Jumaat, 22 Julai 2011

" Lu serupa lalang ! "

 

imageIni lalang  ! Tau tak apa itu lalang ? Lalang dalam saintifiknya yang aku tak tau dan korang pon tak perlu amik tau kerana aku pasti takkan masuk dalam kursus kawin korang nanti .. Haaa...

Lalang ni , kalau korang nak tau , dia tak hidup di atas tanah jer .. Lalang ni boleh hidup dalam apa jua cuaca dan tanah pon .. Menariknya lalang ni boleh berjalan .. hehehe.. berkaki dua gitu .. Lalang apakah ini ?

Hehehe.. Lalang yang aku maksudkan ini ialah manusia yang mulutnya serupa bontot ayam .. hehehe.. Tau tak camana tu ? Dia ni mana mana puak boleh masuk .. asal boleh bercerita dan mengangguk dengan derasnya ..

Manusia jenis lalang ni , dua dua bahagian dia makan .. Bahagian yang mengutuk , dia menggangguk dengan laju , bahagian yang dikutuk pulak sambil angguk dia tambah ajinomoto , kasi power lagi .. hehe..

Apakah kita ini seperti lalang itu ? Hanya kita saja tau .. Buangkan sikap lalang dalam diri kita dan bercakap benarlah walaupun pahit untuk diterima .. 

28 komen :

Pembawa_Wacana berkata... [Reply to comment]

Potong line la bro....baru nak tulis entri pasal lalang.....grrr...

aimie amalina berkata... [Reply to comment]

huuuuu..betol!
tapi kalo jenis lalang yg hangguk sebab lurus beno sampai kene tipu..
huk3..
saya selalu menjadi lalang ini..aigooo

sedih2.. =(

~AmyLiana8886~ berkata... [Reply to comment]

ada peribahasa mengenai lalang nie..tp xpasti pasal pe..hehe..

memang susah kalau jenis macam nie..n boleh dikategori jugak talam 2 muka ke pe ek..hehehe..

cik yuz berkata... [Reply to comment]

jangan makan ajinomoto banyak sangat...nanti sakit kepala..

Bui Junaidi berkata... [Reply to comment]

demi menjaga hati orang kadang2 perlu jadi lalang ni..tapi bukan seperti talam 2 muka yer..*_*..jadilah lalang yang berwawasan..cehhhh..hihi

::Mastura Zakaria:: berkata... [Reply to comment]

lalang ni suka tinggi diri..tp habuk pun takdak..kesian kat lalang..haha.. xpasai2 tersedak..haha

::Miss Hearty:: berkata... [Reply to comment]

kasi tebang saja itu lalang.baru bersih suasana :)

Anem arnamee berkata... [Reply to comment]

aiyak.ini dunia bro,ssh mau jaga hati maa. semua kwn2 juga. ssh2

PeRmAtA bIrU berkata... [Reply to comment]

pernah berkawan ngan lalang... eh bukn org yg persis lalang...talam 2 muka... banyak sgt peribahasa untuk puak nih.. tapi langsung x makan saman... mereka lah pencipta permusuhan... adoi... untuk elakkan berkawan ngan lalang... saya luahkan aja rasa hati lam blog... semua org bleh baca... x payah tunggu lalang tambah ajinamoto.. hahahah:)

zaeimah ismail berkata... [Reply to comment]

sapekah lalang tersebut....?
walau dh setahun buat blog,tp still byk mende kena blaja...^^

Tea berkata... [Reply to comment]

yg pentingya, orang Malaysia ni memang kebanyakannya lalang. demi kepentingan diri sendiri katanya. haishh.

kemey berkata... [Reply to comment]

lau tumbuh lalang cmni kasi potong je hehe..

Chempaka Sari berkata... [Reply to comment]

sebenarnya dia sokong sebelah pihak je tapi dekat satu lagi pihak ni terpakse jelah dengar. Kalau defend sgt satu pihak tu nanti gaduh... ada yg terpaksa, Ben...

adi fatah ~ berkata... [Reply to comment]

bagai lalang ditiup angin....fuuuuuuuhh.tros melentok ke tanah.
lalang nih sama la kott mcm serampang 2 mata, talam 2 muka..kalo org kehulu dia kehulu, org kehilir dia kehilir...mcm tu la gamaknyo.kira tamak la tu.
tp xde lg kwn jenis tu..semo baek2 blako...

maszull berkata... [Reply to comment]

yer la ben jgn jadi mcm lalang angin tiup ke kanan die ikut tiup ke kiri pun die ikut...susahkn hidup jadi mcm lalang ni x leh pakai....baiklah kita kalau hidup tu jadi mcm rimpunan padi makin berisi makin tunduk kene tiup angin pun tak kisah pun...:)

.izzati liyana. berkata... [Reply to comment]

saya ada kawan mcm ni. depan kitaorang ckp baik2. tapi kantoi bile dpt taw dari org lain yang die ni slalu cerita benda sebaliknya dekat orang lain. setiap org die cerita lain2.last2 kantoi. semua pon benci dia. bukan tak boleh memaafkan. kami semua da tegur dia. tapi still dia anggap dia betul. what to do lah kan.

slumberdek berkata... [Reply to comment]

mendalam sungguh maksud entry ni....

Miaainis berkata... [Reply to comment]

huhuhu tak suka lalang.... menyemak jew. tambah2 lalang yang berkaki dua. menyampah!!
entry baek punya ttg "lalang". hehee

lia AKA milo berkata... [Reply to comment]

lalang itu sangat tidak bermanfaat..
ngeee

Encik JI berkata... [Reply to comment]

dua dua boleh masuk.

memang ramai orang jenis ni.

selalunya bila ada masalah di kalangan kawan-kawan.

orang yang berada di tengah2 antara pergaduhan tu jadi batu api.

dua-dua dia cucuk. yang si A ni betul, yang si B ni pn betul.

lastly, makin terbakar lah orang yang dicucuk-cucuk ni.

Oh Oeya berkata... [Reply to comment]

I kekadang terpaksa laaa Ben 'berhati lalang'.. ngeeee :D

tapiii..

bukan untuk "Manusia jenis lalang ni , dua dua bahagian dia makan .. Bahagian yang mengutuk , dia menggangguk dengan laju , bahagian yang dikutuk pulak sambil angguk dia tambah ajinomoto , kasi power lagi.."..

peace :)

hadinesta berkata... [Reply to comment]

manusia, pelbagai ragam... accept each other, kasi ajar sikit :D peace

mr.dinie berkata... [Reply to comment]

tgk jgak la situasi si lalang 2..kalo niat die nk jge ati 22 blah phak pe slahnye kn jdi lalang pn..

Zul Fattah berkata... [Reply to comment]

macam org talam dua muka r.. org macam ni, kita kasi potong jew.. haha..

mynameismy berkata... [Reply to comment]

hahah.. nsb bek my bkn lalang..;D

Hime berkata... [Reply to comment]

a character of hypocrite person..that's it..lalang

mOoN berkata... [Reply to comment]

selain dari blogging,, dalam hidup nyata pun moon memang dikelilingi oleh lalang...angin tiup ke kiri,, ikut ke kiri...angin tiup ke kanan,, ikut ke kanan... :fuh

Puanbee2 berkata... [Reply to comment]

itu lah susah , cakap benar pun orang boleh salah faham sbb ada lalang ni

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI