Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 23 Disember 2010

Jangan mengarut kalau takde idea ...

 

Idea .. mmg best menulis bila ada idea .. Macam macam boleh dicerita kan .. Tapi awas ... bila takde idea , jangan la mengupdate  blog tu lebih lagi bila buat entri yang takde kaitan dengan diri sendiri / peribadi ..

Serius .. entri tu akan membuatkan kita rasa cam 'hero' sedangkan sebenar kita cuba membongkar kesilapan orang lain tapi pada masa yang sama cuba menutup kesilapan kita ..

Kalau dah takde idea nak update sangat , maka ada baiknya , shutdown je laptop tu dan g je buat kerja lain yang lebih berfaedah ..

Adakalanya , kita mampu menghasilkan entri entri yang sangat bermaklumat tapi adakalanya tidak .. Entri yang bermaklumat biasanya memerlukan kajian yang terperinci dari pelbagai sudut .. bukan main belasah ikut akal fikiran dan juga pengalaman.. Malah cerdik pandai sendiri pon terpaksa merujuk kepada buku buku lain untuk memastikan segala fakta yang ingin disampaikan itu benar dan berguna .. Yang paling penting , tidak membawa kepada keburukan ..

Kalau tkde idea sangat nak update blog , g je la tidur .. Suka benarkah mendapatkan sorakan sedangkan kita tau sapa diri kita ? Nape tak ciptakan perpaduan bermula dari maya kemudian di bawak ke dunia realiti ? Suka benar melihat pepecahan orang kita ni kan ..

30 komen :

NORSHYLA MOHD NOR berkata... [Reply to comment]

kalau suka-suka nk update tak leh ke?
huhu blog die suka hati dia lah nk tulis apa pon heheheh....(jgn mara)

Azman Roslan berkata... [Reply to comment]

betul sekali apa yang ko nyatakan ben, heheh..

Cikgu Fikri berkata... [Reply to comment]

btol tu..
sokong..sokong..
err..
entry ni ader sindir saper2 ker?
huhuhhhu....

Nordin berkata... [Reply to comment]

Betul tu abang Ben. Ni trend orang sekarang, apa je info ada dalam internet diorg grab camtu pastu diorang post dekat blog buat mcm sendiri punyaa. Sudah beribu-ribu blog yang lebih kepada info mengarut semata-mata wujud skrg ni. Hailah betul


<a href="http://burungman.blogspot.com/>Entri Terbaru</a>

Kad Merah Kad Kuning berkata... [Reply to comment]

thumb up!

SupeorCilious berkata... [Reply to comment]

im ur new follower abg ben :)
follow me back , :P
thanks

Syafiq Rosli berkata... [Reply to comment]

yeah btol tuh..kalau mengarut je lbih orang pun meluat kan

Nurfatin Liyana berkata... [Reply to comment]

HEHEHHE..

siti faridah harun (nama penuh tu) berkata... [Reply to comment]

huhuhuhuhu .. saya suke mengarut tak abg ben (kalau abg ben singgah la) ,, hihi

iniialahaku berkata... [Reply to comment]

lma tul xsggh cni sbab bz...yeszza, say brsetuju..tpi klu entry yg diaggp mrapu 2 adlh 1 pgjran kpada org lain, cmna plak yer??hurm...

Mohd Ballack berkata... [Reply to comment]

btol2.. stuju tu. hehe

rabiatul berkata... [Reply to comment]

Betul tuu. Kalau atul tak ada idea, atul tidur je. Lg best. Hehe.

teddyuna berkata... [Reply to comment]

ape salahnya nak update.. lain org lain cara.. asalkan x aibkan org lain ;))

Sepatu Hijau berkata... [Reply to comment]

salam

lorll...

nak p tido la mcm tu :(

misz nana berkata... [Reply to comment]

kalau orang tuh bercerita mengenai pengalaman dan untuk dijadikan peringatan.. macam mana tuh ye?? adakah dia sedang mengutarakan kesalahan orang lain juga??

~ziey~ berkata... [Reply to comment]

Nama pon blog...suka ati drang la nk tulih kan...abg Ben pn suka ati la nk tulih pe2 kn. Apalaa...x suka watpe baca? Ye tak? Apa la drang tu kan.....teheeeee

Norfa berkata... [Reply to comment]

abg ben dan semua.. jom baca ni..

http://since-8-july.blogspot.com/2010/12/akulah-blogger-itu-aku-perhatikan-ramai.html

y u y u Z u l a i k h a berkata... [Reply to comment]

BETOL TU ABANG BEN. KADANG KADANG, ADA BLOGGER YANG SUKA BUKA AIB ORANG, KONON NYA NAK TUNJUK YANG BENDA TU SALAH, TAPI TAK SEDAR, DIRI PON SALAH

Jejaka Terhangat berkata... [Reply to comment]

tak kira..nak gak update. ahaks..

Jejaka Terhangat: Antara Gadis A Dan Gadis B, Mana Satukah Anda?

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata... [Reply to comment]

ok2..jom berhenti mengarut..huhu.termenung sejenak sejak suka mengarut sekarang ni.

Norfa berkata... [Reply to comment]

abg ben..nk mtk permission wat entry khas abg ben.. "abg ben rupanya sopan".. tunggu malam nanti.. hehe

Rina berkata... [Reply to comment]

kdg2 bc entri abg ben ni takutlah..abg ben marah kat sape2 ke?

DedeknOm berkata... [Reply to comment]

erm..bbetol2!
nnt nmpak cam syok sndri plak kan..
apsal aku rasa pedas ea...hihihi.
*trase la plak..*

zul permatang badak berkata... [Reply to comment]

betul tu...tulis artikel2 yang bolih memberi menfaat....berbentuk ilmiah,buat kajian dan penelitian tentang fakta.Binalah entri yang bolih memberi kebaikan untuk memperteguh persahabatan,keimanan,mempertajam fikiran......ben.. sama2lah kita memeriahkan dunia blog..........

ummu uswah berkata... [Reply to comment]

betul tu.

ashrafi berkata... [Reply to comment]

Salam buan Tuan Ben Ashaari.

Betapa saya bersetuju dengan topik ini. Benar, idea yang mencurah-curah mampu menghasilkan entri yang baik. Tetapi jika dalam keadaan buntu ataupun writer's block, sebaik-baiknya berehat ataupun membaca buku atau boleh juga mencari ketenangan.

Seperkara yang boleh dikatakan berkaitan dengan tajuk entri tuan, kita kadangkala lupa, dalam kita leka 'mengarut itu, kita dalam sedar atau tidak telah menambah dosa. Semoga kita semua terhindar dan berusaha untuk menghindari perkara ini. Insha Allah.

Wallahua'lam.

abadi romeo berkata... [Reply to comment]

Kalau suka baca..tak suka abaikan..mudah..apakah hak kita untuk mencabut kebebasan org lain untuk menulis..

Yuni Aisyah berkata... [Reply to comment]

setuju...entry yg baik n bermaklumat perlukan kajian dan rujukan..bukan main ikut logik akal..takut terpesong jadinya...

bella berkata... [Reply to comment]

as fr me, kalo dia merapu psl life dia ke ape ke, dia punya suka la kan. lantak la dia nk updet ape pun.kalo x suka, kta xyah baca. tp kalo dia brcakap psal bnda yg ade fakta, itu yg kena ade kajian segala tu.kn kn kn. :D

@rep berkata... [Reply to comment]

blogging for fun.. ok what bro ben.. blog ni pown bukan semua entrinya ada faedah pun kan?

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI