"Ada tips tak nk tingkatkan komen di entri? "

 

" bro saya nak tnye la bro.. sy agak kecewa la..knapa entri saya tidak dikomen.. hurm ramai jadi silent reader jer..ada tips tak nk tingkatkan komen di entri ? " - pendambamawar.blogspot.com

Hurm... komen bagi blogger adalah sangat penting ... dari situ mereka akan dapat tau samada penulisan mereka memberi impak pembaca atau tidak .. Jika tiada respon , mereka tidak tau apakah entri mereka itu ok atau tidak ..

Ada blog yang punya belasan ribu pembaca tapi komen sikit jer .. Ini bermakna ramai pembaca tidak semestinya menghasilkan komen yang tinggi ..

Kenapa perlu tinggalkan komen ? Pendapat aku ..

  1. Bagi sesetengah blog yang 'popular' .. dengan meninggalkan komen di situ , secara tidak langsung menghasilkan satu backlink kepada blognya ... jadi , entri best atau tidak , tu belakang kira ..
  2. Dengan meninggalkan komen , pengomen secara tidak langsung 'menyapa' blogger tersebut ..
  3. Entri yang benar benar memberi impak kepada pembaca lalu dia turut berkongsi idea dan pendapat ...

Sebelum itu , camana nak buatkan pembaca meninggalkan komen di blog kita ? Blogger itu sendiri perlu mendedahkan diri mereka pada dunia blog .. Dengan cara itu , kredibiliti blogger itu akan dinilai dan dikenalpasti .. Apakah pandangannya itu datangnya dari dia , atau sebaliknya ..

Entri bagaimana yang mampu membuatkan pembaca meninggalkan komen ?

  1. Entri yang bercorak perbincangan , meluahkan pendapat , atau mengkritik ..
  2. Santai tapi mampu membuatkan pembaca berfikir .. Bila mereka terdetik di hati , perlu blogger usaha untuk mereka tinggalkan komen di entri mereka .. Disini blogger perlu bijak .. gunakan daya kreativiti masing masing untuk 'memaksa' pembaca meninggalkan komen ..

Tu je la kot pandangan aku ... Kalau ada sebarang pandangan atau penambahan , silalah berkongsi .. Okeh ?? Makasih wak !

28 ulasan:

  1. sokong abang ben..huhu..saya suka komen entry orang dan kemudian tinggalkan link..kadang2 buat segmen dan promote.setakat hari ini, alhamdulillah, entry saya terima komen..huhu..


    MOHD NASER.com

    BalasPadam
  2. Betul abg ben cakap.. Tapi susah laaa juga senanye org nak komen blog baru seperti saya punya nihh ... Walau kadang2 berbentuk perbincangan.. Tapi ada laa dlm 3 org jer komen..

    Ni blog saya.. http://diaryezzahsamsudin.blogspot.com

    BalasPadam
  3. hurm betul tu bro

    perbincangan atau mminta pendapat mmg mmbntu

    satu lg buat mereka tertanya2

    nnti dorg tglkn komen

    BalasPadam
  4. nice sharing bang ben.. saye pun kdg2 sdeyh bile takde org komen.. takpe.. kne tgkatlagi usaha..

    BalasPadam
  5. erm.. saya pun hadapi masalah yang sama la Abg Ben,.. tapi saya faham mungkin salah 1 sebabnya saya ne blogger baru..baru xbaru sangatla.. cuma mungkin entri saya more tu kisah2 berkaitan diri saya jer.. kekdang teruja gak tengok blogger yang senior memang havoc giler.. terdetik juga rasa cemburu..huhu.. tp cemburu positifla.. apepun, kerana Abg Ben punya entri la skang ne saya akan cuba try update blog saya sekerap yang mungkin.. :)

    BalasPadam
  6. Betul tu.. Sebelum ni abg ben dah ada bagi tips entri yg macam mana lagi ramai readers suka, iaitu entri pendapat.. Sy ikut dan alhamdulillah byk komen yg sy dapat.. Thanx abg ben.. Entri ni pun bagus.. Nak sedut lagi ilmu dari sini.. Hahahaa..


    JOM JOIN BLOGLIST MEGA UMAR FARUQ :
    http://www.umarfaruq.com/2011/06/mega-bloglist-umar-faruq.html

    =)

    BalasPadam
  7. Mr ben,
    Saya komen entry samada nak share pendapat atau sekadar nak say hi...

    BalasPadam
  8. Abg ben!! Da lama dayana x drop comment kt cni ! Huu bz la :(. Tp btol la ap abg ben ckp ni :) . Comment scara x lgsung mnyapa blogger tu kn.

    BalasPadam
  9. setuju2..lg 1, rajin2 la komen entry org jugak..kebanyakkannya akan komen balik.siap ade yg follow lg...

    BalasPadam
  10. komen...tuu pun jika pelawat tuu ada masa...kalau tak ade masa ,tak ada ler komen dari pelawat cam jugak aku jugak....pantas mengejar masa.

    bagi pendapat amat mudah..tapi melaksanakan pendapat....tak semudah di sangka kan..

    as salamm.....

    BalasPadam
  11. btol setju dgn pendapat nie..

    BalasPadam
  12. haha thanks abg ben!tp blog miwa biasa2 jeee =) bukan cam abg ben punyee.heheee

    BalasPadam
  13. tq abg ben..
    antara blog yg kurang dpt komen,
    ha ni..
    http://izzwanariff.blogspot.com/
    hehe..singgah ler..

    BalasPadam
  14. tak dapat di jangka..pengkomen ni ada yg tegar..ada yang tak..

    blog sy pun datang dari pengkomen tegar..=) rata2 silent reader aje.tapi kalo nak org komen,rajin2 la komen blog orang..(cara saya) hehe

    BalasPadam
  15. btul tu..
    tp entry pendpt pun kena ada gaya gak..
    yg minta pendpt simple ok la kot..
    sbb pengunjung kita ni dr mcm2 lapisan..
    ada yg rushing je masuk..
    if nk kan pendpt yg simple maybe dorang akan dropkan..

    BalasPadam
  16. ada jugak yg tinggalkan komen tapi profile tak ujud..alahai susah nak jejak balik kan

    BalasPadam
  17. saje nak komen gak ,haha, Tips yang menarik untuk tambah ilmu blogging . thnks

    BalasPadam
  18. Kalo saya, kita kenalah juga rajin bagi komen kat entry orang baru orang datang jenguk entry kita bab u only will get pay for what u do...

    BalasPadam
  19. yeah.. macam raya la..orang bertandang kat umah kita,, kita pn kena la bertandang kat umah org tu jugak... sama2 mengeratkan silaturahim...macam tu jugak la kalau kiat nak orang lain komen entry kita

    BalasPadam
  20. bagi saya..carilah loyal readers kita sndri..buat bloglist yg kita salu komen..sudah pasti mereka akan dtg komen n3 kita..sebab kita rajin komen n3 kwn2 kita..

    pokoknya mmg kena rajin komen n3 kawan dan secara xlangsung mereka juga akan jadi loyal readers kita..

    jika yg xde dlm bloglist..jika depe komen..kita kene reply la jejak..supaya boleh berhubung semula..

    BalasPadam
  21. aah,kdg2 rsau xde org nk komen kalo trfkir nk buat entri yg boring,.huhu,.sian kt org yg dtg,bce mnde yg xde isu,.thanks abg ben,smbil2 mnjwb prsoalan pendambamawar tu,smbil2 bley bg info kt org lain,.hehe

    BalasPadam
  22. first time komen kat blog abg ben setelah sekian lame jd silent reader . haaha . actually betol la tuh . byk yg jd silent reader ( mcm saya ) dr suka mengomen .

    BalasPadam
  23. teima kasih abg ben untuk tips ini..saya akan cuba ubah penulisan saya...

    BalasPadam
  24. alaaaa..ben pun suka jadi SILENT READER gakkkk :P

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI