Entri best tapi takde orang nak baca , kan ? Pelik ? Aku tak pelik pun ..

by - Ogos 22, 2011

 

" Apasal saya punya entri banyak best , siap buat kajian ala ala tesis tu tapi yang masuk baca .. 1 orang ? 2 orang ? Paling ramai 10 orang ? Sekejap , saya mau menangis .. "

Ramai mengadu gitu kat aku.. Kiciwa.. rasa cam nak tutup je blog .. Atau paling tidak nak jadi anonymous jer.. Lagi best ! Boleh kondem kondem blogger lain. Atau nak lagi kejam , buat entri perli blogger lain.. Kutuk blogger lain mahupun entri yang menjatuhkan semangat blogger lain supaya boleh sekapal .. kan ?

Rileks... rileks... Mula mula kita kembali ke asas blogging ni.. Korang update tu untuk sapa baca ? Cer fikir kembali ? Nak kasi awek kita baca ? Ececece.. kira nak tunjuk la kat awek kita ni yang kita ni bakal sasterawan negara ? Atau nak tunjuk kat bekas cikgu BM dulu yang mana kita dah pandai berkarya hasil didikan dia dulu  ? Atau nak bagitau kat jiran sebelah yang jiran dia ni popular kat dunia maya ?

Sasaran entri korang sapa ? Apa yang berlaku sekarang ni ialah , buat entri untuk blogger baca .. kan ? Tak caya ? Cuba tengok balik kat mana kita ping entri .. hehehehe.. Jadi yang masuk majoriti adalah blogger kan ?

Camana nak tackle pembaca yang bukan blogger lak ? Ada tak terfikir ? Cuba tengok blog MAT GEBU .. Beratus online ! Tapi aku berani kerat jadi yang masuk 80% bukan blogger ! Jadi sapa ? Hehehe.. Pengguna internet ! SEO Mat Gebu ketika ini sangatlah kuat.. Walaupun dia tak 'main' SEO tapi setiap entrinya adalah amat berguna buat mereka yang tercari cari infomasi mengenai resepi masakan ...

Bagaimana nak menghasilkan entri entri sebegitu rupa ? Pergh.. aku cakap cam prof dah nehhh... Senang jer ... ISU SEMASA .. Setiap hari , buatlah sekurang-kurangnya 2-3 entri dan salah satunya adalah mengenai isu semasa .. dan pastikan korang tekankan isi penting termasuk perkataan perkataan panas seperti , PUASA , TARAWIH dan banyak lagi mengikut keadaan semasa ..

Kena peka .. Kemudian , barulah update cerita cerita peribadi korang .. Faham tak maksud aku ni ? Cerita peribadi ni , korang boleh tackle pembaca yang terdiri dari bloggers .. Yang isu isu SEO ni , pengguna internet .. Jadi korang ada dua pembaca dalam satu masa ..

Dan jika pengguna tu abis baca entri SEO korang tu , sekiranya penyampaian korang tu menarik tak mustahil dia akan baca entri entri yang lain dan seterusnya I FOLLOW !!!

Apa yang berlaku pada masakini ialah , buat blog hari ni , esok AKU POPULAR dah ! Sebab itulah ramai kecewa dan akhirnya menghasilkan entri yang serupa lanun cetak rompaknya .. Asalkan boleh tengok , dah !

Faham ? Tak ? Kalau tak , telefon aku .. skang gak !

You May Also Like

36 comments

  1. nak no fon pls??? hehehehe..

    nak belajar SEO gak la.. anyway seperti biasa.. nice entry.. :)

    BalasPadam
  2. betul jugak...mula2 heran gak apsal entri psl review tempat mkn je bnyak org baca, entri lain yg ado...
    baru tau...
    pasni leh improve...;p

    BalasPadam
  3. nak selang2 ke teknik SEO atau untuk blogger hehee ke sekali menyelam teguk air hmmm..puasa nih.

    BalasPadam
  4. hahaa....tetiba rasa nak komen..sangat setuju...i pun buat blog follower 29 org jer..tapi evryday ada gak yang baca...yg rajin komen pun anonymous...haha lawak jer..

    but i dun mind, i lagi suka org follow secara neutral rather than promot blog kat mana2 n say ' u follow me n i'll follow u'..hehe peace abg ben, selamat berpuasa...

    BalasPadam
  5. entri sy slalu selang2..tngok kpd UV..klu sikit, saya entri yang boleh buat org baca..klu dah capai sasaran baru masuk bab2 personal sikit..

    BalasPadam
  6. no pon plis abang Ben. nanti saya belanja bukak pose. yahoo!

    BalasPadam
  7. no pon plis abang Ben. nanti saya belanja bukak pose. yahoo!

    BalasPadam
  8. bagi lah no fon...baru leh call...

    apa2 pun betul kata brother ben...kita kena mengikuti isu2 semasa yg hangat..baru dapat pembaca

    BalasPadam
  9. Hmmm betul tu sokong..
    Masa awal berblog dulu memang susah nak tackle pembaca, & now still merangkak lagi..

    BalasPadam
  10. haha.. x pe..bila kita dah tida , baru hasil kerja kita dihargai.. huhu..itulah yg biasa terjadi di dunia sekarang ni..

    BalasPadam
  11. setuju part asas blogging...berblog pun untuk diri sendiri jer...kenangan masa depan...

    BalasPadam
  12. betul2.. sume ni kena usaha.. kena pandai cari bahan apa untuk update.. hoho.. tak reti nak berSEO ni.. :)

    BalasPadam
  13. hehe.btol2..xpe..kte berblog tuk kepuasan diri..org sudi singgh pon dh syukur..law follw tmbh2 syukur..hehe..leh ke gtu...=p

    BalasPadam
  14. fuhhh...tip yang berguna. hari ini saya belajar kenali diri dan blog saya...cam ner nak buat blog saya femes...

    nanti jgan lupa turun-turunkan ilmu tu lagi ye...:)

    BalasPadam
  15. kita berbelog bukan sekadar nak cari orang baca tapi nak berkongsi cerita & dari situ baru kita tarik perhatian para blogger yang lain. InsyaAllah, kalu arah tujuan yg kita lakukan ke arah yang baik ... tak disangka2 rezeki datang dengan sendirinya tanpa di cari ... seperti kita lakukan sesuatu ibadah, kalu kita lakukan dengan khusyuk & tawaddhuk, begitu jugak sebaliknya ... lama2 kelamaan hati kita akan tenang. ^_^

    BalasPadam
  16. abg ben .. alia setuju.. no fon ? *keningkening ^^

    BalasPadam
  17. thx bg infoberguna... SEO SEO SEO here i comes~

    BalasPadam
  18. blogger ni kira cam artis gak la...ada artis merangkak2 start dr bawah cam CT,ada artis cam Mawi...mendadak naik,pastu???.....
    gi mari...gi mari...lebihkurang cam tu ler

    BalasPadam
  19. berblog bukan untuk popular tetapi untuk berkongsi ilmu, cerita dan medium untuk luahan perasaan secara sihat.

    Entry yang baik akan diketahui juga jika promosi dibuat dengan rajin dan sihat. Bukan u follow me back. Most of them based on my finding are from budak2 sekolah. tapi ade baiknya. Tepuk dada, tanye niat :)

    Pe lagi Abg Ben, please visit my blog :) hehe

    BalasPadam
  20. sy pun slalu main bedal je tulis entri..
    lepas ni kena lebih peka dn byk bljar tentang ni :)

    BalasPadam
  21. lagi satu advantage mat gebu...

    kalau kawan saya tanya..

    "alep, ko tau tak resipi bla bla bla...? mana nak cari erk? dah puas aku cari tak jumpa2"

    terus saya cakap...

    "cuba ko GOOGLE dapur tanpa sempadan... insyaallah ada kat sana..."

    "oooo ok alep... thanks.. nnt aku try tgk web tu..."

    advantage kan kat situ?

    secara tak langsung orang akan promote blog beliau...

    Jemput Baca entry saya..
    APA ITU MENGANJING?

    BalasPadam
  22. sonyum2 baco ni.., sbb ada point terkena batang idung...=)

    BalasPadam
  23. guwa goreng cempedak tp xde sape nk mkn? cmmano tu plak.
    sedih woooo

    BalasPadam
  24. faham abang ben (berdiri tegak ala-ala komando yang baru lepas keluar hutan selepas 5 bulan). hehe.

    betul tu. selang seli dengan peribadi dan isu semasa.

    MOHD NASER.com

    BalasPadam
  25. abg gym!!! jom pasang panjut !!!

    http://asyfaro.blogspot.com/2011/08/panjut.html

    hahaha

    BalasPadam
  26. ni entri ulangtayang ke encek beng?rasa macam pernah baca je ni.. :)

    BalasPadam
  27. sme mcm edi wt skrg.. SEO+personal. alhamdulillah, ada rzeki cket. nk improve lagi skill ni..

    BalasPadam
  28. oh wow ...
    sangat bernas
    sangat berguna!
    tenkiu a lot lah! :)

    BalasPadam
  29. idea bernas tu ben..bleh muhasabah diri.thanks..:D

    BalasPadam
  30. sangat berguna kepada newbie blogger mcm sy...im try..

    BalasPadam
  31. hai..emcem awak, nak num fon..hahahahahhaa..gurau jep :P

    BalasPadam