" Yer , betul.. korang bebas berkarya .. "

by - Julai 31, 2011

Berdasarkan komen rakan di entri INI , aku akui bahawa dalam dunia blog ni ramai berkarya .. Macam macam bentuk entri ada .. Sememangnya bebas meluahkan pendapat masing masing ..

Aku pon begitu .. Sesungguhnya aku amat mengagumi bakat masing masing .. Tapi kita ni ada agama .. kita ni ada adat .. Bebas tetap bebas tapi ada batasan .. kan ?

Nak tulis pasal percintaan , bagi aku boleh.. tapi elakkan elak pic pic yang boleh mendatangkan fitnah .. Aku cakap ni sebagai seorang abang dan juga seorang sahabat .. Bukan menegur , bukan mengajar cuma bagitau jer .. Nak ikut atau tidak , terpulang ..

Bukan apa , majoriti pembaca blog aku ni perempuan .. Perempuan ni , bila bercinta .. maaf cakap , terlupa dunia .. Lelaki pulak , bijak amik kesempatan .. Yang tergadai bodi , perempuan .. Yang ilang dara , perempuan .. Lelaki kisah ilang teruna ? Tak kan ? Ada perempuan kisah lelaki ada teruna atau tak ? Tak kisah kan ? Lelaki kisah perempuan ada dara ? Cer fikir ...

Berbalik pada blog.. Kalau nak cerita kisah percintaan , cuba jgn selitkan gambar .. Cerita jer .. Biar itu rahsia korang .. Cerita yang simple dan simpan yang lengkap itu dalam ingatan kita .. Atau buat satu blog private .. Yang lengkap , dalam tu ..

Aku pon teringin nak cerita kisah cinta aku dalam blog .. Tapi aku risau , haters akan mencari silap aku di situ.. Sama gak cam korang .. Bayangkan satu hari nanti , korang putus cinta .. Perghh... aku tak dapat bayangkan haters mengutuk kaw kaw punya .. Kalau hati kering , ok.. kalau spesis basah ? Mau terjun bangunan sbb malu woo ..

Bagi aku , jika aku ingin meluahkan kisah cinta aku , aku akan karangkan dalam bentuk puisi .. Biar aku saja yang memahaminya .. Kerana kenangan itu adalah milik aku ..

Dan paling penting , si dia itu .. hanya aku saja boleh melihatnya .. Biar aku saja mengenalinya .. Jangan lupa , sebaiknya elakkan fitnah ..

Contoh dah ada .. buka mata .. Apa pon , terpulang pada korang sendiri .. :)

Kalau bukan dari sekarang membatasinya .. bila lagi ?

You May Also Like

35 comments

  1. akak mulanya pikir nak citer gak,pastu 3,4 kali pikir..kensel....sket2 tu ada la...tapi yang lucu2 jew...

    BalasPadam
  2. betul tu abg ben...yuyue pernah nasihatkan kawan2 yuyue..tapi yuyue pulak kene perli..adeyh... :(

    BalasPadam
  3. betul tu abg ben..

    ade jugak tulis cam tu but tak publish pun gambar.. its secret.. just share feeling je cukup.. simple and nice rite..

    :))

    *tak nak malukan diri sendri.. tambah2 mak ayah .. kan?

    BalasPadam
  4. stuju dgn abg long ben... watpe nak letak gmba2 mcm tu.. euwww.. tlg la!

    BalasPadam
  5. Mira sokong kata kata abg ben ni. Mira pn agak dalam masalah p'cintaan skang ni.. bila pikir2 balik.. hmm.. ntah laa.. rase mcm nak nagis pun ade.. tapi Mira bole kuatkn smangat lagi. huhu. mekasih ye cox buat entry ni :)

    BalasPadam
  6. betul2 saya setuju 110% tau la ada pakwe tapi takyah la kecoh2,lagi pon kisah cinta cintun ni terlalu peribadi untuk dijadikan tatapan umum!

    BalasPadam
  7. terbaek entri nih.fyna suka.
    tapi abg ben,tue belum lagi yang jenis suka buruk2kan orang laen.member2 sendiri bace,phm die nih jenis macam mane.apa yg die tulis tak sama dengan realiti.
    hurm..
    :)

    BalasPadam
  8. yerp,sy pon ade post entry2 jiwang..tp dlm bntuk kiasan atau puisi..kalo ltak gmbr,jz ltak gmbr dye sorg atau sy sorg..no gmbr bdua..elakkn fitnah n umpatan..=)

    And yes,sy ade blog private atas name sy n dye n blog tu jz utk kami bdua..=)

    BalasPadam
  9. Been there..bercinta beria2 bila dh putus tu dia!!
    Kaw2 kene hentam..nasib bek kt FB so xde la rs down lama sgt..
    So..bila dh dgn org baru..sumenye remain secret..
    pix satu apa pon xpublish..nama pon x declare..
    happy ke..sedey ka..meroyan ka..lantak la..
    pandai2 la mereka2 itu men teka kacang..
    ekekeekk!! =P

    BalasPadam
  10. sebab tu saya cukup berhati2 bila menulis hal peribadi.. Kita tak tahu siapa yg membaca, mungkin musuh yg akan guna sbg senjata utk jatuhkan kita. Tp bila kita bg pandangan pasal isu ni ada yg melenting pula.. kata nak menjatuhkan & mengondem orang lain.. bangga sgt nak cerita hal dlm kain sendiri, kalau jd sesuatu yg buruk jgn salahkan org yg mengata tp salahkan diri tu yg ramah sgt bercerita.

    BalasPadam
  11. http://farra-laiyin5606.blogspot.com/2011/07/ini-kisah-cinta-akurealityfirst-time.html

    kalau camni boley kan?heee..

    BalasPadam
  12. abg ben!tenkiu sgt flow blog iols! :D happy nye mlm ni!hehe.slmt berpuasa.have a blessed ramadhan! :)

    BalasPadam
  13. Lepas baca entry Ben yang ni, rasanya dah betul apa yang saya buat iaitu tidak mendedahkan identiti dir yang sebenar sewenang-wenangnya.

    BalasPadam
  14. slm...semoga komen2 dan entry di dlm bulan puasa ini lebihlah berhati yer...:)

    BalasPadam
  15. Toing!~

    ok setuju.
    lain orang lain caranya.
    mungkin itu cara mereka,sudah di tegur its up to them untuk fikir,nilai dan buat tindakan susulan.

    apapun,selamat berpuasa ya!

    *suka dengar lagu ana rafali n singing partners*
    Boleh pandang2,jangan pegang2..duduk renggang2..:)

    BalasPadam
  16. brilliant bro. hehe. salam ramadhan.selamat berpuasa. untuk abang ben dan kak zila.

    BalasPadam
  17. u r right bro... seelok elok nya lebih baik kita menghindari daripada mengubati

    BalasPadam
  18. setuju.... cerita sikit2 tu okla lg.tp kalau dah selalu sgt mympah jugak lg2 yg ltk gmbr2 tu.let it be private jela tak pyh nak publish..

    JEMPUT LA KE BLOG..

    entry luahan hati.. :(

    http://tehanurfateha.blogspot.com/2011/07/saya-takde-bf-tak-laku-ke-saya.html

    BalasPadam
  19. betul..eka pun dah takde nak tunjuk2 sangat..cakap pun berlapik..takkan setiap enrty baru semua nak tunjuk..

    yang dalam sms pun ditulis balik dalam blog..

    kita tengok cam tak matang pulak..huhuhu

    BalasPadam
  20. nyanyi lagu 'PUISI CINTA-ILUSI' masa karaoke

    BalasPadam
  21. hahaha..betol2!Kalau blog pasal seks boleh kn letak gmbr2 hot?

    BalasPadam
  22. herm..betul tuh abg beben...sbb tuh qaseh hadkan cerita bout personal life qaseh lam blog...qaseh cerita yg mana leh kongsi dan dijadikan panduan jer...insyallah...

    BalasPadam
  23. waaa~
    setuju!
    biarlah sederhana..mungkin orang lain x nmpak kan..
    tapi kite dan die je yang tawu~ eehh..tuhan pon tawuu!

    BalasPadam
  24. btul2, agree 100%...
    tak berminat nak story bout lurve dlm blog..
    biala p&C kan:)

    BalasPadam
  25. BINGO!!sokong abg ben..saya juga teringin nak luahkan kisah cinta saya kat blog...teringin jugakk nak post hari2 ayat cinta kat fb .....tapi satu hal saya segan(kang kena cop miang nak berlaki),lagi satu takut kang xjadi je nanti..hahaha. So biar saye je rasa sweet tu..xperlu bgtau org kita bahagia/berduka..Org tua2 cakap , jgn gembira sgt nanti menangis kemudian hari. So, wat relaks je... Xyah nak show off, xyah nak over..ada jodoh xkemana :) hehe.

    BalasPadam
  26. hurm, saya perempuan pon tak gemor nempek gambo yang tak patut, getik teman nengok blogger pompuan yang kaya dengan gambo2 gini semua, hurm
    bila dah jadik kes putus2 ni, mulelah malu lah.lagi pon tak baiklah nak hebohkan ke 1 dunie.xperlu2.

    BalasPadam
  27. nasihat yang bernas. kadang kita bukan sengaja nak fikir buruk, tapi sangka buruk tu selalu je melintas lebih-lebih lagi tengok gambar2 yang tak sepatutnya. berhati-hati di jalan raya, berhati-hati di dunia. jangan nanti kata dianiaya, sedang kita yang buat naya.

    BalasPadam
  28. betol betol betol :)) . nasib baik jerul xda cinta lagi .. yang ada cuma kawan kawan :)) . ha ha ha

    BalasPadam
  29. bahaya lah letak gambar byk2 ni ben. sebab, saya ada terjumpa satu account ni..saya rasa itu fake account. semua gambar tu diletak dialog yg lucah2...so x bagus lah. bahaya. kena hati2..

    BalasPadam
  30. sokong lagi sekali..
    hmm mmg byk sgt blog begitu..naik meluat.. nak tgk ke contoh nyata leh saya link kan ke blog itu..pegang2 tgn pun tunjuk, peluk2 pun tunjuk, padahal student lagi.. pakai tudung pulak.. adoi jatuh martabat muslimah kalo cenggini..
    buat entry tazkirah sket encik ben..hehe

    BalasPadam