Isnin, 18 Julai 2011

Hati-hati dengan virus FACEBOOK terbaru !

 

image

Kalau korang bukak online chat di FACEBOOK  , tiba-tiba korang ditegur oleh seseorang yang korang kenali .. Amik contoh BEN ASHAARI JR la.. Aku tegur korang ..

BEN ASHAARI JR tak penah chat dalam english .. tiba-tiba BEN ASHAARI JR tegur korang dalam BI .. Contoh kat atas tu .. Korang pon melayan je la..

imageAkhir sekali dia bagi link .. Kononnya BEN ASHAARI JR la bagi kan .. Korang pon dengan bangganya klik ... Adoi... abis laaa .. Tu adalah virus..

Setakat ni yang aku tau , apa yang berlaku adalah pengambilalihan FB korang jika kalau korang klik.. Aku tak pasti kebenaran tu lagi tapi sekadar mengambil berat terhadap isu ni bagi mengelakkkan rakan rakan pembaca yang punya FB akan terkena ..

Jika korang terklik , ada rakan menasihati menukar password dengan segera .. Aku rasa pon mungkin ada betul kot. Kot la abis semua data di Fb tu di curik kan .. Sapa tau ..

Sekadar berhati-hati .. Bukan salah empunya FB tu tau...

68 komen :

dill berkata... [Reply to comment]

bahayanya! risau ngan fb skarang ni. virus makin menular~

dill.

Nash berkata... [Reply to comment]

fuh, bahaya tu. kalau fb dah kene ambil alih ngan orang lain, silap2 maruah kita yang tercemar kalau dia buat bukan2. ni semua bala ni, bala.

HATERS PALING MELAMPAU DI BLOGSPOT. MEMPERMAINKAN NAMA ALLAH!
http://nashfahrenheit.blogspot.com/2011/07/menggemparkan-haters-paling-melampau-di.html

kamal "Özil" haziq berkata... [Reply to comment]

pergh! aku baru kene tadi.. tapi aku belum dapat link tu lagi arr.. good work abg ben..

Fatiha Kamarudin berkata... [Reply to comment]

bahaye kott . pnh kene cmni tp ignore kan aje . senang cite , offline je IM chat ue

cx's berkata... [Reply to comment]

betul tu abg ben! sy baru kena semalam. then sy tros block. sy confirm fb org tu tlh di hack. sy baru nk buat entry psl ni. tibe2 abg ben da buat. hehehe minta share dkt fb ye entry abg ben ni. tq abg ben gv me a chance to leave my comment here.

EKIN berkata... [Reply to comment]

tu lah abg ben, facebook macam apa lagi.. saya pun rimas. tambah lagi chat box dia.. tak menarik langsung. terima kasih memberi peringatan

Sis-Lin berkata... [Reply to comment]

bahayanyaaa ...tu semua kat chat ke BA? ishh nsb saya jarangggggg sesangat bkk chat!

Penyair SenjA berkata... [Reply to comment]

baru kene tadi.....adesssss....terus block kawan tu.....hmmmmm

Qaseh dalia adelia berkata... [Reply to comment]

hati2 .. tq abg pasni kurg on chat

Shiela Firdaus berkata... [Reply to comment]

ha'ahhh !! saya pon dapat pesanan itu. pak aji pulak tu ngantor !! bila dia tanye "wanna laugh?" terus tak jadik nak reply !! kesian pak aji tu ai tuduh mengonggg tauuuu!!

nak posa nanti antar maaf kat dia!!

NurjiaNaiem berkata... [Reply to comment]

haishhh..
menyusahkan betol..
=='

Zul Fattah berkata... [Reply to comment]

bahaya bang.. kecoh skarang dlam fb, kawan saya pernah kena..

Salhah Suhot berkata... [Reply to comment]

ben,thanks!

~syue syada~ berkata... [Reply to comment]

saya kena malam tadi..pelik jugak, orang yg dah lama x tegur sgt, tetiba tegur cra omputih pulak tu.

tp sy balas jugak. sy bls "hai,i'm fine "

haha.trkena upenya ingt btol.

ana ayesha berkata... [Reply to comment]

terima kasih kerana memberitahu

Niena Pengembara Ilahi berkata... [Reply to comment]

owh tu lah... erm, dlu kt YM

Hidayahsalleh berkata... [Reply to comment]

ohh!! kena berhati2 lps ni..kena selalu buat offline kalau mcm ni..hehe!!

thanks abg ben for the info.. :)

lisa lis berkata... [Reply to comment]

dusss...abg ben kawan sy baru jer kena td..... laptop dia lak dok hidup pastu mati balik... truk3x...

bangang btul sapa yang wat kerja cam tu..

DaYaH JeLitA berkata... [Reply to comment]

Takut la sekarang nie macam-macam.. mesti tang nie yang terjadi dekat ceritamamat.. kecian dia...huhuhu.. lepas nie saya akan lebih berhati-hati :)

Yumida berkata... [Reply to comment]

virus tu nama ape erk?

.:AiN iKeUchi:. berkata... [Reply to comment]

nasib bek x dok fb lagi..selamat..hhee

SPEK HITAM berkata... [Reply to comment]

dah tu jom ah men GPLUS lak, leave facebook. hahaha.

gadis melayu berkata... [Reply to comment]

antara kawan atia yg terkena..

cara baru sebar virus

virus nie agak serius sampai dia nak o9 pown susah.. dia dh cuba tukar password.. tp maseh tak berubah..

aleescha berkata... [Reply to comment]

nak test powerla tu virus die kuat ke tak..then blh jual antivirus...ahaha

Asyila Zainuddin berkata... [Reply to comment]

uish.. baru kene td.. 2 kali siap.. nsib tak tekan link tu.. fuhh.. selamat..

AfiekJibril berkata... [Reply to comment]

so marilah beralih ke google+ :)

bUDaK nAKaL@pHiQUe berkata... [Reply to comment]

nyaris terkene...seb bek tak terklik...huhuu

Pena_Sense berkata... [Reply to comment]

kat PM pun ada...saya dah kena tadi, nasib baik tak klik link dia.. ape laa =="

aiman fanboy k-pop berkata... [Reply to comment]

oohhh...thank abg ben sal info ni...tapi,aiman tak sukew chat..tapi,kalo org ajak chat,aiman on jew.....okay...so knew berwaspadalah kan?thanks sangat2 sal info nih...

mindaKhayaLan berkata... [Reply to comment]

ish tak da keje lain ke dorang ni..

zie_ira berkata... [Reply to comment]

haaa,,ari tu ade kawan tegur macam tu gak,, nasib baek tak layan ,,huahh,,

Muwaffaq berkata... [Reply to comment]

aku dah kena ni
aku bukak2 fb dia cakap,fb anda x boleh diaccess
tolong aku........

Cik fiegee berkata... [Reply to comment]

fie pon dapat.. seb bek ta layan lame... huhu... siap gitau kat dye ag.. "tayah speaking ley x??" haha...

.izzati liyana. berkata... [Reply to comment]

banyak kali kena! ingat org yg hantar tu buang tebiat. seb bek tak layan. hesh. mcm2 now ni.

ir yien 9897 berkata... [Reply to comment]

yien pun dapat dari abg ben..
wah speaking owg putih..hehehehe
joke.. :)

John Rennoult [JR] berkata... [Reply to comment]

ye betui.. JR penah kena.. tpksa tkar pswd fb.. pastu format balik pc. adoi.. penat dibuatnye.. sampai macam tue sekali nak hapuskan virus tue.. kalo ade duet.. mesti nak cekau apple pc lah.. selamat sket segala nya.. huhuhu

caliph shuriken berkata... [Reply to comment]

owh, bahaya ni..
nsib baik x layan chat kt fb...

cik yuz berkata... [Reply to comment]

guna secure browsing (https) kat account security....

fyna berkata... [Reply to comment]

memang kene hati-hati sekarang nih.
bahaya sangat.

Nizam Ijam berkata... [Reply to comment]

Virus ni da lama buat taik dengan aku...grrr...hu2

” Nizam Ijam Dot Com”

K O R I E berkata... [Reply to comment]

wah. fb dah smakin maju

アヌム ちゃん berkata... [Reply to comment]

thanks 4 sharing BA..

AiDa SyaFiQa berkata... [Reply to comment]

bahaye2..thank tau abg ben..
kat mesej pun ada..td dh terkena...
tp nasib baik x layan...

Ibnu isa berkata... [Reply to comment]

saya sudah terkena lorr...

ScaniaZ berkata... [Reply to comment]

wehh..aku dptla msg tu td...sib baik tak klik huhu..bongok nyer virus huhu...
----->>>Besarkan Alat Kelamin : Jangan Beli Alat Ciplak

Shuk_ArChie berkata... [Reply to comment]

Bahaya... aduh facebook pon bahaya.. kacau... kacau...

Liyana Aziz berkata... [Reply to comment]

ya Allah... yana dah klik dah link yang dia bagi... baru je tadi... tapi x keluar apa2, cuma keluar you tube... mintak2 dijauhkan virus segala... dah tukar password...

harrazdani berkata... [Reply to comment]

thanks for sharing bro..

nana89 berkata... [Reply to comment]

setakat nie xpernh jumpa lagi..ermmm..sbek!!

visitme@FaTiN cOrNeR berkata... [Reply to comment]

thanks for sharing..

smlm baru dapat inbox kt fb mcm nie..mmg pelik tetiba si kawan speaking eng..sib baik xreply inbox dia..

fuhh..mekasih abg ben..

Sya_Cda berkata... [Reply to comment]

sme la...mende ni pn jadi br je td....mula2 dgr org cite huhuhu...xpasal2 aku p terblock tukang hntor msj tu....nsib la..lgpn xkenal pn sape dia...hihi n br jugak buat entry psal ni...

klu sudi jemput bace :)

http://ciksya-cda.blogspot.com/2011/07/virus-baru-menyerang-facebook-berhati.html

dAk EyTy ThOmeL berkata... [Reply to comment]

wahh bahaya nye,,,,nasib bek la tk pernah nk tergera klik,,,mula2 da hairan jgk,,awat la member tetbe chat omputih nie,,,perhhh nasib baek,,,blh la share sama2 nie kt FB ,,,masing2 berwaspada,,,,,ish3 ade lagi virus nye...

dak eina berkata... [Reply to comment]

dgn IM fb berubah wajah mmg sakit aty la.. td kemain kalut dk blaja cm ne nk off9 IM. kwn eina pon terkena gak td. pelik tetibe kwn dia speaking. haha.

Penghulu Keramat berkata... [Reply to comment]

~...Virus2...~

Night Walker berkata... [Reply to comment]

tak taula virus terbaru ni ambil alih fb ke tidak, tapi apa yang kena kat ak, ak gne browser chrome view bnda alah ni, browser chrome ak rosak. bler bkk chrome, smua sistem start mereng..ha3..-naseb badan

Mizfantagiro berkata... [Reply to comment]

sye pun dapat ari tu..tapi tak sempat dpt link..sib baik..

Mrs. ShuN Ju berkata... [Reply to comment]

kene 2 kali hrini je...
actually, those pesbuk yg send chat viruz tu dah kena hacked oleh viruz berkenaan....
tq..
do follow me too k?? new blogger
http://www.sweetsourmemoir.blogspot.com

Nazir Faliq Nazri berkata... [Reply to comment]

Untuk cara penyelesaiannya,
sila lawat blog saya di:
http://nazfaliq.blogspot.com/2011/07/facebook-new-virus-this-is-my-own.html
be my follower ok? ^^

Dalila berkata... [Reply to comment]

Baru jek terkena..so kena tukar password la ek???

saiazuan berkata... [Reply to comment]

aku ada buat ckt research psl virus ni.. and ad beberapa cara nk elak..

http://eleventx.blogspot.com/2011/07/tech-thursday-hati-hati-dengan-hi-how.html

iPai berkata... [Reply to comment]

bro Ben, setakat ni saya jumpa jalan terbaik utk hilangkan virus tuh ..

tp kalau lepas ni hacker upgrade virus tu, mungkin cara ni tak berkesan dah .. tp setakat ni memang boleh hilangkan ..


http://ipai-ans.blogspot.com/2011/07/cara-yang-paling-terbaik-nak-hilangkan.html

BeloG MTT berkata... [Reply to comment]

Naseb baek jarang on chatbox.. =)

Anith Hanisah berkata... [Reply to comment]

@Yumida virus tue nama friends kita:)

YuqiSides berkata... [Reply to comment]

aku dah kene virus ni r...lpas kene lptop akan asyik restart jek...mmg bahaye tul r virus ni...

KueKoci berkata... [Reply to comment]

virus nihlah yng menyebabkan aye tak dapet main FB lagi.....
Dia terus berade dlm Komputer aye...
waaa...

Sery Suryani berkata... [Reply to comment]

virus tu caring gak ngan kita kn..
siap tnye "hi how are you" plak..

amri berkata... [Reply to comment]

bahaya betul virus2 ni..ada dengar yang beberapa org jugak yg terpaksa format komputer dorg sbb virus fb ni..malah,kat twitter pun ada virus skrg ni..

Madam Pam berkata... [Reply to comment]

dapat gak msg tu, tapi tak berapa nak kenal mamat tu...lepas tu pelik nape la mamat ni ckp bhs omputih plak,sbb kat sek dialah yg kutuk org putih ni.....kalau yg anta virus ni pilih kawan yg betul,memng akan terkantoi!!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI