Bir halal ... disahkan halal !

by - Julai 26, 2011

 

Boleh diminum. Itulah rumusan dibuat Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam kali ke 95 pada 16 hingga 18 Jun lalu berhubung isu minuman ringan buah-buahan berperisa malta, Barbican yang mencetuskan kegemparan berikutan dakwaan kandungan alkohol melebihi jumlah dibenarkan.  - HMETRO

Alhamdulillah .. feveret aku dulu .. Yelah , takat aku minum dulu tu tak la sampai aku terlanggar dinding lagi .. hehehe.. Tetiba lak jadi haram eh ? Sampaikan kat restaurant yang jual tu , tarik balik semua jualan air Barbican tu .. Nampaknya pasni diorang jual balik la eh ..

Apa kata mereka lagi ..

“Kami juga ingin maklumkan kadar 0.01 peratus seperti dilaporkan di dalam media bukanlah hasil muzakarah kerana kami dapati jika ia ditetapkan pada kadar itu, banyak jenis makanan dan minuman yang bukan diproses untuk pembuatan arak akan diambil kira."

Hehehehe... nak simpan 20 tong kat rumah.. hahahah.. gila ! Minum je la air lain eh... banyak air ada.. air suam air terbaik.. kan kan ?

You May Also Like

29 comments

  1. air putihlah yg terbaik abg ben. kencing manis pon dapat elak. hehe :p

    BalasPadam
  2. minum je air suam,,baik tuk kesihatan...lalala

    BalasPadam
  3. yes bro..air peberet gak nie...aritue bli..alih2 kuar statement haram...trus xminum..tp smpn agi..hahaha sbb nk tggu kptsn halal or haram..alhamdulillah..pasnie leh shopping berbotol2 agi air nie...huahaua yyeaahhhh ;)

    BalasPadam
  4. Air Suam memang la air terbaik En.Ben .. Tp manusia ni biasalah, selagi sehat2 yg mn baik2 utk kesihatan tu mmg tak pandang leee .. ahaksss

    BalasPadam
  5. minum je air panas mati..hihihi~

    BalasPadam
  6. minum je air panas mati..hihihi~

    BalasPadam
  7. yep..setuju..!thanks untuk info ni En Ben..

    BalasPadam
  8. air masak@air suam still favourite yg terbaek..hehehehheheh

    BalasPadam
  9. Air masak je cukup... nak sedap tambah perisa milo.. :D

    BalasPadam
  10. hehe...salah post komen td ..maaf ye en.ben

    BalasPadam
  11. air suam air terbaik. setuju.

    BalasPadam
  12. baru semalam minum air tu ben..hehe

    BalasPadam
  13. Yatie semua air yang halal boleh minum, tapi kalau air bergas kurang sikit..

    BalasPadam
  14. air jarang boleh wat awet muda

    BalasPadam
  15. No tak pernah minum dan tak akan minum kot hehehe...

    BalasPadam
  16. bila ada yg bagi konfius, itu yg jadi kecoh. kak liza tengok...ok je.

    BalasPadam
  17. x payah susah2 nak minum air tu..minum air sejuk sudah.. :)

    BalasPadam
  18. hahahaha..abis laa lepas nie kedai mamak semua jual balik air niee..hahaha

    BalasPadam
  19. Tak pernah try..biar disahkan halal pun. Tak tau kenapa tak terbuka hati untuk try..

    Btw..salam singgah, abg Ben. (1st time memberanikan diri utk dpor komen..segannnnn)

    BalasPadam
  20. ah haa . air kosong lebih elok dari air manis .. sekali sekala boleh tapi jangan selalu .. nanti badan ketul ketul tu tak cantik .. he he ..

    BalasPadam
  21. fuh! dulu masa kat kampus mmg feveret minuman ni.. tapi masa jadi isu hari tu.. rasa lain macam dah.. yelah dah pernah minum kan.. alhamdulillah akihirnya dah keluar gak fatwa pasal hukum minuman ni.. fuh! lega.. hahaha..

    BalasPadam
  22. oo..hlal rupenye..bagusla..

    BalasPadam
  23. @mr.dinie

    Rupanya ramai yang ambil kira status halal haram. Alhamdulillah.

    BalasPadam
  24. dulu was was nak minum air ni. sebab first time jumpe. huhuhu... membe yg kasi~~ nasib baik halal~~

    kat mne jual eh? xpenah plak jumpe sbb xmncari~~ :p

    BalasPadam
  25. was2 dah nk minum..haha..lagipun xsuka sgt rasa dia la..apa yg best ek..hehe

    BalasPadam