Pentingnya FOLLOWER bagi aku ...

 

 

image Diorg kata , FOLLOWER ni belum tentu lagi akan kembali kan ? Tapi bagi aku , mereka kembali ... hehehe..

Sangat penting bagi aku widget FOLLOWER ni... walaupun aku jarang memfollow kembali blog mereka tapi aku amat hargai mereka .. Cara aku hargai ? Aku rasa , korang tau kan ?

Aku buat segmen .. Dengan cara itu , mereka pon akan dapat rakan baru kan ? Tak la aku sorang je g follow mereka .. Ni g follow ramai ramai .. Dan kalau sempat , aku follow gak ..  :)

Kenapa aku tak amalkan konsep I FOLLOW U , U FOLLOW me ? Aku nak mereka follow aku sbb blog aku.. sbb entri aku.. apakah entri aku ini menarik minat mereka atau mereka saja saja follow ? Kalau saja saja follow maka , itu tak berguna bagi kedua dua pihak yang mana selepas follow , aku akan terus hilang tanpa kesan lagi.. cuma ada jejak kat situ.. Buat apa kan ?

Neh ..isu ulangan .. boring .. Apa pun , jangan tertekan pasal FOLLOW memFOLLOW ni.. Enjoy la berblogging.. Orang nak ikut atau tidak , terpulang .. Jangan paksa atau dipaksa .. hehe..

OK.. Berdasarkan widget ini , aku dapat kenalpasti pembaca baru .. Sekurangnya 40-50 FOLLOWER baru setiap hari... Alhamdulillah .. Paling skit pon 30 je la.. Janji ada penambahan .. Kalau tak bergerak tu , something wrong !!

Jika begitu , aku kena kaji semula strategi berblogging aku ... Sebenarnya boleh.. aku boleh buat cara paling mudah .. tapi takde FEEL !! aku puas dengan cara begini walaupun menyiksa aku.. hehehe..

Apa yang aku puas ?? Ramai kawan siut.. Lawan pon ramai... Baru la leh tau , blog kita ni popular atau tidak.. Kalau takat main SEO , tak tau popularitinya .. Mmg best trafik tapi dari satu sudut lain , hehehe.. ala , nak cerita tapi tak leh... satu hari nanti aku cerita eh ..

Yang penting , tingkatkan mutu blog dan perbanyakkan lagi promosi agar bertambah lagi pembaca blog .. Pastinya , korang akan gembira ..  Ramai yang benci tu , tandanya anda berjaya ... Berapa ramai suka SITI NURHALIZA dan berapa ramai benci MAWI ? Fikirkan ..

49 ulasan:

  1. as salam..
    joint contest d blog saya hadiahnya RM300..

    BalasPadam
  2. hehe. u rite bro. owh tu psl bro ben xfollow blog sy sbb belum tntu bro ben akan dtg balik ke situ kan..T_T..

    heee~ tp takpe. berblog bkn utk cr follower bkn tuk cr publisiti.. but more to kepuasan diri!;)

    keep it up bro!

    BalasPadam
  3. Penting tu bro... tanda bro dah dikenali....

    BalasPadam
  4. ade follower pun tak gune gak kalo xambek tau sal perkembangan blog....huh!!



    KEJAYAAN PASKAL MENUMPASKAN LANUN SOMALIA

    BalasPadam
  5. setuju ben...

    dan berapa ramai yang suke tengok kita berjaya dan berapa ramai yang akan cuba tarik untuk kita jatuh :)

    BalasPadam
  6. amik...

    siapa kat afollower sekadar no sahaja..=)


    Dari kuantiti tu la lahirnya kualiti..=)


    tanak la benci ben ashaari nanti dia berjaya..hahahah

    BalasPadam
  7. setuju 100% dgn abg ben..
    janji org tu ikhlas nak follow kita

    abg ben follow saya tak??
    hehehehe...jgn mara aaa, gurau je~

    BalasPadam
  8. setuju Ben. 153% setuju. walaupun blog aku baru sesangat, aku layan je menulis, seronok bila ada orang lain baca blog kita. u follow me, kita think positif la. sekurang-kurangnyer ada follower.

    BalasPadam
  9. follow lepas tu suruh follow blik tu macam tak ikhlas ler..hehehe

    tpi sdih == follower nak 500
    tp xrse macam 500 pn

    BalasPadam
  10. arggghhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!
    bro ben follow blog mai!!!!!!

    *histeria sekejap!

    http://maizatul-akma.blogspot.com/

    THANKS BRO BEN!!!;) *sengih sampai ke tinge..;P

    BalasPadam
  11. ye bg ben..follower penting..boleh bagi semangat kat kita..=)

    http://pilhanhati.blogspot.com/
    tentang lagu..

    BalasPadam
  12. jyeaaaaah :)))
    tak semstinya orng yg kita follow nk follow kita balek :DD

    mungkin nanti dy akan follow juge ;))
    thnks BBA utk segment2 ;))
    ouh masih menunggu di sebalik tabir :DD

    BalasPadam
  13. hee...btol tuh...follower penting sgt2..tapi...jgn pakse follower untuk follow blog kite...

    walaupon follower di blog baru 26, itu pon alhamdullillah de org nk follow dr xde...:(

    hehehe...

    BalasPadam
  14. join segmen abg ben..dapat mata ganjaran sebanyak 40 follower kuikuikui~~~~~

    BalasPadam
  15. kalau suka,kita follow. kalau x suka, jenguk je....=)

    BalasPadam
  16. Salam Ben.
    Betul tu Ben, satu lagi ia sebagai tanda aras kita berblogging. Makin ramai followers, maka apa yang kita sampaikan itu ... dibelek oleh mata mereka ....

    BalasPadam
  17. setuju dgn komen ujang! ;)

    BalasPadam
  18. eyna memang follower blog ben yang setia ..memang tiap tiap hari jenguk kat sini ... kalau bro buat segmen meamng selalu join ..dan hasilnye ..folower bertambah dari hari kehari .... terima kasih bro

    BalasPadam
  19. yeah, follow encik ben sebab entri yang menarik. terima kasih~ ;)

    BalasPadam
  20. bro ben dah main puluhan ribuan follower. saya puluhan pun tak sampai lagi. Janji layan.

    BalasPadam
  21. yati sokong pat puloh lapan ratus ribu juta percent! hah. dapat ramai kawan! Besttt woo. ^^

    BalasPadam
  22. yati sokong pat puloh lapan ratus ribu juta percent! hah. dapat ramai kawan! Besttt woo. ^^

    BalasPadam
  23. memang penting tapi kalo org dah tak sudi follow kita nak buat camana, kan. blog kakchik biasa2, tak da istimewa. blog peribadi shj. apa kes la org nak berminat kisah2 peribadi kita, kan.

    len la kisah peribadi Dato' CT. hihi

    BalasPadam
  24. betul sangat bro..hackers amalkan follow blog orang..hackers sokong semua blogger yang btl2 minat berblogging ni..tanpa mereka, tanpalah kita berblogging semua

    BalasPadam
  25. owhhh patotlaaaa..abg ben x polow...teeheee..xpe2..^_^ paham sudaa..xde hal la..cara orang berfikir berbeza kan...gogogo!:P

    BalasPadam
  26. Sy setuju en Ben..mmg kite tulis blog utk kepuasan diri...sy pun mmg tgh belajar at the same time utk tmbh follower..Boleh en Ben bg tips ya, sy da buat entry hr2, can I hv more follower? Ni email saya...ladyberg838@yahoo.co.uk

    BalasPadam
  27. nice entri bro..tanpa follower sape lah kita kan

    BalasPadam
  28. saya baru je follow abg ben sebelum wat entri ni~ade lagi gmbr sy kat follower tu..
    *bangga skejap* hahaha

    BalasPadam
  29. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  30. abg beng, setuju. untuk ape paksa2 org follow blog kita kan. sgt xsyiok~~

    keep it up idola blogger malaya. hihi.blog pun macam pisang goreng panas. ari2 mau..:) terbaekk

    phewwwittt~

    BalasPadam
  31. Errrmmm sy fikir- fikir kan...

    BalasPadam
  32. Sy setuju en Ben..mmg kite tulis blog utk kepuasan diri...sy pun mmg tgh belajar at the same time utk tmbh follower..Boleh en Ben bg tips ya, sy da buat entry hr2, can I hv more follower? Ni email saya...ladyberg838@yahoo.co.uk

    BalasPadam
  33. tgh buat misi menjejaki para followers...;) happy blogging!!

    BalasPadam
  34. bile ade yg unfollowed tu mmg sedih tp xpelah, kita x paksa kan dia follow kita..nak lyn sume follower mmg x tercapailah tgn ni nak klik2..so, ikhlas tu penting jgn sbb nk srh org follow kita balik

    BalasPadam
  35. tp plu gak konsep i follow u follow..salah satu publisiti gak tuh..supaya org dtg blog kt..then kalu dy nak dtg balik tuh tatau lah..hehehe..terpulang pada entry kt pada masa tuh lah kot!!

    BalasPadam
  36. memang kembali follower En Ben ni... :)

    BalasPadam
  37. salam..sy stju ngn en ben ney..:)..followermmg dtg blik..even depa xkumen,depa mst jd silent reader...

    BalasPadam
  38. you was tagged here!

    http://maizatul-akma.blogspot.com/2011/03/follower-no-86.html

    BalasPadam
  39. yea! iyou setuju! =) kalau follow setakat tinggal jejak mmg x bg kesan pape..

    BalasPadam
  40. yeeehaaaa!!!!!! follower mmg pentingggg tp xleh paksa orw org follow kiterr..kalo diorg rasa blog kiter de tarikan diorg rasa nak polo...secara ikhlas lar kan..jannji sume puashati...huhuhu

    BalasPadam
  41. ramainye follower.. follower no 30 and 43 kat blog i akan dpt hadiah comel. meh2

    BalasPadam
  42. tak kisahah org lain takmo follow saye...tapi saye mengidam en.ben follow saye plak..uwaaaaaaaaaaaaaaa

    BalasPadam
  43. sy tak kisah sgt org follow ker tak. tp klu follow mmg gembira meleleh lah kan. lagi2 klu dorg mmg baca entri sy. hehe.

    btw, thnks abg ben follow blog sy ! :)

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.