Ku tolak tawaran RM1 ribu kerana ..

by - Oktober 31, 2013

 

Bukan tak pernah dapat tawaran lumayan gini untuk buat review tapi kali ni lain skit .. Tawaran ni dilakukan oleh syarikat yg mana produknya menjadi buah mulut orang ramai yang pernah menggunakannya ..

Aku sebenarnya lebih suka melalui dengan pengalaman sendiri berbanding dengar dari mulut orang lain walaupun ada kebenarannya ! Utk kes begini , aku pernah ada kawan juga yang pergi dapatkan rawatan. Memang gile mahal laaa tapi tak berkesan ? Kenapa ? Sebabnya takde disiplin ! Salah sendiri !! Bila amik lalui rawatan begini , kita perlu ikut nasihatna 100% . Bila disuruh berpantang dan jaga pemakanan , ikutlah. Disuruh berenti merokok , berentilah. Suruh kurangkan makan garam , buatlah tapi ni tidak ! Camana nak berkesan ? Bila tak berkesan , mulalah !

Tapi isunya bukan tu jer .. Ada yang kata kaunselor mereka memaksa beli ubat ubatan yang mahal harganya. Dipaksa bersungguh sungguh.. Benar , aku sendiri tengok camana member aku tu kena .. Tapi lama dahhhh tuuu . Aku ingatkan dah berubah cara bisnis tapi tidak !

Maka setelah fikir masak masak dan berbincang dengan teman seperjuangan maka kami berpakat untuk menolaknya. Bukan apa , risau nanti ada kawan terpengaruh dengan cerita kitorang. Tak ke kesian ? Lainlah dia tu mmg kaya raya.. hehe..

Jadi , wang bukanlah persoalannya walaupun aku memerlukan wang tetapi ‘kejujuran lebih bernilai dari kekayaan.. ‘ . Camana aku nak bercerita andai kita tau hakikat sebenarnya ?

Hurmm..

You May Also Like

22 comments

  1. betul tu. setuju dgn ko bro. wang bukan segalanya. yg penting produk yg kita nk bgtau tu betul2 berkesan. bukan pak man telo je semata2.

    BalasPadam
  2. Rezeki ni urusan Allah Ben. InsyaAllah, satu ni letak tepi, ada lagi yang telah dirancangNya. Benar, kejujuran lebih bernilai dari segalanya.

    BalasPadam
  3. citer nie mcm london weith manegment tah dari mana2 dapat no fon sy paksa suh dtng cuba tretment free,,bila dah g dia paksa kt ambil pakej..tnya semua kad kredit..bila dah balik hari2 coll n paksa heeee x suka

    BalasPadam
  4. alhamdulillah..setiap apa yang kita usahakan pastinya perlukan pertimbangan yang sewajarnya..kerana impaknya bukan sekadar sehari dua..apa yang kita lakukan juga bukan sekadar untuk diri sendiri malahan untuk insan disekeliling kita juga..

    BalasPadam
  5. yup kejujuran itu lebih penting, farah setuju dengan abang ben...

    *nak joint paintball juga tapi keadaan fizikal ibu mengandung tidak mengizinkan...he he he...

    BalasPadam
  6. bagusnya
    ada prinsip

    BalasPadam
  7. yezza.. sangat menyokong statement bro ben tuh.

    BalasPadam
  8. hahaha.. x payah sebut pun dah tau produk mana tu...diorg dah cukup glemer..tak perlu la nak upah org wat prebiu...jgn tutup pwriuk nasi sendirik yek..

    BalasPadam
  9. Reputasi as blogger di mata readers kena jaga jugak bro. Elok lah tu keputusan yang terbaik.

    BalasPadam
  10. Respek dgn prinsip abg Ben. Yang penting jujur.. :-D

    BalasPadam
  11. tolak tawaran yg datang tak bermakna tolak rezeki kalau benda tu kita sendiri tahu ada unsur2 penipuan bagai.. dalam dia bagi kita rezeki pun dia uji juga keimanan kita samada nak cari yg di berkati atau sebaliknya.. ye tak??

    BalasPadam
  12. tahniah...tindakan hari ini menyelamatkan diri di hari hisap nanti.

    BalasPadam
  13. Bab memaksa untuk beli barang tu..memang betul. Jika tak kuat, memang boleh terpengaruh, tengok2 dah habis ribu-ribu siap ada bunga sekali. Adik saya pernah kena dengan syarikat jualan belajar bahasa asing

    BalasPadam
  14. Ini pengalaman yg sy alami sendiri ditipu syarikat yg sngt famous dgn treatment kuruskan badan..yg iklan dlm tv 2 la.. sy n mak sy mulanya nak try tawaran percubaan yg msk dlm paper.. lepas bt sesi percubaan kena paksa punya x nak lepas.. dorng punya paksa sampai la sy pun setuju nak ikut semua treatment dorng.. cuba la teka bapa RM yg kena tuk 10sesi treatment? RM12+++...sy lak bayar ngan kredit card so jumlah 2 terus di potong dr bank.. last2 sy sedar ni semua penipuan.. sy berhenti n terus bt report kat tribunal tuntutan pengguna.. dorng bayar blk jumlah yg sy x bt treatment ag.. taktik dorng tuk ambik kredit card kt tuk bt pembayan adalah lepas kt keletihan selapas bt treatment 2.. mcm bengong2 sbb letih kt pun x pikir bnyak n terus bg credit card kt.. jgn la setuju ngan tawaran dorng ni abg ben.. jgn biar ramai ag kena tipu..

    BalasPadam
  15. Xyah la setuju ngan tawaran ni abg ben.. jgn biar ramai ag yg tertipu.. sy ada pengalaman sendiri ditipu oleh syarikat yg famous selalu kuar tv.. sy kena dekat rm12+++ tuk 10sesi.. akhirnya sy laporkan ke tribunal tuntutan pengguna.. n hakim 2 sendiri yg gtau syarikat ni selalu ada masalah tipu depan peguam syarikat 2 sendiri.. terdiam peguam 2 x tau nak jawab.. lepas 2 peguam 2 cuba nak tipu kata hanya minta bayaran RM10+++.. tp sy ada bukti dr citybank.. hakim 2 kata kat lawyer 2 'something wrong here'.. keputusanya syarikat 2 kena bayar bahagian yg sy x bt treatment balik kat sy.. taktik dorng tuk minta credit card kt tuk bayar mcm2 treatment n ubat dorng adalah lepas kt keletihan lepas bt treatment.. mcm bengong2 kt pun bg la credit card n percaya kata2 dorng.. jgn tertipu ag..

    BalasPadam
  16. pemabaca selalu terpengaruh dengan tulisan penulis. macam sy kadang2 meragui post yang advertorial ni. betul ke tidak.

    BalasPadam
  17. sy stuju...sbb kbykkan blogger review semua best2 ttg brg sponsor yg dia dpt tp ble kt try hampeh je..so kt realize dia wut job..sy lebih suke blogger yg jujur review brg... =)

    BalasPadam