Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 8 Jun 2011

Blog Baru Pilihan BEN ASHAARI #3

 

image

http://kesahchemija.blogspot.com

Jom jom kritik blog diorang .. Diorng rela nih !

 

OK ... jom... senarai dah keluar.. dan senarai ni akan senantiasa di update dari masa ke semasa oleh anak buah aku , BELOG MTT ... Sebelum tu , korang kena ikut caranya jika mahukan motif segmen ini tercapai .. Caranya mudah jer ...

  1. Masuk blog yang tesenarai ..

  2. Tengok blog ... rasa rasa apa tak kena .. maka bersedia untuk mengomen ..

  3. Tulis kritikan korang tu di ruangan komen yang disediakan di dalam blog tu ..

  4. Caranya " Kritikan membina...... diikuti NO RUJUKAN BLOG " ..boleh dapati di senarai yang disediakan oleh BELOG MTT.. Tujuan adalah untuk memudahkan Blogger merujuk kembali apakah blogger tu dah join segmen ni ke tak .. Kalau dia join , g balas kritikan dia dengan mengkritik blognya pula.. haaaa... ok pee?? Puashati la kan.. tamo anon anon okeh ?

Tu je caranya.. tak susahkan ? Haaa... memula kritik ,pastu jadi kawan.. lawan lawan tamo yer... KOrang dah matang .. tamo bersikap budak tadika... okeh ?

Senarai kat SINI .... Dah tutup tau ...

Blog Baru Pilihan BEN ASHAARI #2

 

image

http://galeridaleel.blogspot.com/

Blog baru pilihan BEN ASHARI

 

image

Pergh.. lama aku tak buat BLOG PILIHAN kan ? hehe.. saja je menyenyapkan diri .. hehehe ... Malam ni aku nak pilih 3 blog dari FOLLOWER ...

http://mokcekcomel.blogspot.com/

Segmen TUKAR LINK SUKA SAMA SUKA berjaya ?

 

Alhamdulillah.. selesai segmen TUKAR LINK SUKA SAMA SUKA , semalam .. namun menurut beberapa blogger , sehingga hari ni mereka masih menerima pelawaan untuk menukar link .. Bagus la gitu kan ?

Namun ...ada kes tipu tetap berlaku... Hurm.. aku tak nak cakap pasal tu .. sendiri ingat dah la yer .. Takkan tu pon nak pesan lagi kan ? Masing masing dah besar ...

Aku pasti ada beberapa url blog tak boleh diadd kan ? Ok .. aku masalah tu.. bila keluar error begini ..

" Could not detect a feed for this URL. Blog posts and update time will no be shown. Add URL anyway? "

Apa yang perlu korang buat ialah , tambahan atom.xml atau feeds/posts/default ... Contoh yer ..

http://www.benashaari.com/atom.xml 

atau

http://www.benashaari.com/feeds/posts/default

Aku harap apa yang aku bagi ni boleh membantu sedikit korang sewaktu memasukkan link ke dalam bloglist ..

Aku rasa walaupun segmen ni dah berakhir tapi korang masih boleh mengajak mereka menukar link .. InsyaAllah , mereka berminat .. Takkan nak sombong pulak kan ?

Apa pun , jutaan terima kasih atas kesudian menyertai segmen ni .. Walaupun ada yang 'gelakkan' korang , aku harap korang tetap bersabar.. Mereka yang gelakkan kita tu , dah berjaya dalam dunia blog ni.. sbb tu mereka bangga dan memperkecilkan kita ...

Ok.. jom g tengok senarai link tersebut .. klik SINI

Bila BEN ASHAARI dijadikan isu panas ...

 

Dua hari ni , setelah lama aku tak buat segmen .. maka aku kembali dengan segmen aku , all out punyalah .... hehehhe ... Alhamdulillah .. ramai blogger baru yang join .. Blogger yang dah lama skit , takde nak join .. maklumlah , dah ramai pengikut setia .. Tukang angguk pon ramai ... kan kan ?

Jadi dalam dua hari ni gak , ramai la yg kena serang dek mereka yang cukup 'berbulu' dengan nama BEN ASHAARI ... Pergh.. lama dah aku diam .. Entah apa yang diorng berbulu pon tak tau ... Sakit hati ? Buat la segmen sendiri ! Tak pun , cipta sesuatu yang membolehkan blog korang tu naik ...

Tak nak ? Tamo ? Caitt.. Tamo konon .. tapi dok buat entri isu semasa tu pahal ? tunggu mana mana menteri datang baca ? Atau dok main isu artis tu pon awat ? Konon prihatin ? Prihatin la sangat... Hipokrit ! Diri sendiri kelam kabut , ada hati nak nasihat orang ?

Pergh.. aku panas ? Takde la.. aku tua dah weh.. Dah letih nak layan dunia yang penuh bersandira ...  " Yang tak betul , diorng cakap.. Bila betul , diorng diam jer "

Kalau korang perasan ... bila aku buat sesuatu entri berkaitan kebajikan , ADA DIORANG MAI BAGITAU 'BAGUS LA BEN' atau paling tidak pon  , buat entri yang sama ??? TAKDE KAN ???? 

TAKDE WEH ! Tapi bila aku buat segmen .. DIORNG KATA .. .TU DIA.. BEN ASHAARI nak trafik woiiiii ...  Hahhaa.. Kalau aku nak trafik tinggi , aku main SEO jer ... DOWNLOAD VIDEO NORA ELENA ... DOWNLOAD VIDEO KLIP GAMBIT SAIFULLAH .. DOWNLOAD MELAYU LUCAH .. dan banyak lagi keyword lain yang membolehkan trafik masuk mudah mudah ..

Tapi bila aku cuba bantu blogger baru ... BEN ASHAARI HIPOKRIT.. TAK NAMPAK KE ??? PURA PURA BUAT BAIK NGAN BLOGGER BARU .. Tapi bila aku buat selamba .. " BEN ASHAARI BERLAGAK ARTIS .. PADAHAL ?? "  ...

Macam aku kata tadi.. bila aku buat entri amal jariah , takde pon mai tepuk bahu.. bila sebaliknya , mai bawak mercun , bakar ! kita bakar ! 

Bersikap matanglah .. Sebusuk-busuk aku , aku tak pijak orang untuk naik ! Aku usaha sendiri untuk bawak nama BEN ASHAARI .. Syukur alhamdulillah ... KORANG KENAL GAK BEN ASHAARI walaupun tak jadi menteri atau artis.. tapi korang yang dok kutuk BEN ASHAARI ni ? Apa yang korang buat ? KUTUK ? Tu je ? Tambah pahala kat aku eh ? Jangan sampai korang amik dosa aku lak.. Banyak dosa aku nih .. ok ?

Melayu oh Melayu ..

 

Sampai bila nak capai awan ? Teringinkan bulan , dapat sentuh awan pon jadi la...

Tapi bila mula terbang , si jantan mula sumpit kepak .. Kasi jatuh ke tanah ... Biar berkepak tapi tak boleh terbang ... Tempat kita adalah di tanah ini walaupun mampu terbang ke langit tinggi ..

Yang menariknya , bertaring pon belum tapi dah tunjuk kuku .. Kononnya bakal ketua masa depan .. masalahnya , membina takde tapi memusnahkan tu jer lebih ..

Inilah bangsa ku .. bangsa yang aku sayangi .. Tapi sayangnya , yang boleh dikira mereka yang berjaya .. Yang tak berjaya tapi kira suam suam kuku tu , punya laaa ramai .. tu yang kita nak kan ? Biar berteman .. Segalanya berteman.. mana boleh sorang sorang jer ..

Haih.. melayu melayu.. Maaf la.. bangsa lain aku tak tau .. sebab aku ini melayu.. Bila melangkah jer .. ada tangan pegang kaki aku .. Lalu ada yang bersuara .. " Tak perlu la hipokrit  "

Wah. .camana dia tau ? Sbb dia pon begitu ? Dasat orang melayu ni.. mereka lebih gemar menaksir dari mengkaji dan berusaha.. Ada yang gemar tengok dalam mangkuk air .. telek.. dan dah tau untung nasib seseorang tu .. sedangkan nasib sendiri tunggang langgang ..

Maaf la.. aku bukan kritik bangsa aku.. tapi mereka yang tak reti reti nak berubah.. Nasihat aku .. sementara muda , berubahlah ... Bangga dengan usaha sendiri ... Tengok kat negara jepun tu.. walaupun dia amik idea orang tapi mereka tetap hasilkan produk sendiri ! Dari dok amik produk orang tapi tak hasilkan apa apa .. cakap je lebih !

Lelaki melayu la paling romantik di dunia !

 

Cayalah BEN !! Sapa kata ?? Huih ... ramaaiii ..terbukti sudah akan betapa romantiknya lelaki melayu nih .. Tu la.. balik balik mat lambok.. abangla.. omputih laa... padahal sejak nun zaman hang tuah lagi melayu ni romantik d amor !

Bab bersyair pujangga .. sapa teror ? Haa.. orang melayu gakk... nak jumpa anak dara .. kena berpantun dulu.. tak jawab pantun , anak dara tu malu , terus lari balik rumah... haaa ..

Pastu , nak merisik , pon kena berpantun... lelaki gak berpantun .. perempuan tukang tenyeh sirih sambil geleng pala gitu.. haaa... Sampai sekarang , keromantikan tu terserlah sehingga dalam lagu lagu rock kapak !!

Malangnya sekarang , romantik tu semakin ilang akibat evolusi ... kononnya nak jadi romantik ala ala mat salleh .. tu pasal ikut style omputih tu.. rambut ala ala sarang tebuan .. pastu ngan seluar nampak suar dalam ... macam macam laa...  Tu pasal romantik selepas kawin dah takde .. sbb ikut style omputih , romantik sebelum kawin .. kan kan ?

Tapi tak leh salahkan lelaki jer .. Perempuan pon sama .. Tengok romantiknya perempuan omputih.. laki diorng balik , g sambut.. amik beg... pastu peluk.. tanya khabar... haaaa.... pastu tanya nak minum ke .. Sebaliknya perempuan melayu ? Pergh.. laki balik rumah..

" Jap la bang .. dok layan NORA ELENA neh !! Suruh je bibik tu buatkan "

Tahun depan ... dapat madu minah indon.. Baru ada akal ! hahahahha...  Skang sapa tak romantik ??

Dah boleh kritik blog diorng !

 

OK ... jom... senarai dah keluar.. dan senarai ni akan senantiasa di update dari masa ke semasa oleh anak buah aku , BELOG MTT ... Sebelum tu , korang kena ikut caranya jika mahukan motif segmen ini tercapai .. Caranya mudah jer ...

  1. Masuk blog yang tesenarai ..
  2. Tengok blog ... rasa rasa apa tak kena .. maka bersedia untuk mengomen ..
  3. Tulis kritikan korang tu di ruangan komen yang disediakan di dalam blog tu ..
  4. Caranya " Bla bla bla ...... diikuti NO RUJUKAN BLOG ..boleh dapati di senarai yang disediakan oleh BELOG MTT.. Tujuan adalah untuk memudahkan Blogger merujuk kembali apakah blogger tu dah join segmen ni ke tak .. Kalau dia join , g balas kritikan dia dengan mengkritik blognya pula.. haaaa... ok pee?? Puashati la kan.. tamo anon anon okeh ?

Tu je caranya.. tak susahkan ? Haaa... memula kritik ,pastu jadi kawan.. lawan lawan tamo yer... KOrang dah matang .. tamo bersikap budak tadika... okeh ?

Senarai kat SINI .... Nak join ? Meh SINI

Aku nih ayik terharu jer .. hehe...

 

Sapa sangka kan ? Satu kajian secara kasar di blog sahabat , DENAIHATI , meletakkan blog BENASHAARI.COM  di tangga pertama dalam kajian blog paling kerap dilawati  pilihan pembaca blognya ..

Wow.. sesuatu yang aku tak sangka langsung .. Yelah , dalam buruk buruk blog aku ni , ramai gak datang lawat kan ? Heheh.. best atau tidak tu , masing masing punya citarasa .. kan kan ..

Tak kisahlah.. janji aku tetap terharu bila tersenarai di tangga pertama yang mana aku tak perlu pon langsung kuarkan entri untuk g mengundi kat sana.. hahahha....

Tak tau la pasni kan .. tapi yang penting , usaha aku selama ini untuk memperkenalkan blog aku di mata penduduk rakyat malaysia ni berhasil 10% .. hehehe... sampaikan anak kecik jiran aku pon leh jerit nama BEN ASHAARI .. cool tak ? Hehehe.. tak yah jadi masuk AF atau MENTOR atau jadi penjenayah... pon dah dikenali dah .. kan kan ?

