Sapa kata duit tak bawak ke kubur ???

 

Aku tak tau mengapa .. aku bercerita ini bukan untuk berlagak atau riak ... Tapi inilah yang aku lakukankan sekarang ..

Tiap kali ke masjid , sekarang ni aku bawa duit lebih .. Jika tabung masjid di depan mata aku , terus aku keluarkan duit dan masukkan sebanyak mungkin yang aku mampu .. Tolak tepi bab makan untuk hari itu .. Biar makan biasa biasa jer ...

Kalau aku makan di restoran , berapa aku bagi , baki pasti aku masukkan ke tabung berhampiran dengan tempat pembayaran .. Niat aku cumalah nak membantu .. Walaupun seringgit , yang penting adalah tanggungjawab kita sebagai seorang muslim yang berkemampuan .. Apalah sangat dengan duit jika berpuluh ribu lagi ada dalam bank ? Duit tu kita bawak ke kubur tau ! Tapi dalam bentuk lain yakni ' saham' ..

Semalam , aku 'arahkan' wife untuk menderma ke ISLAMIC RELIEF MALAYSIA ( IRM ) yang menganjurkan kutipan derma untuk saudara kita di SOMALIA yang sangat sangat memerlukan bantuan kita ..

Sedih sesangat .. aku harap korang tengoklah video ni .. Walaupun mengalir airmata , biarlah .. itulah airmata keinsafan ..

Kanak-kanak mati setiap enam minit di Somalia ..

Marilah kita sama sama menyumbang kepada saudara seagama kita di sana .. Kalau  bukan kita , sapa lagi .. klik SINI jika sudi ...

24 ulasan:

  1. Subhanallah...sedih tengok video ni. Tapi tak reti nak menderma online... macamna ni. Beli online pun tak pernah. Noob nya saya. nanti saya cakap kat mak saya.

    BalasPadam
  2. kite terlebih makan sampai membazer.. depa mati sebab kurang makanan..n makanan x berkhasiat.. T.T

    BalasPadam
  3. okay nanti saya bank in kat maybank kat cash deposit. Saham tu...

    BalasPadam
  4. kesiannya.. x sempat nak tengok video tp drpd tv pon dah tengok camne susahnya dia orang kat sana, kita sampai mebazir makanan kann.... insy akan menderma tapi pk2 orang susah kat negara kita pon ramai, mana patut dibantu dulu.. walaupun x sesusah insan di somalia..

    BalasPadam
  5. @aimanimanalahai... bukan beratus pon.. derma takat yang mampu.. apa salahnya dua dua ? di sini kita bagi , di sana pon kita bagi.. yang termampu dari kita membazir beli sesuatu yang tak perlu ..

    BalasPadam
  6. salam n selamat pagi...Ya allah kesiannya mereka...
    hulurkanlah bantuan pada mereka selagi termampu kerana itu akan menjadi tiket kita ke syurga....
    InsyaAllah....

    BalasPadam
  7. sedihnya tgk keadaan disana..kalau mati setiap 6 minit tu mmg dah teruk sgt keadaan tu kan..

    BalasPadam
  8. tgk video ni, muka diorang tak bermaya langsung... =[

    BalasPadam
  9. mornng abang ben..;)

    bersyukurlah kita tinggal di bumi Malaysia sentiasa cukup makan hehe

    BalasPadam
  10. kita tak kan sedar selagi kita tak melaluinya..

    mmm betul ke ni ayat aku???

    BalasPadam
  11. sedihnyaa..iallah mudah2an apa yang diberi dapat memberi manfaat pada mereka walaupun tak banyak..INSAFF..

    BalasPadam
  12. Selalu bersyukur ingatkan diri..

    Latih anak juga biasa bersedekah :)

    BalasPadam
  13. kita kat sini bersenang lenang..mereka kat sana...?? saat ini..entah berapa org yg dah meninggal dunia semasa komen ditaip

    BalasPadam
  14. sedihnya tengok.. huhu.. tak sanggup..

    BalasPadam
  15. derma seikhlas hati..
    nilai seposen lebih bernilai di akhirat kelak.. apatah lagi kalau lebih dari seposen..

    tapi.. kena ikhlas,, bukan sbab nak menunjuk2 ke ape.

    BalasPadam
  16. wah..gud2..
    leh wat orang tukar pndangan nak menderma lagi nih...
    suka2...nnti dah pndai cri wit sndiri nk fikir camTu la...^o^

    *video xdpt bkak sbab kena block...=.=

    BalasPadam
  17. rezeki kita adalah rezeki bersama dengan orang lain

    BalasPadam
  18. sangat kasihan pada mereka.... kesukaran mendapatkan makanan... Mari kita sama-sama membantu

    BalasPadam
  19. Sedih betul tengok. Kesian diorg.

    Big Investment!

    BalasPadam
  20. sy share entry abg ben la eh..=)

    BalasPadam
  21. Jom kita bantu.. Sya dah pon share..

    http://armzstory.blogspot.com/2011/08/aku-mereyu-dekat-korang-semua-jom-kita.html

    BalasPadam
  22. Salam,

    menitis air mata tgk video ni..Poor children..InsyaAllah nak tunjuk video ni kat my children supaya diorang boleh lebih appreciate everything they have now..Syukur ya Allah betapa bertuahnya kita hidup di bumi Malaysia ni...

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI