"Nak ubat kurus tak , dik ? "

by - Ogos 31, 2011


Dalam dok tunggu abang aku dan keluarganya sampai untuk g beraya di umah keluarga adik ipar aku di Desa Melawati , tiba-tiba di depan aku lalu seorang perempuan bersama dua orang anaknya .. Aku kenal perempuan tu.. 

" Terabai dah depa anak beranak . "

Aku tanya mak aku , sapakah yang dia maksudkan ? Lalu mak aku terangkan ... Hurm... Aku cuma mampu mengeluh .. Yang membuatkan aku bertambah kasihan bila mengenangkan dia seorang penagih dadah .. Kesian kat anak anak dia .. Kalau ada arwah nenek dia , pasti tak begitu nasib mereka .. 

Ni bagi aku gejala salah pilih kawan .. Aku tau sapa yang dia berkawan.. Dari aku kecik sampai besar , tak sudah sudah bermasalah kawan dia tu .. Haih.. Sian ... Mak bapak dia siang malam bertungkus lumus mencari rezeki.. Budak dia bukan tak lawa.. Lawa .. tapi tu la... Hurm .. 

Tapi kesian aku terhadap kawan budak tu hilang bila mak aku cakap yang dia pernah jumpa adik aku ... Aku tanya jumpa wat per ? 

" Adik , kau nak kurus tak ? Kalau nak , aku ada ubat.. Nak beli ? " 

Aku berkerut dahi... Budak tu offer 'ice' kat adik aku  ! Celaka punya manusia .. Sampai gitu sekali dia punya pedajal ! Takkan nak tengok jiran dia terlingkup kot ? Tak cukup jiran dia yang sorang tu dah tergadai ? Astagfirullah al a'zim.. Haih....

* Ice - sejenis dadah .

You May Also Like

4 comments

  1. emm..org zaman skang..name je merdeka, tp minda masih djajah..member ade ckp, ni sbb negara kite membangun terlalu pesat..x ikut fasa tamadun..so, pmbangunan lahiriah tak selari ngan pmbangunan insaniah..hmm, ntahla btul ke x..huhu

    BalasPadam
  2. tu la..minda kita ni masih dijajah..
    klu jnis yg pndi fikir xpe..
    klu jnis yg mudah terpengaruh..
    haish...tu la kena pandai pilih kwn..
    td beraya rmh ssorg..trnmpak bekas abu rokok..juz terfikir n brharap..xad famili sndri terjebak dgn bnda tue.

    BalasPadam
  3. aloi ingatkan ubat kurus apalah...memang ler kurus tp badan merana wat pe.....

    BalasPadam