Terima kasih pada korang gak kerana sudi singgah masuk blog aku tu .. eh.. blog aku in.. hehehe.. nanti aku kasi tips camana nak kasi orang masuk blog kita eh... mabeles punya ... okeh ?

Ops.. g tengok senarai kat SINI

SEGMEN : JOM KRITIK BLOG AKU !

 

Bukan kritik blog aku ler ... ni sapa sapa yang berminat nak join ler.. Yang ada blog .. hehehe.. yang takde blog , nak kritik tu boleh , tapi jangan jadi anonymous .. hehehe.. boleh ?

Aku rasa segmen ni aku pernah buat dulu.. tapi tahun lepas kot.. Jadi aku nak ulang tayang la segmen ni.. khas buat blog blog yang baru siap tahun ni.. pergh... dah lepas tengah tahun pon.. huhu ..

OK... segmen ni mudah jer ... Yang boleh kritik dan dikritik adalah mereka yang join segmen ni ... Yang tak join , toksah layan kritikan dia.. kang ada  yang maki hamun lak.. iskh... keji tul.. hahaha..

Aku terangkan dulu caranya... Memula , kena join segmen ni.. pastu , g masuk blog rakan kita yang join segmen ni .. Korang tengok apa yang tak kena .. atau rasa nak komen ... korang komen ... Bila dah komen , sertakan no rujukan di senarai segmen yang akan dinaikkan nanti .. haaa.. Contoh ....

" Buang lagu.. buat berat blog jer ... NO 124 "  ..  kemudian blogger yang dikritik tu bolehlah gi rujuk kat senarai segmen untuk melihat apakah blogger ni dah beri kebenaran ( dengan join segmen ni ) untuk dikritik semula ... WIN-WIN SITUATION DAN SAMA SAMA KENA KRITIK .. Adil kan ?

Berminat ? Jom kita mulakan.. Sangat mudah .. Buat satu entri ...

  1. Letak header ben ashaari blog ...
  2. Tajuk : BEN ASHAARI AJAK KRITIK BLOG AKU dan linkkan ke entri ini ..
  3. Tinggalkan url entri di ruangan komen ini ..

Tu jer.. tak susah kan ? Ok.. ni AMARAN .. jangan maki atau kritik dengan bahasa kesat ! Sangat tidak bermaruah begitu okeh ?

Tutup jam 10 malam ni .. Serbuuuuuuuuuuuuuu.....

Jangan jadikan BEN ASHAARI sebagai contoh !

 

Terbaca di satu komen entri sahabat ni membuatkan aku tersenyum ... Menurut komen tersebut , kenapa jadikan BEN ASHAARI sebagai contoh blog ? Kan ada banyak lagi blog yang lebih bagus untuk dicontohi ...

Aku sokong kata -katanya ... blog aku ni mmg tak patut dijadikan contoh kejayaan buat blogger blogger terutamanya blogger baru .. Aku sendiri pon tak nak mana mana blogger jadikan aku sebagai contoh sebaliknya blog blog ilmiah seperti DRMAZA yang aku kagum penulisannya.. Simple , padat dan berinfomasi ..

Sememangnya blog begitu menjadi tatapan aku setiap hari .. Malah , aku punya koleksi cd dan juga dvd kuliah agamanya .. Mp3 di blognya pon abis aku download .. huhu ..

Tapikan , bagi mereka yang tak selidik blog aku ni betul betul , pastinya akan ingat blog aku ni lebih pada gila glamer punya blog jer .. kan kan ?

Dulu kan  aku buat blog selain dari cabaran wife  , aku nak buat pahal skit skit .. Aku fikir , artikal artikal sebagus Dr.Asri tu kalau tak di baca oleh orang orang yang macam aku ni , sangatlah rugi.. Ramai tak tau akan kewujudan blog Dr.Asri ni ... Jadi aku bercadang nak selitkan artikalnya dalam blog aku.. Yelah , dalam maggie , aku taruk gak telurkan ... Ada gak khasiat kan ?

Jadi apa yang aku buat ialah , popularkan blog aku .. kemudian , aku selitkan sedikit sedkit artikal agama miliknya dan juga beberapa pendakwah yang lain ...

Tak salah kan ? Malah bijak lagi.. hahahaha.. nasib la.. nak tunggu orang puji, susah... Atau kang orang puji , ada je kerusi kata ngampu.. ni aku puji diri aku sendiri .. apa kes ! hahahaha..

Jadi .. sendiri la mau hengat.. kalau berblog takde strategi atau motif , maka merayau rayau la kita tak tentu hala.. kan kan ?

Bau seluar dalam perempuan ...

 

Gulp...  keyword yang ada pada trafik aku hari ni ... huhu ..

image

Kalau guna HISTATS.COM , macam macam data dan analisis boleh kita buat dengannya ... Cukup lengkap... Berguna buat blogger untuk menganalisa setiap entrinya ... mencari kekuatan dan kelemahannya ..

Ok... Berbalik pada tajuk tu.. aku tak pasti la entri aku ada kaitan dengan seluar dalam perempuan lebih lebih lagi yang ada bau.. hahaha.. maaf la yer .. jgn jijik lak ... tapi ada cerita di sebalik tu ..

Masih aku ingat lagi , seorang kawan perempuan aku pesan kat aku la kan.. kalau nak cari isteri , carilah isteri yang menjaga kebersihan hygiene .. erk..

Aku tanya nape ? Dia jawab ada sesetengah perempuan boleh recycle seluar dalam dia terutama bagi mereka yang selalu travel ! Gulp .. boleh gitu ?? Huk aloh ...

Aku malas la nak ulas lanjut bab ni.. kang ada yang malu nak masuk blog aku dah.. hehe.. tapi kan .. aku pulak berbeza.. kalau aku nak tau perempuan tu camana , aku selalu tengok kuku kaki mereka .. hahaha.. Jahat kan ? hahaha...

Lelaki lak camana ? Hurm... Tu kena tajuk lain lak la.. hehehhe...

Bila para isteri tergugat !

 

Huk aloh.. ternganga aku pada mulanya ... Perlu ker  nak tubuh KELAB ISTERI TAAT ? Cam terdesak la pulak bunyinya .. Apakah motif kelab ni ? Nak bincang isu isu berbangkit para suami nikah lebih dari satu ? Atau nak bincang isu isu berkaitan dengan suami memasing dengan bertukar tukar pendapat ? Aku rasa nanti sah sah jadi ngumpat atau gossip.. pastu mulalah akan ada guna bomoh ... huhu.. yelah , takut suami makan luar atau nak kasi tunduk suami ...

Maaf la yer Kelab Isteri Taat .. bagi aku , ni kelab cam datin datin dalam tv tu jer ... mengarut jer ..Semalam ada satu isu berkaitan dengan KELAB ISTERI TAAT  tu di mana Naib Presiden kelab tersebut , Dr.Rohaya mengingatkan golongan isteri supaya patuh dan melayan suami seperti `pelacur kelas pertama’ !

Pergh.. jadi isu dah ! Tu laa.. ada keee suruh wat gitu.. Gile ke apa ? Ingat isteri ni pelacur ke ? haihh.. tamo la gitu ... patutnya segalanya kena kembali ke sunnah nabi ... contoh isteri nabi.. bagaimana mereka melayani baginda Rasulullah s.a.w  .. begitu juga dengan suami , kena contohi nabi melayan isterinya ...

Menurutnya lagi ..

“Tanggungjawab isteri bukan saja untuk memasak, mengemas rumah dan menjadi ibu malah turut membabitkan aspek seksual. Lelaki berkahwin dengan wanita yang menyamai atau jauh lebih bagus daripada pelacur (di ranjang), sudah pasti tidak akan curang.
“Nafsu lelaki jauh lebih besar daripada wanita dan tidak boleh diketepikan. Daripada membiarkan mereka bergelumang dengan dosa, seorang isteri itu harus melakukan apa saja bagi memenuhi keinginan nafsu suami.

“Justeru, tanggungjawab kami adalah untuk membantu isteri menjadi lebih taat kepada suami. Seorang isteri hanya perlu memenuhi empat syarat untuk masuk syurga – menunaikan solat wajib, berpuasa ketika Ramadan, melindungi maruah dirinya serta taatkan suami,”

Bagi aku la kan , semua ni basic.. dalam agama dah ajar semua ni .. Sebaik-baiknya aku rasa hadiri kuliah agama di masjid setiap minggu.. sama je faedahnya malah lebih baik dari dok berkumpul ramai-ramai gini dan akhirnya jadi tah hapa hapa yang mengarut.. wat tambah dosa jer ... Nabi dah ajar yang terbaik ... yang dok kalut tubuh kelab taat gitu pasai pa ? Harapan suami akan tubuh kelab taat gak ke ? Nehhh.. mana bisa... hahahaa.. risau para suami contoh slogan Saleh Yacob ker ? I FOLLOOOWW..

Manusia ni hidup sekali jer ... nikmati dengan penuh kedamaian dan juga bijaksana..Apa mau kalut kalut ?? laki mau kawin lain ? Kasi je... esok lusa dia pasti pening punya ... Lagi di larang , lagi menjadi ... huh.. Dah rasa dia mampu ... apa mau buat kan ? Kalau yang tak mampu tu , suruh dia kasi mampu dulu...

Sumber rujukan : SINI

Tips blogging buat blogger baru ..

 

Mungkin blogger lama dah tau .. tapi aku rasa ramai blogger baru minggu ni memandangkan cuti sekolah dan budak U pon ramai cuti kan ?

Ada beberapa perkara yang aku ingin kongsikan bersama .. Ni bukan kes nak tunjuk pandai atau nak berlagak bagus .. Sekadar perkongsian buat blogger baru ..

Yang pertama .. blog yang ringan adalah amat penting .. Sbb sekarang ni , ramai pembaca gemar online melalui pda mereka ..

imageBoleh nampak kan ? Ni data dari blog aku sendiri ..  kita kena senantiasa peka dengan pembaca di sekeliling kita .. Jangan gunakan falsafah 'blog aku , sukahati aku la' jika ingin maju dalam dunia blog ..  Pendapat pembaca kita , amat penting untuk diambil kira ..

Yang kedua , kekerapan update entri .. Ada yang fikir satu atau dua entri sehari dah memadai .. Sebenarnya tidak .. Blogger perlu kreatif dan pantas serta bijak mencari maklumat dan menggunakan keadaan sekeliling sebagai punca isu entri ... Jika kita asik mempromosi entri yang sama sepanjang hari , bagaimana kita nak dapat pembaca yang berulang kali ke blog kita ?

Yang ketiga dan terakhir untuk malam ni , cari identiti sendiri .. Yang ni ramai susah nak dapat .. bagaimana nak dapat identiti ? Cuba cerminkan diri sendiri dan tanya .. apa sebenarnya korang nak buat dengan blog ni ?? Pasti korang akan dapat jawapannya ..

Ok... ni 3 adalah asas blogging buat blogger baru tapi ramai gagal ikut kerana mengamalkan konsep  GUA PUNYA BLOG , GUA PUNYA PASAL tapi dia blogwalking sambil promosi blog dia bagai nak rak .. Kalau cam tu punya blog , ari ni orang masuk.. esok lusa ? Takkan nak ulang tayang perkara sama berulang kali ?

Sekadar pendapat aku .. Diharap dapat membantu .. Kemaskan blog .. kemaskan entri .. kemaskan katil ... okeh ?

Terbaik dan semoga terus terbaik ..

 

image

Mesti korang pelik kan , kenapa aku beria-ria dengan ALEXA ni.. dan apa gunanya ALEXA ni ? Sekarang ni blog aku berada di kedudukan 191 di dalam Malaysia dan ini bukan berdasarkan undian mana mana orang atau pembaca tetapi terdapat pengiraan bagi menentukan kedudukan blog dan web di dunia dan dalam negara..

Sebab tu ada yang sampai beratus ribu dan mula menurun nombornya .. makin kecil makin bagus...

image

image

Impian aku sekarang nak bagi dapat bawah 100 ... Satu kepuasan berblog akan tergambar di situ dan aku akan abadikan untuk generasi aku akan datang.. bahawa aku pernah berada di satu tempat yang mana sukar untuk berada di situ ...

Tercapai atau tidak , aku perlu usaha .. bukan poyo atau berlagak .. semua ni memerlukan kerja keras dan aku berhak untuk berbangga atas kejayaan ini ...

Hurm... dan jangan risau , aku takkan mintak apa apa dah .. Sesungguhnya aku tau di mana tempat aku ... dan ternyata dunia ini penuh dengan pancaroba yang mana aku perlu lalui dengan tabah dan penuh semangat ..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI