"Kau buat blog sebab nak cerita kisah percintaan korang eh ? "

" Wargkhh .. aku sukaa banget !!! Cun woo awek ko.. mana tau nanti putus ,aku leh ngorat awek ko lak .. Bekas pon bekas la .. janji cun ! "


Dalam blog , tayang muka bf/gf .. My baby .. My bebeh .. My luv .. Myvi .. dan banyak lagi laaa ...

Aku bukan tak suka ... Suka jer.. dah blog korang.. buat je la apa pon .. Fitnah ,umpat semua tanggung sendiri la kan ..

Dlm blog percintaan ni umpama novel .. Bezanya antara realiti dan fantasi .. Yang bestnya ,siap pacak muka kekasih yg masih bersekolah menengah ..

" Babyyyy .. i miss uuuuu "

Bak kata member aku , 'kencing pon masih bercabang' dh citer pasal rindu ?? Kalu aku kata, makan pon mak bapak tanggung , dh bicara soal cinta .. Belajarlah bercinta dengan ilmu dulu ...nanti nanti lebih bijak bercinta dengan manusia sbb lebih menghargai kasih sayang sbb berilmu ..

Bagi aku la kan , nak cerita tu lantak korang la .. malu tanggung sendiri .. kawin belum tentu tapi satu malaya dah tau .. sbb tu byk blog tutup bila putus cinta .. Frust dan malu punya pasal ..

Hurm ... Makin byk blog dok cerita kisah percintaan mereka .. cam best tapi serius , tak best .. aku guna perkataan sopan je nih ..

"Sapa suruh masuk baca ???? "

Dah 'kau' bukak untuk makluman ramai maka, aku masuk baca ler .. Bila meluat baca, akan terdetik dlm hati yg nakal ini ;

" Kalau diorg putus, aku gelakkan diorg .. "

Bukankah itu satu doa ? Nak doa yg baik baik ? Kalau dah dok merapu meraban , aku tak pasti akan keluar doa yg baik sbb meluat baca..

Wallahualam ... Blog kita cara kita , cerita kita .. Saham akhirat kita ..
Published with Blogger-droid v1.7.2

89 ulasan:

  1. betul tu..
    blog kite cerita kite..

    BalasPadam
  2. bestnya kalo dapat wat g tue.hehe..
    nie single dok memanjang..btw,salam ramadhan abg ben

    BalasPadam
  3. kkdg bila bce ttg kisah percintaan diorang siap tyg pic lg, hanya mampu tersenyum. Tapi bila pljr sekolah yg buat entri mcm tu, diorg sbnrnya x matang lg, muka mmg nmpk matang, tp pemikiran tu msih keanak - keanakkan lg.

    meluat jugak..ha3

    nice entri bro aka berani mati punya entri.. coz kbykkn blog yg ak jejalan, mostly ladies ltak diorg nya bf pic..ha3

    BalasPadam
  4. kisah cinta tulis dalam diari sudah laa...

    BalasPadam
  5. itula budak2 skang... dah canggih manggih ngan tenet... budak skolah rendah pon ade yg dah ade blog... jgn terperanjat..huhu :p

    tambah2 kat trengganu ni.. kat sini bdk2 dapat laptop tecik sorg satu.. diorg lg advance dr kte..huhu

    ~nieza bile dah pegnen baru stat ber'blog' ^-^

    BalasPadam
  6. huhu abg ben, sekarang ni ramai je yg sy tengok budak sekolah tap berPAPA dan berMAMA. errr geli pula rasanye dengar.

    BalasPadam
  7. HAHAHA! betol2 abg Ben! nanti kem salam kat member abg Ben yg cakap 'kecing pon masih bercabang' tu eh~ cool~ xD

    BalasPadam
  8. wahaha..baru submit entry yang sekepale.. kebetulan tol..

    BalasPadam
  9. wuwuwuwu
    betol!
    selalu gak la singgah sane sini byk gak belog cm ni..

    BalasPadam
  10. aku paling malas blog camtu gedik nak mampus bro...

    BalasPadam
  11. jangan berlebih-lebihan dlm sesuatu..

    BalasPadam
  12. pergh...pedas dan bernas..haha...sama-sama kita gelakkan diorang tu ye nanti..huhu.
    cinta tu anugerah, tak tahu kawal cinta tu bala.bala it mean ujian. makna nye cinta+ujian=anugerah.
    ^^
    ”cepat datang ke blog saya pulak!!!”

    BalasPadam
  13. HAHAHAHAHHAAH~
    suka entri abg ben yg ne..
    tetibe rse lawak la =)

    BalasPadam
  14. Setuju,kalau xd ikatan kukuh rasenye x elok nak tayang gambar sume, sebab nti putus malu je.. Sebab x kemane.

    BalasPadam
  15. haha, memang kena tepat tepat kat hidung sendiri ni. thanx cox menyedarkan blogger2 yg tgh hangat b'cinta ni. memang tak salah klau nk letakkn entry CINTA MENCINTAI KITA dalm blog, tapi kena laa dengan tempat.. jangan laa asyik story pasal cinta je, meluat laa orang nanti.. haha

    *ni nasihat dekat diri sendiri jugak ni :)

    BalasPadam
  16. memang ramai budak sekolah menengah yang berjinak dalam dunia blogger sekarang ni...

    BalasPadam
  17. depends la kan? nak cerita jangan terlalu taksub. =)

    BalasPadam
  18. btol3...ska en3 ni..bercinta pada yg esa lbih bmakna...budak2 skg ni lbih moden...hohohoh..

    BalasPadam
  19. haha setuju.melebih2 plak dorang ni cerita hal yang tak pasti..

    BalasPadam
  20. Zaman sekarang macam susah je nak jumpa orang yang "single" zaman sekolah.. semuanya mesti nak ada baby2x i miss you segala bagai.

    Suka ayat Enche Ben:
    "Belajarlah bercinta dengan ilmu dulu ...nanti nanti lebih bijak bercinta dengan manusia sbb lebih menghargai kasih sayang sbb berilmu .."

    Pape pun ilmu tu lagi penting baik ilmu akhirat mahupun ilmu dunia. Even orang yang dah berkahwin pun tak jaja cerita macam diorang2x yang baru bercinta ni.. Wallahualam..

    Salam Ramadhan Enche Ben~

    BalasPadam
  21. like ! :)

    http://supersapienstory.blogspot.com/2011/07/5-alasan-basi-orang-malas-puasa.html

    BalasPadam
  22. setuju! buat apa nk expose2 sgt pakwe/makwe. mcm kite sorg je ada pakwe/makwe. nk beromantika private la tak perlu nk citer bg tontonan org..

    BalasPadam
  23. hahaha.. sy 100 sokong abg ben! tp nak wat cmne, tuh pon hak dorg jgak kan kita xleh nak kta pape.. skadar boleh membaca jela.. nak komen rs mcm xperlu kot.. hehehe

    BalasPadam
  24. betul jgk kata abg ben tp kalo betul2 nk brkongsi kebahgiaan (daar~) dgn ramai org apa salahny tp jgnlah berlebih2an cukup sekadar bersederhana nnti org lain plak yg meluat....

    BalasPadam
  25. kalo citer sikit2, gambar pun lawa2, duk renggang2 je ok lagi.. boley diterima.. tapi kalo gambar duk rapat2, ayat pun dah macam ape je.. tu pangkah terus.. ngee..

    BalasPadam
  26. huhu.. :P naseb bek eena putus cinta tak tutup blog. :)

    BalasPadam
  27. dorang nak buar satu dunia tau kisah cinta teromentik dorang kottt

    BalasPadam
  28. setiap manusia berhak cerita apa yang diaorang suka.. cuma nak orang suka tu yang payah.. budak sekolah ni memang, buat ikut suka.. tak banyak pikir. ekin mengaku jugak.. hehe

    BalasPadam
  29. agreeeeeeee!!!!!! yang skolah la best..pergh....zmn percintaan dorg memang power la....baca tu sekadar nk gelak sebab dpt rgk ragam manusia yg mcm2...lau dulu..zmn2 skolah ni..nak kuar g bndr tu jenuh la nk dpt permison dr parent.tp budak skrg..x dpt je memberontak...adoi..susah la lau hidup mcm ni...budak2 skrg makin advance

    BalasPadam
  30. skng neh mmg byk blog yg citer sal bf/gf.. ntah ler aper yg hendak di banggakan, belum pasti lagi dimiliki dah canang satu dunia..

    Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yea incek Ben sekeluarga^^

    BalasPadam
  31. Sokong !
    mcm lah dia sorg je ada bf/gf

    sbnrnye bnde tu x spatutnye dikongsi pon

    BalasPadam
  32. budak-budak skrg ni dh advance abg ben...mungkin cara ini nak tunjukkan bukti cinta mereka tu.

    BalasPadam
  33. betullah 2..kalau putus cinta terus jea tutup blog...

