"Kampung betul aku !! "

by - Julai 30, 2011

 

" Ceh.. baru nak buat kuiz !! "

 

280913_249475795076064_100000409372347_940366_6759158_oTiap kali aku g Sg Jejawi , Teluk Intan yakni rumah abang ipar aku .. pasti aku akan belajar sesuatu .. Maklumlah , aku ni orang bandar .. Bila masuk kampung , banyak 'perkara baru yang lama' aku belajar ..

Nampak buah kat atas tu ? Haaa.. aku tak pasti aku pernah dengar nama buah ni atau makan buah ni dulu .. Kalau ada pon , mungkin dari bapak aku .. Dia mmg kaki makan buah-buahan ni ..

Aku rasa .. Ayah mertua abang ipar aku bagi kat aku .. Dia asal Kedah.. duduk kat situ lama dah ..  dia bagi kat aku.. suruh rasa .. Aku pon rasa sebijik ..

" Gulp.. kelat.. masam.. tapi sedap.. " Heheheh..

image

Ini lokasi kawasan rumah abang ipar aku ( cerita di sini , kali pertama aku g.. cantik dan menawan .. tapi sayangnya.. kolam tu tak macam tu dah .. huhu.. dan sawah bendang tu , dah dituai dalam bulan lepas .. huhu ..

Ok ..sambung.. buah tu ...nama dia buah jentik ...Haaa.. rasa dia cam buah rambai .. Diorg kata adik beradik ngan buah rambai.. Tak kisah la.. Tak ramai tau pasal buah ni.. Menurut pakcik tu , buah ni kebanyakkan orang belah utara je tau.. Tak pasti la kebenaran tu ..

Dan.. berbual dengan kedua mertua abang ipar aku tu , mmg best.. lebih lagi leh speaking utara .. hehehe.. part tu , nanti aku cerita .. hehehe.. ada menarik skit ...

ARghh.. Buah ni la aku plan nak bagi kuiz .. tapi belum apa apa , ramai dah tu.. haihhh.. kensel KUIZZ !!

You May Also Like

22 comments

  1. seronoknya suasana kampung aman damai hening x macam bandar.. suara lori tambak nak buat perumahan baru pas tu suara motor mat rempit pas tu suara macam2 aaa.. memecah keheningan malam sampai ingat malam pon siang kee..

    BalasPadam
  2. saye tau buah tu mase belajar kat perlis dulu... memang ade kat utara je kot... huhu...

    BalasPadam
  3. abg Ben,..betulla tu buah jentik...nak makan kne jentik kat kulitnya baru terbukak kan..kan...?? Mak abah org utara, jd dah biasa dengar pasal buah tu.. Mak pun suka makan buah jentik tu... :)

    BalasPadam
  4. hehehe...lama dh xmkan buah jentik2 neh.slalu beli kat psar malam je.huhuhu

    BalasPadam
  5. ala....abg ben.penat tunggu.... huhu.

    BalasPadam
  6. First time dengar nama buah jentik.Maklumlah saya orang selatan.

    BalasPadam
  7. Buah jentik tu sedap...huhu

    Alahai rndu plak dekat kg....hmm..

    BalasPadam
  8. bestnye abg ben jalan2~ huhu. tak penah dgr nama buah tu.

    BalasPadam
  9. saya pun first time dengar..hehe
    lawak la..

    BalasPadam
  10. tekaan meleset, ingatkan betulbuah rambai.. rupenye kezen buah rambai..hehe.. ilmu baru, buah jentik! :)

    BalasPadam
  11. buah ni memmg peberet cek....

    BalasPadam
  12. ni buah keras ke atau buah manjakani huhuu

    BalasPadam
  13. baru first time dengar buah tu maaa...selama nie x tau plak ade buah tu ek....cantik betul kampung abg ben kite nie...permandangan yg menyejukkan mata...terbaikkk

    BalasPadam
  14. serius second time ak dgr nama buah jentik..ha3..ketinggalan beno ak..

    buah rmbai kenal la...

    BalasPadam
  15. buah nie apa nama lupa... sejak duk kedah baru kenal ngn buah nie... sedap rupanya...

    BalasPadam
  16. sedaaaapnye rambai
    dah lme x mkn..
    huhuhuhu
    waaaaaaa

    BalasPadam
  17. sedap buah jentik ni.!
    ^_^

    BalasPadam
  18. cheq org kedah jugak.tapi buah jentik 1st time chq dengaq...

    BalasPadam
  19. Singgah rumah nenek Mira x? Haha, dah dekat sgt laa dgn kampung Mira.. Teluk Intan. Memang sronok kan klau kita balik kapung, merasa s'diri keadaan n suasana kampung.. lagi2 klau yg duduk bndar tu, lagi laa teruja kan. so, nak puasa ni, jom balik kampung rmai2..

    BalasPadam
  20. apa ni..anggur ke ben?? gehehhe

    BalasPadam
  21. buah jentik ni nak makan kena jentik, hehehehe

    BalasPadam