Khamis, 18 Ogos 2011

Sapa kata duit tak bawak ke kubur ???

 

Aku tak tau mengapa .. aku bercerita ini bukan untuk berlagak atau riak ... Tapi inilah yang aku lakukankan sekarang ..

Tiap kali ke masjid , sekarang ni aku bawa duit lebih .. Jika tabung masjid di depan mata aku , terus aku keluarkan duit dan masukkan sebanyak mungkin yang aku mampu .. Tolak tepi bab makan untuk hari itu .. Biar makan biasa biasa jer ...

Kalau aku makan di restoran , berapa aku bagi , baki pasti aku masukkan ke tabung berhampiran dengan tempat pembayaran .. Niat aku cumalah nak membantu .. Walaupun seringgit , yang penting adalah tanggungjawab kita sebagai seorang muslim yang berkemampuan .. Apalah sangat dengan duit jika berpuluh ribu lagi ada dalam bank ? Duit tu kita bawak ke kubur tau ! Tapi dalam bentuk lain yakni ' saham' ..

Semalam , aku 'arahkan' wife untuk menderma ke ISLAMIC RELIEF MALAYSIA ( IRM ) yang menganjurkan kutipan derma untuk saudara kita di SOMALIA yang sangat sangat memerlukan bantuan kita ..

Sedih sesangat .. aku harap korang tengoklah video ni .. Walaupun mengalir airmata , biarlah .. itulah airmata keinsafan ..

Kanak-kanak mati setiap enam minit di Somalia ..

Marilah kita sama sama menyumbang kepada saudara seagama kita di sana .. Kalau  bukan kita , sapa lagi .. klik SINI jika sudi ...

24 komen :

Chempaka Sari berkata... [Reply to comment]

Subhanallah...sedih tengok video ni. Tapi tak reti nak menderma online... macamna ni. Beli online pun tak pernah. Noob nya saya. nanti saya cakap kat mak saya.

hazirah kasimon berkata... [Reply to comment]

kite terlebih makan sampai membazer.. depa mati sebab kurang makanan..n makanan x berkhasiat.. T.T

Chempaka Sari berkata... [Reply to comment]

okay nanti saya bank in kat maybank kat cash deposit. Saham tu...

aimaniman berkata... [Reply to comment]

kesiannya.. x sempat nak tengok video tp drpd tv pon dah tengok camne susahnya dia orang kat sana, kita sampai mebazir makanan kann.... insy akan menderma tapi pk2 orang susah kat negara kita pon ramai, mana patut dibantu dulu.. walaupun x sesusah insan di somalia..

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

@aimanimanalahai... bukan beratus pon.. derma takat yang mampu.. apa salahnya dua dua ? di sini kita bagi , di sana pon kita bagi.. yang termampu dari kita membazir beli sesuatu yang tak perlu ..

maszull berkata... [Reply to comment]

salam n selamat pagi...Ya allah kesiannya mereka...
hulurkanlah bantuan pada mereka selagi termampu kerana itu akan menjadi tiket kita ke syurga....
InsyaAllah....

iMBobo berkata... [Reply to comment]

sedihnya tgk keadaan disana..kalau mati setiap 6 minit tu mmg dah teruk sgt keadaan tu kan..

fiq. berkata... [Reply to comment]

tgk video ni, muka diorang tak bermaya langsung... =[

mynameismy berkata... [Reply to comment]

mornng abang ben..;)

bersyukurlah kita tinggal di bumi Malaysia sentiasa cukup makan hehe

mindaKhayaLan berkata... [Reply to comment]

kita tak kan sedar selagi kita tak melaluinya..

mmm betul ke ni ayat aku???

missbby berkata... [Reply to comment]

sedihnyaa..iallah mudah2an apa yang diberi dapat memberi manfaat pada mereka walaupun tak banyak..INSAFF..

Oh Oeya berkata... [Reply to comment]

Selalu bersyukur ingatkan diri..

Latih anak juga biasa bersedekah :)

Diana @ bilakukatacinta berkata... [Reply to comment]

kita kat sini bersenang lenang..mereka kat sana...?? saat ini..entah berapa org yg dah meninggal dunia semasa komen ditaip

Lia-De-Pinky-Leo berkata... [Reply to comment]

sedihnya tengok.. huhu.. tak sanggup..

cik pulau berkata... [Reply to comment]

derma seikhlas hati..
nilai seposen lebih bernilai di akhirat kelak.. apatah lagi kalau lebih dari seposen..

tapi.. kena ikhlas,, bukan sbab nak menunjuk2 ke ape.

hOney n' cLOver berkata... [Reply to comment]

wah..gud2..
leh wat orang tukar pndangan nak menderma lagi nih...
suka2...nnti dah pndai cri wit sndiri nk fikir camTu la...^o^

*video xdpt bkak sbab kena block...=.=

H.J berkata... [Reply to comment]

rezeki kita adalah rezeki bersama dengan orang lain

Isteri Encek Bard berkata... [Reply to comment]

sangat kasihan pada mereka.... kesukaran mendapatkan makanan... Mari kita sama-sama membantu

EG berkata... [Reply to comment]

Sedih betul tengok. Kesian diorg.

Big Investment!

Nisa berkata... [Reply to comment]

Gud Bro Ben :)

YanaMIB berkata... [Reply to comment]

sy share entry abg ben la eh..=)

Ujang9897 berkata... [Reply to comment]

YA ALLAH....teruknya....=(

Arm'z berkata... [Reply to comment]

Jom kita bantu.. Sya dah pon share..

http://armzstory.blogspot.com/2011/08/aku-mereyu-dekat-korang-semua-jom-kita.html

Tamar berkata... [Reply to comment]

Salam,

menitis air mata tgk video ni..Poor children..InsyaAllah nak tunjuk video ni kat my children supaya diorang boleh lebih appreciate everything they have now..Syukur ya Allah betapa bertuahnya kita hidup di bumi Malaysia ni...

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI