Kelemahan kita sebagai blogger dan pembaca ..

by - Julai 27, 2011

Umum .. termasuk aku !

Bila kita blogwalking, kita baca entri rakan blogger kita jika ianya menarik minat kita.. betul ? Tapi apakah kita baca sehingga faham mengenai isu atau isinya dan baru kita komen ?

Dua tiga hari ni , apa yg aku nampak ialah , ramai ( bukan besar bilangannya ) yg gemar baca sekali lalu dan terus ke ruangan komen lalu komen ..

Apa yg berlaku ? Terlepas point yg sebenarnya ...

Aku amik contoh .. entri "Eeeww ..boleh kerr?? " tu sebenarnya bukan berkisarkan air barbican ( yg telah disahkan Halal ...ada linknya disitu ) tetapi ramai yg terlepas pandang ..

Isu utama entri itu ialah , bab halal haram .. Ada antara kita amik kisah soal pemakanan .. tapi tak kisah soal aurat mahupun amanah dan sebagainya .. kita nak tutup lubang itu tapi terlepas pandang lubang yg utama ..

Dalam entri aku , kerapkali aku gunakan kandungan yg serampang dua mata .. bukan apa, aku tamo la ada kawan kawan pembaca terasa dengan entri aku ni ..

Apa yg aku pinta .. jika kita .. kau dan aku termasuk mereka .. jika nak tinggalkan komen , baca betul betul .. kalau tak , sendiri malu woooo...
Published with Blogger-droid v1.7.2

You May Also Like

36 comments

  1. buat promot blog kot. well , tinggalkan komen sebab niat nak suruh terjah balik kan. sadis betul.

    Sorry sebab aku pun agak ah tak suke orang komen semata-mata tuk pomot blog. ilmu yang kite cube sampaikan tu macam tak berbaloi jek.

    *kasarkan? sorry ahaks

    BalasPadam
  2. aha... betul tu... sebab tu saya tak komen entri tu sebab saya tengah fikir-fikir sebenarnya tentang gambar kat bawah tu yang tak tutup aurat... takut tersilap komen masa tu...tengok orang lain duk komen sal barbican, n ada gak yang komen sal berkemban... tapi kurang faham tang berkemban tu.. adehhh..

    BalasPadam
  3. kadang2 tersenyum je bila baca komen tak selari dgn isi entry..

    BalasPadam
  4. kalau gelojoh sgt nk bagi komen mmg akan terjadi mcm ni..huhu

    BalasPadam
  5. betol2..*angguk
    kadang tu, nak komen, sy bace 1 1 dr atas smpai bwh ha...tkot tslah komen...tp rase klkar lak,kalo org komen xberkaitan nan isi.hehe

    BalasPadam
  6. kalau ayat ben "tang NI.. " mungkin paham kot.. tapi ayatnya "tang TU.." dan gambar tu pun dah crop sampai atas, depa tak pandang pun. most kita akan komen main story je.. kadang2 kita paham, org lain belum tentu paham.

    BalasPadam
  7. betul. kadang2 terasa hati tgk pengomen hanya komen pada apa yg dilihat sekali lalu seperti gambar, sedangkan isi utama entry berlainan sungguh dari paparan gambar. kita yang terasa malu bagi pihak mereka yg meng-komen lari dari topik sebenar. promote blog/ambil kesah tak kena gaya. i should educate my self not to be like this in the future.

    BalasPadam
  8. betul3. kadang2 tak habis baca pun terus komen. haha

    BalasPadam
  9. http://belogwanaeiskay.blogspot.com/2011/07/mr-ben-ashaari-following-me.html

    BalasPadam
  10. betul jugak tu . kalau org lain komen entri kita tanpa baca betul2 sedih sikit la .

    tapi sedih banyak kalau org tu blogwalking , then bagi jejak kat chat box tanpa baca entri kita , nak komen apa la lagi .

    visit me if u like ;)

    BalasPadam
  11. huh.. huh.. kdg2 kelakar bile tengok komen larik dari entry. rase cam nak ajak abg ben10 gelak sekali. hee.

    tag tuk abg ben10.
    eyraatiqasuhaimi.blogspot.com/2011/07/abg-ben10-memang-cool-lah.html

    BalasPadam
  12. betul2...kdg2 tu bila dh siap entry rasa puas sgt tp bila part pengkomen nye...xnk ckp..ape pn tak boleh...-_-

    BalasPadam
  13. sebab tu kalau tak baca habis jgn komen heh.. tapi yg ni saya baca betul2 ..

    " Tapi apakah kita bacs sehingga faham mengenai isu atau isinya dan baru kita komen ? " ---> ada typo , saya nampak sbb baca betul2 heheh

    maaf abang ben

    BalasPadam
  14. baik x payah komen dr komen...mana yg saya x komen tu mmg saya tak tau le nak komen...klu saya komen, maknanya saya tau apa yg saya komen.. hehehe :)

    BalasPadam
  15. hehehe. edy pun pernah jugak buat cmtu. main belasah komen je. bagus entri ni. bagi ingat kat blogger jgn baca sambil lewa.

    BalasPadam
  16. kota=kita.
    bacs=baca.

    BalasPadam
  17. huhu ..
    pernah terbuat cmtu .. excited sgt nk komen haha

    BalasPadam
  18. dorang excited nak komen kat blog abg ben..dorang nak jadi diantara orang yang paling pantas komen sepantas abg ben post entry sebab tu dorang baca sekali imbas jer...hehehee

    jangan sampai tak baca apa isi kandungan yang nak disampaikan oleh bloggers

    BalasPadam
  19. Hahaha.. memang jenis malas baca kot... pehtu hentam komen.. pergghhh...

    BalasPadam
  20. biasela tu. klu aku, aku tak komen kalau tak baca entry secara detail sbb mesti akan terkantoi dan bakal menjatuhkan maruah diri sbg blogger.

    BalasPadam
  21. dah baca betul2, malas pulak nak komen panjang lebar, sebab semua komen tu dah ada dalam cerita tu... hahaha

    BalasPadam
  22. betul tu...td duk bce 2 3 kali psl entry BA td tu.. xberapa nk paham sbnarnye, siap pggil mber srh trnslate,...last2 biarkan aje, tak jadi komen, sbb takut salah erti..hihihi

    BalasPadam
  23. nampak benor ngomen tak baca entri..

    BalasPadam
  24. lari topik sat.. mat gebu nampak mcm bahan2 baking lahh dalam troli tu..kena risik2 nihh...projek masak2 apa lah agaknya kan..hmmmm

    BalasPadam
  25. salam bro
    thanks for sharing,
    harap2 saya tak macam tu
    kadang2 saya cuma singgah blog kawan2 tanpa tinggalkan komen sebab kena cocentrate nak nulih tu , aduhai, dgn anak2 yang kecik 2ni...

    BalasPadam
  26. betul2..sy slalunya baca yg awal, tengah dan akhir..

    bila nak komen lak sy akan rujuk pengomen yg atas samada komen saya tu ada kena mengena ke tak..

    BalasPadam
  27. Salam Saudara Ben,

    Saya bersetuju dengan kenyataan tu. Macam mana kalau saya katakan : kebanyakkan mereka hanya sekadar tinggalkan jejak semata bila blogwalking tanpa membaca entri apalagi meninggalkan komen.
    'MY EXPERIENCES SPEAK!'

    Pada saya, kalau kita mahu orang membaca entri kita, kita juga perlu lakukan perkara yang sama. Hhmm artikel yang dapat sambutan dan dikomen pula pastinya ada unsur2 hiburan dan blog mereka2 yang otai macam Sdr. Ben..

    Lagipun lepas komen, bukannya mereka update kalau komen mereka tu dibalas. Tak mungkin ada rasa malu sendiri..

    Terima kasih kerana buat artikel ni :)

    BalasPadam
  28. tu la pslnya, kebanyakan ramai yg blogwalking cmtu..baca tp x fhm apa yg nk disampaikan, tau nk cari trafik je..kan3??


    new entry : Bertudung VS Tak Bertudung

    BalasPadam
  29. Bhahahah..me ke? Owh....tidak

    BalasPadam
  30. selalu jadi macam ni. its a kind of trend. kat entry saya pun banyak. tak baca habis. terus komen je. tapi jadi lari topic. macam kes ben ni..macam saya selalu cakap..kebanyakan entry ben sangat tersirat dan tak direct...buat org berfikir. ;) tp yg nk cepat..dia xkan baca dan terfikir...:)

    BalasPadam
  31. betul tu...kadang bila baca sekali imbas, tertinggalyg penting.....pastu komen pula macam xberapa selari...

    BalasPadam
  32. saya setuju..kdg2 nak cepat kita just scanning je.huhu

    BalasPadam
  33. betul...sebab tu tak komen kat entry tu...bace dan renung2kan diri sendiri dulu.. hm...

    BalasPadam
  34. Salam Ben, saya juge pernah memberi komen seangkatan/sewaktu dengannya kerana: 1. saya tidak komen sembarangan 2. jika saya berpendapat komen saya tidak memberi banyak sumbangan maka lebih baik saya berdiam. ini bukan bermakna saya tak ikuti entri tersebut atau saya tak suka 3. kadang2 komen saya mungkin 'terkena' pihak2 tertentu atau mungin memberi implikasi lain akan timbul, maka komen itu tidak diterbitkan. saya faham dan saya tidak berkecil hati. 4. saya memberi komen bukan untuk mencari populariti atau sekadar ..... "setuju........" tapi tiada asasnya. Utk lebih detail mungkin saya akan email Ben kemudian. terima kasih.
    AZLIYA COLLECTION

    BalasPadam
  35. mind control nii. kdg2 bnde yg lbh mnarik perhatian mnutup tjuan sbnar info yg nak dsmpaikan. cthnya 'beli sekrang byrn FREE, byrn bulnan dengan interest' so. org nmpk yg free je, dorg tlepas pndang yang interest tuuu yg mnybbkan kte terpksa byr lebih dr hrga asal. kn kn kn. kdg2 boleh jd readers slh fhm. so, bile dorg slh komen, myb kte bolehh btulkn alek la. hheeehhee.. tp sbgi reader, kte jgn mnyimpang jao sgt la slh bce tu, lau x kantoi la kn ta bce, tp tros komen kn kn kn abgg benben tufyyftufyy??? >.<

    http://yanadimple.blogspot.com/

    BalasPadam