakang ..

    BalasPadam
  13. Wa caya sama lu la Ben...teruskan perjuangan! I will follow U..

    BalasPadam
  14. lorr...sentap smpi mcm ni sekali?

    BalasPadam
  15. buat je report kalau rasa melampau sangat habnag benggg!

    BalasPadam
  16. @Admiral Hafiz eh ? nampak sentap ke ? ke yang baca ni tersentap ? kata nak info.. aku bagi info ..

    dok blogwalking ke? aku tak kunjung balas tau ..

    BalasPadam
  17. tq abg ben..

    eh... sy ada kutuk sape2 ke tak ea.
    kena check balik ni.. hehehe~

    BalasPadam
  18. sabar banyak2 abg BA..ni dugaan bulan puasa =)

    BalasPadam
  19. biasa la tu.tak puas hati tak nak ckp sendiri kan.blog tmpt luah perasaan.tp ingat jgn smpi boleh kena saman lak.isu2 sensitif perlu dielakkan.

    BalasPadam
  20. dugaan betul ek bulan ramadhan camni..sabo jela..

    BalasPadam
  21. Salam n tahniah Ben. Anda berada at the right track, sebenarnya Ben dah warning mengenai isu nie dah banyak kali dalam enri2 Ben sebelum nie. Tapi deme tu wat tak faham atau sememangnya tak faham-faham.
    Entri nie nampaknya Ben terpaksa nyatakan secara jelas dan specific akan kesan dan akibat yg mungkin akan ditanggung oleh mana-mana pihak yg berkenaan.
    Berfikirlah secara bijak, sebagai sebuah negara Merdeka yg berdaulat setiap warganya dilindungi undang-undang, akta, peraturan yg menghalang mana-mana individu dpd menceroboh akan hak dan keistimewaan individu lain sesuke hati.... apatah lagi tindakan sedemikian itu mempunayi niat yg tertentu.
    Ternyata Ben mempunyai asas kukuh mengapa enri pagi nie bernada lain dari biasa. Ben dah buat persiapan awal.....Ben tahu apa yg dia buat... kalau masih ada lagi makhluk yg kurang faham..... katakan kpd deme tu...SEE YOU IN COURT
    Saya menyokong ketegasan Ben. Jangan biarkan sesuke hati deme memijak kepala kita. Ingat, kita ada perasaan. Kita ada marwah, harga diri sebagai rakyat di sebuah negara merdeka dan kita ada undang-undang yg mencukupi untuk mengawal dan menjaga hak dan kepentingan kita dpd diceroboh oleh mana-mana pihak yg tidak bertanggongjawab. Dan hendaklah kita sentiasa ingat bahawa kita ada ALLAH dan jenteraNYA yg mengatur dan mentadbir seluruh alam.ALLAH Maha mengetahui, Maha adil dan Maha segala-galanya...... dalam diam kita bertafkkur sejenak dan bertanya semula kepada diri kitasendiri.......dimanakah kita sebenarnya. Wallahu'alam.

    BalasPadam
  22. info yg sgt berguna..ramai org masih x tahu @ buat2 x tahu pasal hal ni..bercakap mngikut emosi tu yg sampai keluar entri2 yg x sepatutnya.
    ni boleh jadi peringatn sbb dunia maya ni kecik je lambat laun org akan terbaca jugak entri2 yg suka mengutuk2 org lain..

    BalasPadam
  23. klau xleh selesaikan sndiri... serah kt incik polis jer..senang. jgn ikut sedap mulut je nk mengata org.. sabar ye abg ben.. kalau rasa xdpt nk selesaikan.. buat apa yg patut.. :D

    BalasPadam
  24. trlajak perahu leh undur

    negara dh maju tp perasaan hasad dengki ni buat kita jd mundur...

    sedih tul sikap manusia mcm ni....

    BalasPadam
  25. pjg sebenarnye nk ckp ni tp malas lah..apa yg dituntut mereka tu mereka sendiri boleh buat kenapa nak suruh org lain pula kan.. pelik2..

    nak kata tak bantu semua nampak kot apa bantuan yg diterima.. udah2 lah tu ye.. nak raya ni.. dlm blog pun nak juga bermesra :

    chill bro ben!

    BalasPadam
  26. Terlajak cakap boleh minta maaf,terlajak menaep bila dah print screen sendiri maw ingat.. Hehe ^^

    BalasPadam
  27. dah banyak kes cam ni,seblum ni ade jugak blogger kene saman..
    kuat kn semagt abeh ben...:)

    BalasPadam
  28. huhu print screen bg bukti skali! terbaikkk

    BalasPadam
  29. tahniah ben..entri ni paling tdk boleh men'celik'kan mereka yg buta dalam undang2 internet..

    BalasPadam
  30. seronok ke depa hidup dlm masyarakat yg saling mengata? rimas kan kalau asyik kata mengata.

    BalasPadam
  31. vote for Zul Fattah n Belog MTT :)

    BalasPadam
  32. Salam Bro Ben. Mohon utk share di blog saya boleh? Saya akan letak credit utk Bro Ben..hehe..Thanks much-much!

    BalasPadam
  33. terbaeekkk la abg ben :)

    BalasPadam
  34. terbaeekkk la abg ben :)

    BalasPadam
  35. haaa... BAGOS2!!! pasni sape suke2 hati mak abah dorg je ckp macam2 & macam PANDAI sangat tu.. kite kasi REPORT sama dia!! hahaha.. baru la reti jage mulut tu sket pasni kot... !!

    BalasPadam
  36. ha..jadi jangan nak memandai kutuk orang ya lepas ni..

    minta dijauhkanlah.. dahlah internet ni luas, benda senang tersebar luas..

    BalasPadam
  37. aku paling benci blogger kutuk blogger..tak payahlah dengki atau tak puas hati..masing2 org ada cara berblog selagi tidak menyalahi undang2.En.Ben teruskan usaha anda! Biasalah dah terkenal mesti wujudnya haters.hehehehe..

    BalasPadam
  38. bila diri terasa tergugat,jangan tunggu lagi repot saja,hehe....apa la blogger yg kutuk2 tu,huhu

    BalasPadam
  39. good. :) tak payah sedih atau bising. terus buat report. tahniah sebab ben cekal :)

    BalasPadam