Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 15 Ogos 2011

Mencari blogger kreatif !

 

Sempena pelancaran  FAVICON baru aku ni , aku nak wat sau segmen blogger kreatif ..

BA_favicon03 Apa yang aku mahukan ialah , " Apa yang korang nampak dengan FAVICON ni ? " Ceritakan tidak lebih 100 patah perkataan .. ok ? Paling berjaya menambat perhatian aku , akan di promote blognya selepas ini selama sejam .. Cepat .. cepat..

Caranya , mudah saja.. Cam biasa , sila hantar borang permohonan ! Hah ??? Ler , cam biasa laaa.. buat satu entri khas sebagai tanda penyertaan .. Ok ?

Sedia ? Buat satu entri .. Dalam entri mesti ada ,

  1. Letak gambar (favicon ) yang kat atas ni ..
  2. Tajuk ; MENCARI BLOGGER KREATIF dan linkkan ke entri ni ..
  3. Sila ceritakan apa yang korang nampak pada FAVICON tersebut  di ruangan komen ! Bukan dalam entri korang tau .. Kalau dalam entri , tak dikira .. Dan tinggalkan url entri korang sekali sebagai tanda penyertaan ..

Tu jer .. ada sejam sehingga jam 11 malam ni.. Tqqqq..

46 komen :

Iffah Afeefah berkata... [Reply to comment]

http://gula-gulapelangi.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

pendapat:

nampak 3 huruf berbeza.
Pada mulanya nmpak huru b kecil

Kemudian di tengahnya kelihatan q yang jika diterbalikkan akan kelihatan b..

hruf b tadi diterbalikkan menjadi huruf a kecik..

kesemuanya mewakili Blogger Ben Ashaari...

jadi 2 b 1 a...bba sekian

cik najihah berkata... [Reply to comment]

http://najihahfara.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-mencari-blogger-kreatif.html

ape yg sy nampak kan abg ben,dalm favicon tu ade 2 combination huruf. huruf a & b..tapi huruf a tu huruf a kecik yg diterbalikkan ke atas. pastu kat combination warna tu tema blog abg ben. Ape yg sy tengok sepanjang sy follow & bace blog abg ben tema warne abg ben 2 wane ni je..x de kaler lain. Merah + oren combination sebagai blogger yg berani & tegas. yg dlm tu idea bg ben yg sentise ade utk tatapan readers

:)

Ayie berkata... [Reply to comment]

msti try nih...huhuhu

Operasi Hitam berkata... [Reply to comment]

Ok! sekali pandang apa yg sy nampak macam logo berylcream pulak.. sekali dah buat bandingan, rupanya bukan.. ahaha..

Ok! setelah sy perhatikan betul2, sy nampak huruf 'b' kat situ bersama icon dialog di tengah2 huruf 'b' tersebut..

yelah, sebagai blogger mestilah banyak benda nak cakap kan dalam blognya.. jadi sesuailah ikon dialog tu diletak kat dalam favicon tu.. betul tak bro ben??

http://operasihitam.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

mate saya bulat berkata... [Reply to comment]

http://sitizarizza.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

new favicon abg ben ni sangat bertemakan ur blog. unik dan ade identiti untuk abg ben. simbol b untuk name BEN ASHAARI dan diselitkan ur url at the middle of the pic. sangat melambangkan ur blog.dan kotak ditengah huruf b tu cm kotak untuk bercakap. itu menunjukkan abg ben sentiasa akan menyampaikan sesuatu untuk tatapan umum. ^^

Nizam Ijam berkata... [Reply to comment]

menarik nie..

CikWan berkata... [Reply to comment]

dah lama tak join segmen..

Mish Apple berkata... [Reply to comment]

nampak ape? first . tengak .dah tau Ben Ashaari punya favicon . walaupon baru first time tengak . tak tau kenape, tapi siryes memang tengak warne merah (warne blog ni) . terus . terbayang . . 'oh . tu . Ben Ashaari' terus terlintas . . tengak2 ade segmen . . klik laju-laju (memang biase dah buat, tapi tadi tengak 15minute ago dah, kecewa) yes . haha . tak bodek. . tak kretif pon buat ayat camtu . sekadar ape yang nampak tadi . .

Nur Zafirah berkata... [Reply to comment]

JOIN
http://kittykucingaku.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html



okay mula2 tengok favicon ni dekat entry blogger mana tah. ingat kan abg ben tukar header hehe sekali faicon rupanya. simple ohh but ada meaning. B mesti stands for BEN lahh kan? overall nice favicon ohhh ;)

Ashraf Jalil berkata... [Reply to comment]

http://www.ashrafjalil.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Huruf "b"
Simbol untuk benashaari.com

Talk bubble kat tengah-tengah huruf "b"
Semestinya blog tersebut kepunyaan Ben Ashaari dan segala isi kandung blog tersebut adalah hasil pemikiran Ben Ashaari sendiri.

Warna oren dan merah:
Apa yang boleh diulas dari warna tersebut mungkin agak rumit. Tapi apa yang saya boleh persoalkan ialah, kenapa "talk bubble" tersebut berwarna merah dan kenapa arrow talk bubble tersebut menuju ke region yang berwarna merah. Talk bubble tersebut terletak diantara huruf"b" melambangkan kandungan blog tersebut berada dalam skop pemikiran Ben Ashaari sendiri. Warna merah adalah warna blog tersebut. Warna oren tu pula boleh disifatkan sebagai blogger-blogger atau pembaca blog benashaari.com. Dari segi keseluruhan, simbol favicon tu menegaskan identiti blog benashaari.com sebagai penyampai (talk bubble) serta pembaca yg membaca blog tersebut (region oren). Ben Ashaari type, kita baca.

zieyRa suLLey© berkata... [Reply to comment]

http://zieyrasulley.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

bile tengok favicon abg ben neh, kite jadik nyampah plak, sebab bile kite nk letak favicon kat blog kite plak lansong tak jadik,, yang lame nape tah ilang,, adeii,, naseb baik ade orang tolong =.=''

Luna Chempaka berkata... [Reply to comment]

LC nk cuba nasib..

kalau lihat dr atas ke bwh boleh nmpak bntuk huruf B, kalau terbalikkan nmpk huruf A. so basically itu represent, Ben Ashaari..

then ada bubble talk icon dalam huruf tu, maybe represent entri2 dalam belog BA yg lebih kepada bntuk penceritaan, story telling ;)

oh, ini link pnyertaan LC:
http://monsterbunney.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Luna Chempaka berkata... [Reply to comment]

eh tertinggal lagi satu, warna merah dan oren.. merah tu more to warna belog BA, dan oren represent Blogspot. ikon dia kaler oren kan? heehe, tu je ;)

Cik siti berkata... [Reply to comment]

Blog Abang Ben ada pemikiranya tersendiri. Simbol B adalah nama abg Ben, Gambar "quote" bermakna pemikiran atau pendapat abg ben yang tersendiri dalam setiap entri abg.

Athira Husna berkata... [Reply to comment]

saya nampak.. 'b' melambangkan Ben Ashaari.. then,dalam huruf 'b' terbentuk kotak berkata-kata yang bermaksud abg ben yang selalu rajin berkata-kata dengan cara update blog.. hihihihi.. colour pulak.. combination oren and merah dah cukup melambangkan warna yang cukup berani..

http://www.benashaari.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

suaraheaRty berkata... [Reply to comment]

kat tengah - tengah favicon tu macam kotak dialog. . .ala , kalau org lukis - lukis tu , ada kotak dialog kan tunjuk watak tu cakap apa. .blur pulak nak explain. . .yg penting , bila nampak kotak dialog tu , melambangkan , kat blog ni kita bole sembang - sembang , maksudnya , blog BA ni bukan semata - mata utk borak hal BA sendiri tapi blogger lain pun bole sama2 kongsi citer , mcm tagline BA ~ santai bersama BA

http://suarahatisipujaanhati.blogspot.com/2011/08/segmen-mencari-blogger-kreatif.html

baby_wanie berkata... [Reply to comment]

abg ben, nak join yerr...

pade saye, FAVICON nieh dr segi warna yg digunakan menunjukkn pencetus idea bende nieh seorang yang simple tapi agak menyerlah. sebabnye, simple sbb dia x menggunakan warna-warna yang terlalu sarat & warna yang dipilih ialah warna yang agak terang.sob huruf 'B' tuh confirm lah merujuk pd BEN. hhuhuhuh...

link : http://tayunkwanie.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif_15.html

CKB berkata... [Reply to comment]

baru balik terawih nmpk post abg ben yg ni! sy mau join!

http://ena-fuzz.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-mencari-blogger-kreatif.html

apa yg sy nmpk kt favicon abg ben tu pertama skali adalah huruf "b" la kan as ur initial Ben. then ade nmpk awan cakap tu tandenye abg ben suke 'cakap' gune blog dlm erti kata lain mesra2 peramah gitu.
warna yg vibrant oren dan merah menandakan abg ben loud n clear serta ceria orgnye. abg ben berani utk wt sesuatu tnpa peduli apa kutukan mnusia lain. cthnye rmai kutuk psl abg ben ske tulis byk2 entri dlm sehari la..segmen2 la kan? tp abg ben berani n lepak je pasal tu. so keep it up abg ben!

Sukacuka berkata... [Reply to comment]

http://www.sukacuka.com/index.php/2011/08/mencari-blogger-kreatif/

Warna putih yang membentuk huruf 'b' ada kaitan dengan pemilik blog ini.

simbol dialog yang yang dibuat ditengah huruf 'b' menunjukan bahawa pemilik blog ini sentiasa menulis sesuatu yang boleh dikongsi ramai pembacanya.

Bila bercakap mengenai warna yang digunakan, sudah semestinya warna yang sangat secocok dengan laman yang telah ditulis sejak 2001.

Tulisan yang terdapat didalam kotak dialog yang bertulis, 'BEN ASHAARI.COM' merupakan alamat rasmi blog beliau.

Bahkan, pencipta logo ini tak membenarkan apa yang dicipta dimanipulasi oleh orang lain.

akhir, saya nak komen tapi kenapa tak de tempat open URL.?

www.sukacuka.com

Lia-De-Pinky-Leo berkata... [Reply to comment]

done

saya nampak gabungan 2 kaler yang sangat menyerlah dan memberansangkan.. dah trademark Bro Ben kaler merah.. Oren tu mungkin Favret kaler wife Bro kot.. hehe..

http://i-irdelia-memylife.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Joel Leslie berkata... [Reply to comment]

Lama-lama menatap pada Favicon tu, dapat pula gambaran bahawa yg putih itu melanbang huruh 'b' for Ben & kalau diterbalikkan ia menjadi 'a' untuk Ashaari. Ia merupakan kombinasi yg amat unik dan sy yakin bahawa warna Merah itu melambang warna blog yg best lagi santai ni :)

http://youreextremelyhot.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

sekian. nite ! :D

apisv2 berkata... [Reply to comment]

owh

genuine1224 berkata... [Reply to comment]

1st tgk favicon tu,tau dah blog abang ben. sebab dah follow blog dia,bila dia update kita pun taulah kan.logo b maybe for ben.and b can be best,berani,berjaya,xpun baek punyer!kombinasi merah+oren+putih nampak menarik dan tak keterlaluan.

http://genuine-1224.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

alepridz berkata... [Reply to comment]

assalam bro ben...

first sekali yang saya nampak ialah huruf [B] ... ya, huruf b itu gagah berdiri disitu menunjukkan bahawa ianya ialah BEN ~~>> BEN ASHAARI..

kemudian warna favicon tersebut ialah warna merah.. menunjukkan bahawa merah ialah warna rasmi blog bro ben ashaari..

di tengah-tengah huruf B tersebut terdapat BUBBLE (bubble komik)... ianya menunjukan bahawa bro ben tidak pernah jemu untuk post lebih 5-6 entry setiap hari... ada sahaja idea bro ben untuk post entry...

akhir sekali ialah menampakkan domain BENASHAARI.COM di tengah-tengah melambangkan domain yang nyata terkenal dan gah di malaysia ini....

sekian dari saya ALEPRIDZ

http://www.alepridz.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

HasrulHassan [HH] berkata... [Reply to comment]

Salam.
Ben ini bukti penyertaan:
http://www.hasrulhassan.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Dan ini pula komen aku:
Apa yang aku nampak adalah huruf kecil B dan A (terbalik), yang mungkin melambangkan jatuh bangun dalam dunia blog, B juga simbolik untuk Blog, Ben Ashaari.

Warna garang memang perlu untuk tampil menyerlah menerusi Favicon. Oren selalunya santai, dan merah menggambarkan tegas dan seriusnya perkara yang dibangkitkan. Boleh disimpulkan, warna terang oren merah menyatakan bahawa blog Ben Ashaari, di sebalik santai cuba mengenegahkan perkara yang serius untuk difikirkan.

Ok dah, selesai melalut. Kalau kau suka, kau berikan pendedahan blog aku selama sejam, dan aku manfaatkan sejam tu untuk buat segmen aku .. hahaha.. bleh? huhuhuh :P

Noor Wahidah Mahat berkata... [Reply to comment]

Apa yang saya nampak dengan Favicon tu adalah Huruf 'b' yang melambangkan Blog Benashaari, Bila pandang je huruf 'b' terus terlintas Benashaari. Warna Merah pula melambangkan 'Gagah' dan 'Berani', warna Oren pula melambangkan 'Santai',jadi sangat sesuai dengan watak Benashaari yang gagah berani dan santai sokmo dalam blogging. Icon 'Shout Out' dalam Huruf 'b' tu pula melambangkan apa sahaja yang Benashaari lontarkan dan luahkan di blognya akan sentiasa dibaca oleh para pembaca dan pengunjung Blog Benashaari!

URL ENTRY BLOG SAYA : http://madammondoq.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif/

HH berkata... [Reply to comment]

Assalamualaikum,
apa yang HH nampak
Huruf B untuk Ben
Huruf A untuk Ashaari
Warna Oren untuk Blogger dan
Warna Merah untuk Hati atau maknanya bersatu.
So kesimpulannya melalui blog Ben Ashaari ni ramai blogger dapat bersatu dan berkenalan antara satu sama lain. (^_^)

http://hasfanizam.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Faridzuan berkata... [Reply to comment]

http://elementofmonster.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif-ben-ashaari.html

Favicon baru yang comel dan simple. Tetiba teringat dengan logo MAS pula. Macam sama sebab miring ke kanan. Perhatikan semacam simbol dialog di tengah2 yang warna merah. Kemudian huruh b kecil yang seakan-akan 'thumbs up'. Bila digabungkan, dialog itu seperti kita bersosial. Sentiasa bersosial dengan orang lain itu banyak faedahnya, contoh di Facebook. Itu sebab banyak orang LIKE, dah keluarlah logo thumbs up itu. Warna merah dan jingga melambangkan keberanian, ketangkasan, dan kegagahan. Samalah dengan karektor abang Ben Ashaari. Okay tak?

suhailaselaginella berkata... [Reply to comment]

http://suhailasellaginella.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

join kat sini..
daripada ape yg saya nmpak..favicon tu ada warna oren dan merah..ade huruf 'b' yg digantikan untuk nama abg Ben ashaari..dan saya nampak kat favicon tu ade dialog box..macam menunjukkan blog abg ben sebagai slah satu tmpat yg org selalu sggh untuk mndapt satu jawapan atau ilmu..

abyan khairi berkata... [Reply to comment]

drpd huruf b dan warna merah tu, abyan nampak badan abg ben yg tough dan gagah.. hahaha

kat tgh2 huruf tu pulak m'gambarkan idea abg ben yg mencurah-curah utk update blog tiap2 hari :)


abyan join tau..
http://abyankhairi.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

haslinda berkata... [Reply to comment]

http://cthaslinda.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

berdasarkan favicon abg ben:
warna merah: theme blog abg ben warna merah.
huruf b: stands for BEN ASHAARI
kat dalam huruf b tu ada callout/ballon: mencerminkan identiti blog abg ben yang buat entry berdasarkan pendapat abg ben sendiri atau SEO.
tulisan BEN ASHAARI.COM kat tengah2 tu: menunjukkan domain blog abg ben...

done!!!

logorithm berkata... [Reply to comment]

Pereka favicon nih tak ler join ek? :-p


Terbaru dari Logokoko:

[U] Budi yang baik dihukum jua

[U] Dengki

[U] Jualan murah yang lebih mahal!

Syazwan Che Deraman berkata... [Reply to comment]

http://syazwancdm.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

apa yang saya nampak?..

first, b, bermaksud Ben ashaari seorang Blogger, then ada nampak buble talk dalam abjad b tu..bermakna, abg ben tu bercakap cakap dalam blog..

eh, masa saya upside downkan laptop, b tu looks like a, bermaksud, Ashaari..

ada kaler merah dan oren, merah bermakna kaler untuk blog abg ben dan oren bermakna kaler untuk lambang blogger..

BEN ASHAARI SEORANG BLOGGER.
dan warna merah dan oren tu warna yang santai..so jadilah.

" SANTAI BERSAMA
BEN ASHAARI SEORANG BLOGGER "


kreatif tak ni bang?

Rahman Mohamed berkata... [Reply to comment]

aku xnak cakap yang tersurat sebab logo tu memang nice .. yang tersirat aku nk bgitahu .. huruf b itu melambang kan kemesraan berblog sebab b for blog ..hehe .. bentuk seakan ruangan komen tu melambangkan keperihatinan abg ben berblog .. dan warna yang dipilih melambangkan keberanian membuat segmen mcm ni .. =D

check-in blog saya

cikji berkata... [Reply to comment]

nampak huruf b dan bila diterbalikkan nampak huruf a.

ba = Ben Ashaari

merah = background dan juga baju yang dipakai dalam header.

Merah membara semangat waja,

oren pulak kaler ceria.

kaler pro and contra tapi membawa makna yang lebih kurang sama.



http://cikji.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Perempuan Maniss berkata... [Reply to comment]

Salam Abg Ben..
Aper yg sy nmpk eyh??
hehe... ikhlas dr hati..
B for the BEST among the Best..
(bhs Melayu nyer.. BAEK punya...!!)
yeahhh you are.. Abg Ben ..
memBUKA mata ramai blogger termasuk sy dgn pelbagai isu n BANYAK tips yg diBERI utk dikongsi BERSAMA....
n
warna merah dan oren yg dipilih pula mmg kombinasi yg menarik..
org lentok layu nk tdoq pon leh terBELIAK mata..
hehe..
ikhlass eyh..
no BODEK2 punya..

http://perempuan-manis.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Perempuan Maniss berkata... [Reply to comment]

Salam Abg Ben..
Aper yg sy nmpk eyh??
hehe... ikhlas dr hati..
B for the BEST among the Best..
(bhs Melayu nyer.. BAEK punya...!!)
yeahhh you are.. Abg Ben ..
memBUKA mata ramai blogger termasuk sy dgn pelbagai isu n BANYAK tips yg diBERI utk dikongsi BERSAMA....
n
warna merah dan oren yg dipilih pula mmg kombinasi yg menarik..
org lentok layu nk tdoq pon leh terBELIAK mata..
hehe..
ikhlass eyh..
no BODEK2 punya..

http://perempuan-manis.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Rahman Mohamed berkata... [Reply to comment]

borang penyertaan lupe nk sertakan =D

http://rahmanmohamed.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Mad Godek berkata... [Reply to comment]

http://madgodek.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Ringkasnya, yang saya nampak ada huruf b yang mewakili nama abg ben. Sepatutnya kalau cikgu sekolah ajar dulu, kalau nama kena guna huruf besar tapi tak tau nape abg ben guna huruf kecil. kat tengah tu ada kotak dialog yang melambangkan err, banyak menyumbang idea dan pandangan. pastu ada BEN ASHAARI.COM kat tengah-tengah. Rasanya tak perlu kot yang tu... hehe.. Wasalam...:)

Syarafi[skyforce331] berkata... [Reply to comment]

salam abang ben smart gak fav icon tu simple dan menarik...warna oren nampak terang...smooth jer

saya join
http://syarafikamaruzzaman.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

Dayanqphrofile berkata... [Reply to comment]

http://selendanqpelangi.blogspot.com/2011/08/mencari-blogger-kreatif.html

ok..ap yg aku nmak adalah ada huruf B means tuk nama bro BEN ni..n kaler oren n merah tu melambangkan keberanian bro ni tuk mengeluarkan idea yang dia ingin suarakan..n yang www.BenAshaari.com tu spaya senang tuk org mngenali n berhubung ngan bliau..skian..ngeh3

Cik FaRiZaM berkata... [Reply to comment]

la ....baru je tgk post ni jam 1120pm....uwaaaaa...

logorithm berkata... [Reply to comment]

@Mad Godek
Itu watermark benashaari.com jer. Hehe...

Dr Qy/John berkata... [Reply to comment]

x sempat join..jadi folo kan je blog sy..tangz..www.moviesantai.blogspot.com

Sheda Argos ツ berkata... [Reply to comment]

hahaha da terlmbt untuk join hihi just nk ckp smart favicon baru nih.. n ape yg kite nmpk eyh????

(1) hurub b..
(2) bile hurup b dterbalik jd hurup a smbungkn jdla ben ashaari hihi

(3) ngok dari sisi len Ada hurup j.. mkna jejari yg menaip hihi j untuk jejari..

(4) tngah2 ada ikon dialog.. blogger memang suke bercakap hihi

(5) warna adalan tema utama bog nih.. identiti wajib la..

itu je lalala..

Fz27 berkata... [Reply to comment]

ok
favicon tu melambang kan 'b' and ditengah 'b' itu tadi seperti buble dlm komik maknakya
'b' untuk ben asyari
'buble' untuk apa yang di katakan ben sekian

walaupun dah terlamabat nk gak g taw

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI