Blogger tikam blogger .. Inilah bangsaku ..

by - Ogos 22, 2011

Bila nak maju ? Kalau penulisan blog tu dah cukup gempak , lain lah.. Ni memasing tulis dok syok sendiri jer ( termasuk aku okeh ! ) , dah berperangai cam gempak abis ...Lawak laa... Serius ..Sampai bila nak maju kalau begini ? Asyik dok perleceh orang jer.. 

Aku tau , semalam ada rakan blogger kita kena attack sbb tak puashati dengan satu entri tu .. Ada kebenaran terhadap entri tu tapi mungkin terkena kat batang hidung , lalu hangin dan mengeluarkan kata kata kesat .. Sapa ? hurm... biarlah .. 

Cuma nak pesan la kat blogger blogger yang baru nak naik ni .. Maaf cakap okeh .. Aku bukan nak kata otai atau dah kira gempak habis dalam dunia blog ni.. Aku cakap sebagai seorang rakan blogger yang dah masuk 2 tahun berblog secara serius tanpa henti .. Dalam erti kata lain , aku serius berblog .. 

Cubalah naik dengan kebijaksanaan menulis mengenai isu isu terkini di dunia atau di Malaysia .. Kenapa suka sangat cari isu basi ? Contoh , dok peleceh sesama blogger ? Dok attack blogger kononnya nak jadikan entri mereka lebih bermutu padahal entri sendiri kelam kabut .. 

Jagalah ' rumah ' sendiri .. Kalau tak de idea nak berblog , jgn update .. Jangan mengarut dalam blog .. Kalau nak merepek , biarlah takde kaitan dengan orang yang takde kene mengena dengan kehidupan 'awak' tu .. Aku lali dah semua ni cuma kesian kat rakan rakan blogger yang baru nak kenal erti blogging dan bergembira dengannya .. 

Janganlah ketawa gembira bila menyakiti hati orang lain .. Berdosa hukumnya  menyakiti hati saudara seagama .. Bahagiakah ? Kalau jawapannya adalah BAHAGIA ternyata hati anda sakit .. Serius cakap.. Banyakkan beristghfar dan berzikir untuk menyucikan hati tu .. Sakit sangat dah tu .. 

You May Also Like

21 comments

  1. Hmmmm bulan bulan mulia macam ni pon masih ada yang nak cari pasal ker? Kalau suka baca la,kalau tak suka dok diam diam,kalau agak agak tajuk tu kena batang hedong sendiri tak payah baca bagi mengelakkan bagi pahala free kat orang.. =..="

    Manusiaaa,manusiaaaa,, Hrrmmm

    BalasPadam
  2. x tau nak kato apo dah..huhu..macam le entri dia tu bermutu sangat kan..hurmmmmm......

    BalasPadam
  3. mendlm mksudnya.. bkn senang nk senang kan..

    BalasPadam
  4. banyak blogger yg sengaja buat entri semata2 nk mematahkan semangat blogger baru..ada gak yg tak puas ati sbb bnyaknye blogger2 yg baru nk naik.. erm.. baru atau lama yg pnting usaha sndiri..

    BalasPadam
  5. tataw la
    makin bulan pose
    makin macm2 mnjdi2 ni
    hayooo
    ambil iktibar kan =)

    BalasPadam
  6. bulan2 puasa mcm ni pun ada jugak yg buat onar yer..huhu..

    BalasPadam
  7. putus cable otak..skru tercabut mmg gitu la...hmmm

    BalasPadam
  8. ermmm...hati dah tak bersih... :)

    potret raya untuk abg ben ~

    http://kasihsuci-whh.blogspot.com/2011/08/potret-hari-raya.html

    BalasPadam
  9. btol ckp abg ben tk da idea jgn buat entry ... i like !..;)..
    semlm tk buat entry sbb tk ada idea... uhuhu

    BalasPadam
  10. tak sudah2 nak sakitkan hati orang lain.. bangsa kita jugak.. bangsa lain takde pun gini.. hurmm.. tea pun sama je kadang2.. nak cakap orang je pun takleh.. huhu..

    BalasPadam
  11. patutlaaaaaaa.....

    ermmmm.Malas nak komeng.again2 like dis.again2 that face.
    kbye!

    BalasPadam
  12. sekali kita sakitkan hati orang.. banyak kali pulak hati kita disakiti..wallahualam

    BalasPadam
  13. penguin tu style..hahaha..:P

    BalasPadam
  14. lumrah dunia, bukan bangsa kkita je camni sebenarnya...semua bangsa pun macam tu..ada jahat, ada baik, dengki, hina menghina, hasad, dll ...:(

    BalasPadam
  15. nanti jangan la pulak pikir bulan puasa je tak nak dengki2 dengan orang..nanti dah raya ha mula nak dengki2 kutuk orang...sangat tak baik..renung-renung kan :))

    BalasPadam
  16. Penguin dalam gambar tu, poyo gila lah. hahaha...

    BalasPadam
  17. penguin n this entry cool la...

    love this sentence.

    peleceh blogger lain dapat pa? dapat duit rayakah? hahahahaha

    BalasPadam
  18. betul2. apapun trjdi, Allah sja yg thu. Wallahualam... [thinking]

    BalasPadam
  19. haha. btul2..

    tp x sume org mampu tulis pasal politik, agama dan benda2 factual. sbb benda mcm tu kena byk ilmu. kalo setakat copy paste surat khabar sikit2 baik x payah. yg penting idea fresh kita as blogger.

    mungkin satu hari nnt boleh tp as newbies benda tu agak susah. saya penah tulis tp nmpk mcm syok sendiri terus delete. hahahaha

    pendapat saya:)

    BalasPadam