Kad diskaun untuk anda !! Tapi ..

by - Oktober 23, 2013

 

Semalam , sedang aku sedap makan bihun goreng yang adik aku beli .. tiba-tiba ada call masuk .. Aku pantas menjawabnya. Risau kot ada awek call nak bagi job.. hehehe .. Acah jeeee laaa ..

Tapi , mmg suara awek kat sebelah sana dengan suara agak dikawal agar nampak ala ala koperat dan bunyi latarbelakangnya serupa macam dalam bursa saham .. hehehe ..

Perempuan tu mula bercakap .. Dia sebut nama penuh aku. Kagum.. Mesti bukan pasal blog ni … Perempuan tu terus bercakap tanpa rasa bersalah .. Katanya aku terima 2 diskaun kad utk pengguna Touch N Go yg aktif . Dia tanya aku guna Master atau Visa kad tak ? Kalau guna , bank mana ? Aku jawab tak ..

Dia tanya  samada aku gunakan debit ? Aku jawab yer.. Bank mana ? Dia tanya..Aku jawab , Maybank .. Best part ni .. Dia bgtau aku ni.. Ini sekadar semakan yer .. Bila tarikh luput pada kad ye ?

Hahahaaha... Apa ingat aku bangang sangat ke ?? Jangan sesekali dedahkan butiran yg terdpt pada kad atm anda .. Seingat aku , segala butiran mmg penting. Tak kisah la 3 digit ke , 4 digit ker .. Mana yang diorang dah tau , biarkan.. Apa yang diorang tak tau , jgn kasi tau !!

Dan aku bgtau dia .. Aku tak perlukan diskaun kad.. Terima kasih.. Terus letak .. Malas nak berjimba jimba lagi dengan dia .. huhu .. Pastu aku terus update dalam FB .. Daaaaannn , tu diaaa… Ramai kawan kawan kongsikan pengalaman mereka !

Antaranya ..

  • bro , aku pun terkena pagi tadi , dia kata dari maybank , nak bg diskaun kad mcm u punya kes lah , aku jerit kuat TAK MINAT ! terus letak phone , pastu dia call lagi aku tak angkat haha
  • banyak sgt org nak menipu skrg...memula ckp lain...dah lama2 ckp lain...ader tu plak kata nak bg insurans percuma sbb i pki bonuslink...alih2 minta kad kredit la, itu la ini la....kata percuma tapi knape nak benda2 tu semua....x ker merepek tu
  • sy pnh gak.dia ngaku dr TM. Tp suara mcm bkn org msia.mcm pelat2 indon je. Sy mintak num ofis TM tergagap2 nk jwb. Pastu dia buat xendah tanye sy nama pe. Trus sy ckp "sy inspector Nor". Terus letak hp. Tau takot.haha.
  • Sy pnh kena tlk duit insuran bagai.. Huhu.. Tiap bulan msti potong duit akaun pdhal.xda sain aggment ke apa ke.. Tra hbby ckp xyh pakai la dh kd bnk tu. Biar kosong je.. Huhu
  • Abg ben...sy dh pernah terima panggilan ni....ms dia tny ada guna kad kredit x? Sy jawab "xder sbb sy x suka berhutang"....terus dia dia cepat2 matikan perbualan...
  • aku pernah terkena sama macam ni,. time tu aku sibuk kerja part time,. so aku sempat gak layan minah yang call aku pasal benda ni,. siap mintak 4 digit no,. aku pun bagi,.. apa yg berlaku selepas aku bagitau detail semua, duit dalam bank aku lesap sikit-sikit,. nasib ler aku checj maybank2u, ada transaksi setiap bulan bayar apa entah,.
  • Aku hari tu sempat tanya..nama & no ic pemanggil..terus je dia letak...dah tak selamat... kita guna satu je bank, bank lain boleh access kits punya maklumat...

 

Perghh.. banyak lagi kes gini kalau kita google .. Kenapa makin ramai penyangak dalam negara kita ni ? Dan kenapa mudah benar kita tertipu ??  Apakah kita yakin dengan sistem keselamatan dalam negara kita ? Hurmm..

You May Also Like

2 comments

  1. Eeee. Takutnya dengan penyangak internet skrg. :'(

    BalasPadam
  2. kalau kita yg masih muda2 ni boleh la berjaga2, sbb byk dpt info di internet. bygkan yg terkena parents kita.. susah jgk. kot2 diorg percaya, bagi semua detail

    BalasPadam