    BalasPadam
  34. Rasanya cinta bukan untuk dikongsi di dalam blog.Cukuplah diri kita sebagai blogger yang dikenali.Betul tak Sbb ti Ben tak pernah tayang gambar wife kat sini ye?(Atau pernah tapi jarang-jarang)

    Kadang2 tu kan, yang pompuan yg lebih2 sgt tayang kisah cinta kat orang.Lebih2 lagi kalau si dia tu orang terkenal.Tunjuk romantik macam bulan bintang mereka yg punya.Tapi bila putus, nak update blog pun rasanya segan.

    BalasPadam
  35. nak tulis dlm blog kisah cinta ok aje..tp berpada-pada..jgn over mcm bf/gf ko tulah yg terhebakk abad ini..bila bercinta bahagia kentut pon bau perfume..

    BalasPadam
  36. hahaha.. macam2 kan.. paling sedih ada gak yang jadikan blog ni utk uplod gmbr dia dgn pasangannya berpegang tangan berpelok2 sana sini.. malu la weh satu malaysia nampak.. kang putus tgh jalan lagi la.. tu pun belum lagi tanggung dosa yang lancar mengalir bila setiap hari org buka dok tengok..

    anyway selamat berpuasa juga ya buat en.Ben dan semua peminat2 en Ben d sini.. moga ramadhan ini akan menambahkan amal dan ibadah kita.. selamat berpuasa.

    Ikhlas ~Gen2Merah~

    BalasPadam
  37. apapun tema blog berpada2 dalam bercerita..

    BalasPadam
  38. selalu gak jumpe blog macam tu bile blog walking...adeihh...letih nak baca...nyampah pun de gak sebab terover sangat..alahai..spenda diorang pun mak abah yang belikan lagi...tapi...perghh...ayat2 cinta diorang...hishh...

    BalasPadam
  39. hueee..seram bace entry abg ben yg ni..

    bagus la abg ben tegur camni..kalo saye nak tegur,kompem kne maki balik..ngaaahahaha..

    tapi kalo ckp rindu kt tunang sendiri boleh x??kehkehkeh..

    tata~

    BalasPadam
  40. betul tuh pe abg ben ckp..tapi tuh lar..biarkan dyeorang..ape yg terlintas dyeorang nak share,kalau di tegur nanti ckp kite bz body..tegur sekali,lau tak dengar,biarkan..nanti dyeorang ckp :

    "kau sape nk halang aku?ape aku nak tulis lantak aku lar!!"

    owh..yuyue da pernah kena..malas suda nk nasihatkan orang

    BalasPadam
  41. setuju dgn abg ben. kalau bercerita tak ingat dunia.bila jadi apa2.terus malu pastu muka tah nak letak mana.bukan nak marah org bercerita.tapi soal dalam kain pun kalau nak cerita tak best kan.;) blog sendiri hak sendiri.so pikir la mana baik mana buruk.;) (sekadar pendapat je)

    BalasPadam
  42. refer to tjuk dpn metro ari ni..

    BalasPadam
  43. haha..betul ben..dah ada dah blog yg ditutup akibat putus cinta..2 kali bercinta 2 bijik belog..haha

    BalasPadam
  44. rilex r abg ben.. mereka rasa bahagia begitu.. nk wat mcm ne.. huhuh

    BalasPadam
  45. blog nih sebenarnya banyak gak peranan dia... dan blog juga boleh buat orang lebih mengenali diri kita... kita bercerita hanya di hadapan laptop/pc, sorang diri mungkin sambil dengar lagu...dan dalam keadaan begitu kita akan mula menulis apa sahaja tanpa terfikir apa pandangan orang bila membaca... dah siap.. kita post... dalam kita tak sedar kita ada ramai kawan2 dan berpuluh2 org yang view dan baca cerita kita... sebab ada blog, hari nih cerita dosa pahala... esok tunjuk gambar cium pipi pak we... huhu.. ni sekadar pendapat saya... seringkali sangat saya jumpa blog2 gini... x salah nak berkongsi citer, tapi kita pandai2 la jaga batasannya.. x semua boleh dicerita, dan x semua benda patut jadi rahsia.. pandai2lah memilih... betul x abg ben????saya juga menasihati diri sendiri...:)

    BalasPadam
  46. belom confirm lagi. tapi dah tunjuk macam2. kita tak kan tau apa jadi akan datang..sy tulis pasal cinta ni kadang2 je. bila ada insiden yg kelaka.tapi tak suka nak expose melampau..nanti buat nya putus, sape yang malu?mereka dan keluarga mereka lah jawab nya.

    BalasPadam
  47. itu dinamakan kebebasan berkarya,,bhahahaha

    BalasPadam
  48. wah mulut kau beben makin laser skang! hahahaha. biase la, bebudak sekolah lagi yang mane spm pun x lepas lagi tuh dah kenal makna cinta sebenar dr orang2 mcm kiter ni. aku dah lame habis belajar beben. ni kene pakse sambung lagi. adeh

    BalasPadam
  49. wah mulut kau beben makin laser skang! hahahaha. biase la, bebudak sekolah lagi yang mane spm pun x lepas lagi tuh dah kenal makna cinta sebenar dr orang2 mcm kiter ni. aku dah lame habis belajar beben. ni kene pakse sambung lagi. adeh

    BalasPadam
  50. Kadang2 bila masuk blog yg terlalu menceritakan hal peribadi & tentang BF/GF, rasa sgt meluat jugak..nak komen pun rasa nak muntah,hapi tetap hapi..tetapi jangan lah terlalu riak dan bangga dgn apa yg kita ada..dunia semua tu!..

    BalasPadam
  51. itu rasanya right most people kot...tp kita juz boleh tgk dan anggp itu adlh right diorang....drpd kita tegur dgn cara publish baik kita tegur sesama dia jek kn???itu lbh afdal kot..

    BalasPadam
  52. setuju!!

    kalau kata bl0g sendiri kita punya pasal..rasanya lebih baik privatekan bl0g tuh..boleh cerita segala-galanya, org pun confirm tak tahu..

    *pendapat sahaja =))

    BalasPadam
  53. haha...xpe..diorg 2 luahkan perasaan yg terpendam..kita tlng ringankan beban..tp sy pon luahkan perasaan jgk..luahkan perasaan syg kt kucing.. hehehe.. I LOVE MY CAT!

    BalasPadam
  54. btl3..! tmbh2 yg still sek..umo 14, 15 dh ckp psl rindu syg..sy dlu mula kapel pon bila penghujung nk amik spm..er..budak jgk kn...haha..
    tp pengalaman mengajar kita kn.. :)

    BalasPadam
  55. betul tu abg ben.. pernah la baca blog jenis2 cenggini.. bukan tak suka tapi kadang2 saya rasa perlu ada batasan.. mungkin dorang nak share benda yang best pada semua tapi simpanlah sket kat diri sendiri... tak perlu la sampai dedahkan semua kat orang.. malu kot.. :)

    gmbar2 yang tak sepatutnya tu xpayah letak pun ok.. y not letak gambar famili jer..kan sejuk mata memandang..:) sekadar pendapat :)

    BalasPadam
  56. hahaha lawak gila ahhhhhh..nak buat cemana, depa rasa best buat camtu...dah 'tetap' dah kot..bila kita teguq, depa kata kita ni x jiwa macam depa, depa kata kita jeles.. tp sgt lawak la ayat kencing cabang2 tu..hahahahha

    BalasPadam
  57. hoyeah!!! aku bkn individu trsebut... #LOL

    BalasPadam
  58. pendapat abg ben memang tak dapat nafikan, bagusla kuarnya kata2 camni. nak berkias2 budak2 susah nk paham, bagus cakap direk saje.

    BalasPadam
  59. hahah..i lap u lahh....this is best broo..mari kite gelak reramai..haha

    BalasPadam
  60. haha terbaikkkk dri abg ben..XD

    BalasPadam
  61. meluat tengok my baby .. atau bangga dengan pasangan lain.. tak kisah dah akad .. tapi ni baru "couple" ..
    kita tegur untuk elak dosa tetapi di balas balik "dosa aku tak perlu amek kisah"..

    nak buat cemane lagi kan ..

    BalasPadam
  62. yeahh! sokong :) kadang-2 geli pun ada, hikhik

    BalasPadam
  63. HAHAHAHAHA..ngee suka suka, lebih baik ckp direct jee..kias2 bebudak tak paham..haha baru umur 12-17 dah bersyg2..gelii je bacaa, mmg laa tak dinafikan nak berblog tu hak sendiri..tapi kalau setakat nak tulis entri pasal CINTA-CINTA baikk tayah, org lain baca kot..termasuk laa mana2 blog tak kira umur berapa..mcm lah dia sorg ade pasangan..hahah wah terover plak :D

    BalasPadam
  64. kalopon saham mereka..tapi kita kena jugak ambik bicara kan..ehhe

    BalasPadam
  65. makbapak dorang pun x bising kuts?hehe...

    Can I say ini macam kebebasan berkarya?

    As for me,rela kuts baca blog diaorg daripada blog yg cakap pasal org lain.:)

    BalasPadam
  66. haha btl tu. memang bosan klau blog mcm tu. pnh terbaca 1 blog ni semua kisah cinta dia, takde pon pasal lain. selalunya bergaduh tulis kat blog. ringan2 pn tulis kat blog. errk?? larikkkkkkk

    BalasPadam
  67. ada benarnya. tapi kita x perlu canang2 kisah cinta, kisah pertunangan org lain dlm blog.

    saya ada terangkan kat sini:
    Rancangan Melodi TV3 Versi Blog

    BalasPadam
  68. Seandainya hubungan itu masih samar2 & tiada ijab & qabul, baik rahsiakan sajer..seperti kata dato siti "biarlah rahsia". kita tidak tahu adakah gf/bf itu adalah jodoh sehingga akhir hayat kita...takut nnt malu sendiri..

    BalasPadam
  69. Sebenarnya, cam bosan baca blog gitu pun ada.. ngee~ cam nak bikin kita jelez je.. padahal takde effect pun.. hehe

    BalasPadam
  70. hehe...yg banyak menulis kisah cinta ni budak belasan tahun...terlalu teruja melalui zaman remaja smpai lupa batas-batas yang perlu dijaga...hurmmm...

    BalasPadam
  71. cinta?bg waney waney pon bercinta...tp buat ape nak tayang satu dunia biar org baca......ish....kisah cinta kita..hnya kita dan dia je tau..yg utama cinta pada pencipta kita...itu lg mulia......waney syg blog waney...tknk post2 mcm2...tp just 4 fun sudah...dulu ntah ape2..skunk life dunia n akhirat ni penting lorh....

    BalasPadam
  72. terlebih peribadi pun jgn citer sgt. lainlah kalau citer utk pengajaran, ok juga.

    BalasPadam
  73. WOHH.. kalo Elia baca entry nih sure *nenges*... hehe

    BalasPadam
  74. saya rasa mostly penulis blog yg tulis kisah cinta ni sensitive. saya pernah kena maki sbb saya kata blog kisah cinta ni kemungkinan besar x dpt sambutan. marah cik kak tu..geheh. dia kata...aku bukan macam kau, buat blog nk glamour. nk tulis yg glamour je...

    haha, habis dia tu letak gambar mencapap cium2 pipi pakwe? ape gejadah nya? pakwe kerja engineer pun nk canang satu dunia. tu belum dpt bf anak raja lagi.

    patut nya, rendahkan sikit hati tu. jangan rasa diri bagus. banyak lagi org luar yg punya kehidupan lebih hebat. dan kisah cinta yg hebat.

    mcm saya, sy takut nk tulis peribadi sgt...peribadi tu mcm saya gi makan mcD ke, beli lipstick baru kee,,,benda2 remeh mcm tu sy elakkan. ben nk baca ke blog saya kalau sy beli lipstick baru tiap hari?

    BalasPadam
  75. masalahnya hubby baby sane sini upenye blum form 5 lagi pun.. sampai hiris2 tangan pasal gaduh, sume cite.. pastu suruh datang follow blog berkenaan.. adessss..

    http://nashanadz.blogspot.com/2011/08/siapa-mengaku-ibu-bagi-5-ringgit.html

    BalasPadam
  76. betul3 .
    tiru mcm saya nih . single sokmo .
    HAHA
    *tah bile lah nk cter sal pkwe2 nih*
    Kwang3

    BalasPadam
  77. ya, ada pekara tak perlu dikomersilkan...

    BalasPadam
  78. hehe..betul3...
    mmg byk blogger yg suke cite pasal kisah cintan cintun diorg...tmasuk la sy sendiri..huhu...

    tp sy bkn budak sekolah... ;p

    sy antara blogger yg bru bjinak2 nak berblogging..so, most of the story is about my self, my family, my relationship...pada sy tidak menjadi 1 kesalahan utk kite bkongsi cerita mengenai pengalaman hidup kite, suke duka yg kita lalui & itu myb blh mjadi 1 pengajaran buat org len yg mbaca entry tsebut...hak kite nk cerita psl ape pn, tp ada batasnya...jgn la smpi blh mjatuhkan maruah kite sndiri knn?

    Ape pn, sy stuju dgn pndgn abg ben nih... *_^

    BalasPadam
  79. budak2 lagi... otak senteng lagi tu... zaman kite dulu, bercinta pakai surat... mana tau layan blog ni sume... huhu...

    BalasPadam
  80. ehem3 tengok blog sndiri dulu aww ade la jugak. HAHA

    nice entry kot.

    BalasPadam
  81. waoo..ni yam buat terdetik hati nak bercouple nie..hehehehe

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009