Sapa sini baru buat blog ?

by - Julai 27, 2011

 

Aku tamo la sebut sapa blogger baru .. nanti ramai lak tanya , saya dikira baru ke ? Adeh.. fenin aku nak jawab .. Ok.. ari tu aku ada buat segmen khas kritik blog kan ?

Hurm.. aku pon ada gak masuk diam diam.. tengok sana sini .. Sebenarnya aku malas nak buat entri ni sbb ada yang kata aku tak abis abis dok ulang tayang isu yang sama .. kan kan ?

Tapi kalau aku tak buat , sapa nak buat ? Kalau blogger baru buat sesama mereka .. blogger cam aku ni nak wat pe ? Tengok jer ? Kalau tengok je , diorng kata blogger lama sombong .. Eh , sat.. aku blogger lama ke ? Warghhhh.. tua sudah aku ..

Gini .. aku ringkaskan je la yer ..  Aku tau ramai mungkin dah tego.. tapi serius .. ni cuma pandangan aku je.. Bukan nak tegur , bukan nak tunjuk pandai .. bukan nak ajar atau nak bagi nasihat.. Blog korang , hak korang .. tapi kalau korang nak ada orang singgah ,baca dan tinggalkan komen , maka inilah rahsia paling mudah ..

BUANG WIDGET TAK PENTING ... SUSUN ATUR SEMULA BLOG KORANG dan TAK PAYAH LA LAGU TU... walaupun aku guna UNIFI , tetap menganggu lagu lagu tu termasuk widget semua tu.. Seriussss... tak lawa.. Aku dulu pun guna .. lama lama aku buang.. sebab mmg kasi berat.. Hari ni 10 orang masuk..esok 5 orang.. lusa .. aku sorang je masuk !!!

You May Also Like

84 comments

  1. lees is more.

    BalasPadam
  2. tulat diri sndiri pon mls nk masuk blog sndiri. haha.

    BalasPadam
  3. saya baru 2 bulan..
    baru lah tuh kan.. hehe

    http://areyf90.blogspot.com/

    jenguk la kalau ade kelapangan..
    TQ..
    komen ape yg patot.. =P

    BalasPadam
  4. betol betoll. kekemasan blog tuh yang penting. :D

    BalasPadam
  5. xya lagu ek? ek? ek? oke nak buang lahh! :D

    BalasPadam
  6. LAGU tu paling xley tahan...TEKANAN...Diorang ingat xda orang nak jenguk blog diorang kot...

    BalasPadam
  7. hehe
    abg ben
    saya dh wat lame belog
    tapi baru2 2 bulan ni je ajen
    hahha
    haittt sifu! =)

    BalasPadam
  8. sokong ayat yg terakhir !! (^__________^)/")

    BalasPadam
  9. tp ada org ckp, saya pnya ringkas sngt..

    err, cuba k0rang serbu

    http://melaskarpelangi.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. alaaa . tapi tgk org lain punya blog comel je ada widget2 comel2 tu ,
    kay thanks for the info abg ben ! ;)

    BalasPadam
  11. blogger baru kene lebih efisyen dalam mempromosikan blog mereka...

    Macam saya,saya buat segmen untuk rakan rakan blogger agar diorang dapat share informasi dan bertukar link blog :)

    apa apa pun,visit me :)
    http://belogchemad.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. blogger baru kene lebih efisyen dalam mempromosikan blog mereka...

    Macam saya,saya buat segmen untuk rakan rakan blogger agar diorang dapat share informasi dan bertukar link blog :)

    apa apa pun,visit me :)
    http://belogchemad.blogspot.com/

    BalasPadam
  13. saya pun baru ...huhu ...

    tapi kalu blog ada lagu maher zain ...freedom tu aku suke duk lama2 situ...xtau knp ...hehehe


    Excellence!

    BalasPadam
  14. sokong la.. dlu ade gak mskkan lagu..skrg dh buang..widget jugk.. blog skrg rngan jer..:-)

    BalasPadam
  15. lagu tuk entry?????erkkk baikkk bro

    BalasPadam
  16. betol jgk ape yang Mr Ben cakap tuh...blog nieyh kasi ringan2 sudah....yang penting entry tuh menarik perhatian pembaca blog...inieyh pandangan Mr Ej lah...if salah or xsuka abaikan jerw....so chilL (^^,)

    BalasPadam
  17. abg ben...
    saya belog baru jugak..hehe..

    kalau guna brdband lagi masak nk tunggu...huhu...

    last2 trus tutup...hehehe

    BalasPadam
  18. hehe.. sy pun blogger baru.. tahun ini... hOhO.. err nice sharing abg ben.. :D

    BalasPadam
  19. sy blogger baru jugak.. uhuk2..

    haritu xsempat nak join segmen kritik belog tuh.

    sobsobs.. :(

    BalasPadam
  20. Dah buat seringkas yang mungkin... Sampai gambar header pun xde.
    Hehe..

    BalasPadam
  21. keep it as simple as possible..but inviting to the readers...easy to the eyes...tak sakit mata memandang, tak sakit telinga mendengar..tak sakit hati nak tggu lama2 nak bukak blog..haha

    BalasPadam
  22. BAIK TUAN..HEHEH...AKU BARU BUAT BLOG TAHUN LEPAS...

    BalasPadam
  23. err..rase mcm TAK PERNAH ade orang dtg komen pasal blog berat or bersepah, or sakit mata kat blog pun..maknanye memang xde org yg sudi singgah ke?? T_T

    oke nite!!

    BalasPadam
  24. err..rase mcm TAK PERNAH ade orang dtg komen pasal blog berat or bersepah, or sakit mata kat blog pun..maknanye memang xde org yg sudi singgah ke?? T_T

    oke nite!!

    BalasPadam
  25. Salam abg ben . thanks nasihat . btw thanks sebab follow blog sha . dalam blog dah ta ade lagu . :))

    BalasPadam
  26. yana baru jugak..bulan 2 yg lalu.. :) pena jugak join segmen abg ben...hehe.. :)

    BalasPadam
  27. HEHE .. meh kita buat segmen blog paling ringan lak ya ..siapa setuju :P

    BalasPadam
  28. yeah . mmbr sy ramai yg letak lagu. but not for me. sbb kalo sy blogwalkng pon rase nak cpt2 kuar dari blog toh. kalau ade button pause toh ok lagi lah. kalau yg xde toh... parahhhh =='

    BalasPadam
  29. abg benben jgn lupa usha yana tawtawww.. haha. yana blogger baruuuu >.< suka abg benben pnye blog huhuhu yayyyyh :)

    BalasPadam
  30. bab pasang lagu tuhh gua sokong sejuta % ok.. diulangi.. sokong sejuta peratus kalau ada yang tak paham dengan lambang % ok..

    BalasPadam
  31. lau bukak belog tu..sekali 5blog jalan..yg ade lagu tu..jenuh la...bertembung2 lagu..last2..mute tros...

    BalasPadam
  32. piin piin..betol2...kecik sokong yang part lagu tuh..dulu penah gak buh pastuh aaa...tension dgaq!hikhik...=)
    btw..lama x lama kecik jadik blogger pon..totap failed bahagian nak carik pembaca...sobss...=="

    BalasPadam
  33. Yang paling tak best, blog yang paksa kita dengar lagu kesukaan dia. Bikin kacau jer kan? Kita tengah enjoy lagu kita, sambil blogwalking, tiba-tiba ada lagu lain masuk menceroboh. Terus pangkah jer blog tuh. Hehe...


    Terbaru dari Logokoko:

    [U] Jangan marah-marah, nanti kena jual!

    [U] Logo baru untuk Ben Ashaari!

    [13PG] Gambar kemalangan ngeri di tapak binaan

    BalasPadam
  34. ade jugak blogger yang tak berani tegur..
    sbb takut tuan blog terasa hati..

    tapi baru2 ni nad join segmen abg ben ni..
    dan nad mmg bg kritikan habis2an..
    yang nad rasa pentinglah...

    alhamdulillah tuan blog dpt terima walaupon lama jugak dy terasa hati...
    dan dia buat entry pasal perubhan blog yg dia buat lepas join entry abg ben.. ^^


    http://tirana91.blogspot.com/2011/07/blogger-memang-patut-kena-kutuk.html

    BalasPadam
  35. betul2..kritik la blog saye ni..baru buat ni..

    http://nadzmonostone.blogspot.com/

    ce tgk berat ke x nk loading.hehe

    BalasPadam
  36. Salam... ye betol tu bro... i sokom u... hehe.. satu lagi la nak bagitau.. kat ruangan komen komen tu elok seting buat popup je.. dan jgn guna Verification word/capcta (betol ke x ni) ... baru la senang nak komen... ada blog yg sy pegi mmg excited nak komen sekali nak enter WORD verify tu asyik salah je so...away je la..

    BalasPadam
  37. Terima kasih atas tunjuk ajar.. nasib x pasang lagu.

    BalasPadam
  38. betol2, especially yg ade lagu tu, mesti rasa nak cepat2 close blog dia,hadoiii

    BalasPadam
  39. tgh try nak buat semua widget2 yg tak patot.. tapi pening yang mana stu nak d buang.. semua macaam ada kpentingan. uhuh

    BalasPadam
  40. setuju sangat apa yang dikatakan oleh Abang Ben...apa lagi yang baru, belajar yang lama.

    BalasPadam
  41. entri ringkas padat mantap tapi sarat dengan mesej buat blogger macam Cik Kuntum...thanks bang ben!

    BalasPadam
  42. Saya pun blogger baru Abang Bengbeng. Tarikh rasmi perasmian blog dan Entry pertama saya bertarikh 25 Jun 2011. Huhuhu. Dekat blog, saya cuma letak widget yang penting jeh. Lagu segala bagai tu memang tak berminat langsung nak letak. Tadek makna. Apa yang saya pentingkan adalah entry dan taknak pembaca rasa serabut.

    BalasPadam
  43. Mmg betul tu.Lagu tu memang mengganggu bila nak bw.Segmen kritik blog tu mmg bagus sangat.Boleh buat lagi lain kali.

    BalasPadam
  44. ain pun baru lagi buat blog.... perlu tunjuk ajar semua . harap korang semua sudi membantu ...

    ceriteragadis87.blogspot.com

    BalasPadam
  45. saya blogger baru..!! hehe

    grapevine di blog..let's check it out..sharing is caring!
    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com

    BalasPadam
  46. mmm...ader btul jugak tu...tk

    BalasPadam
  47. Aku juga blogger baru..baru 3 bulan..sejak dari dulu lagi x guna pown widget2 seperti itew..cuma sebab aku ni web developer..tangan jadi gatal juga nak menggunakan kemahiran yg ada..banyak giler widget masa mula-mula dulu..sekarang dah kurang dah..hehehe..

    Hanya pembaca sahaja yg boleh menilainya..meh kririk dan nilai blog hangat tak hangat..hangit tak hangit..kompom suka..


    http://informations-the.blogspot.com

    BalasPadam
  48. slm ...dr segmen kritik blog tu bagus sbb kita tahu apa yg patut diperbaiki dr blog kita...syabas pada semua k...lepas ni kita semua dgr ckp otai abg ben ni mmg bagus idea die...:)

    BalasPadam
  49. betul!hilang konsentrasi nak baca blog bila ada lagu kuar..keh3

    BalasPadam
  50. saya pun baruuuu 2 tahun dalam dunia blog...tapi first entry yang publish rasanya less then a year....hahahah

    BalasPadam
  51. nak kata blog ai baru tak jugak cuma sejak rajin join segmen ni baru nampak macam meriah sikit kat blog ai..

    anyway, terima kasih BA sebab dari BA lah ai dapat kenal ramai geng blogger walaupun tak pernah jumpa.. ;)

    BalasPadam
  52. salam...

    betul gak...klu masuk blog jenis suka memekak tuh tensen gak...

    maklumlah umor pun dah nak masuk 35 thn...dah tua dah...naik lemau pun ada bila baca blog ada lagu....tak leh nak focus apa yang diaorang sampaikan...kekadang entri diaorang menarik bila kita tgk tajuk...

    tapi bila dah ada lagu...tak jadi nak baca..apatah lagi nak komen...senang crita terus close ja...

    BalasPadam
  53. Setuju widget lagu tu dinyahaktifkan...sebabnya kadang2 lagu yang kita suka belum tentu orang lain suka...kebanyakkan orang berblog sambil dengar lagu dekat laptop or pc diaorang pastu bila diaorang masuk blog2 yang berlagu tu dah jadi berdouble lagu then cepat2 diaorang tekan pangkah kat atas blog yang diaorang masuk tadi....ruginya ilmu tak dapat disampaikan...fuhhh!!!

    BalasPadam
  54. Salam Bro Ben, agak2 blog saya ni berat tak?? tgh belajar2 setting blog..

    BalasPadam
  55. kadang2 ada blogger pasang lagu jiwang touching2..teruih pangkah...dahla baru clash nih...doh..haha..rosak jiwa..

    BalasPadam
  56. Blog ummi pn de lagu..tp lagu yg kte dgr,dpt pahala..Lagu umi adalah doa dhuha..1 je.Mg sape2 bc or dgr,dimurahkan rezeki oleh ALLAH..:) Blog pn simple je.. jemputla dtg..hehe
    http://nukilanummiabi.blogspot.com/

    BalasPadam
  57. setuju..sy pun blogger baru..bile blogwalking sy suke masuk blog yg laju dan ringan..mudah nak loading dan nak baca tak perlu tunggu lama ^_^

    BalasPadam
  58. sgt setuju..kdg2 bila dh bnyk sgt widget sampai tak boleh nak baca entri tu tulis apa..thanks for sharing, bro!!

    ~ SAYA BUDAK BARU BELAJAR ~

    BalasPadam
  59. bab lagu pun saya kurang gemor cikit..buka kat opis nak pulak lupa tutup speaker sound...buka blog lain tetiba bunyi lagu...kelam kabut jadinya nak ttp sound he3...

    tpt skali en ben...itu blog mereka...dan hak mereka

    BalasPadam
  60. hahha..haah2 lar..berat sungguh..mule2 semangat bangat nak bace tapi last2 tekan butang 'X' teruss ..habis cerita :D

    BalasPadam
  61. yer..saye pun da buang widget bergerak2 tu..hehe..dalam proses mengemaskan blog yg comot...thnx 4 info..;p

    http://mayandhanis.blogspot.com/

    BalasPadam
  62. betul..bab lagu pun sy xbape suka sgt, kdg2 kita nk explore lama dkt blog..tup2 pasang lagu..aduhai..dh la kat ofis nie radio sentiasa on9, dh xfokus dh..mcm bising pun ada..

    masih baru jgk dlm dunia blog nie..baru sesangat..thanks abg ben atas nasihat..
    sudi-sudilah melawat..

    http://indahitukamu.blogspot.com/

    BalasPadam
  63. salam...aku pun blogger baru...singgah le tgk2...komen/cadangan...he3
    abg ben thnx...

    http://intanperakituaku.blogspot.com

    BalasPadam
  64. setuju..i pon kalo dh bape kali refresh anyone blog tp xley gak loading..
    menarik canner pon topiknye..bye2 aje la..
    cik Mendezz pakai bband jek..hehe! =)

    BalasPadam
  65. btul2. xde feel nk baca bla ada widget bnyk2 kacau..

    BalasPadam
  66. Tolonglah tgkkan blog sy ada yang slah tolong betulkan ye...

    http://eilaroy09.blogspot.com

    BalasPadam
  67. ehemm!! saya blog baru juga! sila beri tunjuk ajar!;)) dah la saya tak pandai bahasa-bahasa blog ni.. pop-up la widget la..ni baru belajar..pelan-pelan kayuh..ahaaha;))

    BalasPadam
  68. merajinkan jemari dan mata dgn blogwalking ke blog blogger 'tua' ;p buat kita tau apa yang patut ada dan apa yg tak perlu ada kat blog @ side bar kita Ngee ~ : )

    BalasPadam
  69. nak tanya kalu letak lagu,orang mmg menyampah tp mcm mana ltk alunan ayat al-quran.penah tgk dlm satu blog ni..ramai memuji tenang jer.

    BalasPadam
  70. saya pun sama...:)

    http://mawarbiruairlaut-bicarakudanmu.blogspot.com/

    BalasPadam
  71. meh singgah kat blog gua yang se ringan kapas ini~(dijamin!)kalau slow jugak pergi beli broadband/wifi baru lah..hahaha


    http://storyofateenagers.blogspot.com/

    BalasPadam
  72. sy ni kira baru gak abg ben. klu sudi singgah2la ye. kwn2 semua myblogsyahmie.blogspot.com dn klu sdi kwn2 bgla komen2 dan tunjuk ajar, mcmana nk wat blog yg menarik. mekasih .....

    BalasPadam
  73. sy sokong sgt! mmg tak perlu pun widget2 tu. pilih mana yg penting je. btw, thanks ye singgah blog sy :)

    BalasPadam
  74. blog saya plak header buruk. tengah acri header baru... wahahaa...tp blog byk widget mmg lah susah sgt. tak user friendly.. ;( kita beriya nk baca entry tapii...

    BalasPadam
  75. Bab lagu-lagu and widget tu semua dah buang...^_^..
    ape-apepun nak jemput abng ben ke blog...
    http://kakitulis-ikhanif.blogspot.com/..

    BalasPadam
  76. ow lagu tak payah letak ek? oke anyway i blogger baru come and join my blog http://duniazairiefan.blogspot.com/

    BalasPadam
  77. saya xla baru.. tp saya xaktif.. mai la ushar blog saya kalau free http://syazfan.blogspot.com/

    BalasPadam
  78. ni ikut tips otai bloger, tinggal komen, kalau rajin sila la layari blog daku ini:

    http://suaraserak.blogspot.com
    Mendan perkongsian ilmu dan budi ;p

    BalasPadam