Jangan mengarut kalau takde idea ...

 

Idea .. mmg best menulis bila ada idea .. Macam macam boleh dicerita kan .. Tapi awas ... bila takde idea , jangan la mengupdate  blog tu lebih lagi bila buat entri yang takde kaitan dengan diri sendiri / peribadi ..

Serius .. entri tu akan membuatkan kita rasa cam 'hero' sedangkan sebenar kita cuba membongkar kesilapan orang lain tapi pada masa yang sama cuba menutup kesilapan kita ..

Kalau dah takde idea nak update sangat , maka ada baiknya , shutdown je laptop tu dan g je buat kerja lain yang lebih berfaedah ..

Adakalanya , kita mampu menghasilkan entri entri yang sangat bermaklumat tapi adakalanya tidak .. Entri yang bermaklumat biasanya memerlukan kajian yang terperinci dari pelbagai sudut .. bukan main belasah ikut akal fikiran dan juga pengalaman.. Malah cerdik pandai sendiri pon terpaksa merujuk kepada buku buku lain untuk memastikan segala fakta yang ingin disampaikan itu benar dan berguna .. Yang paling penting , tidak membawa kepada keburukan ..

Kalau tkde idea sangat nak update blog , g je la tidur .. Suka benarkah mendapatkan sorakan sedangkan kita tau sapa diri kita ? Nape tak ciptakan perpaduan bermula dari maya kemudian di bawak ke dunia realiti ? Suka benar melihat pepecahan orang kita ni kan ..

30 ulasan:

  1. kalau suka-suka nk update tak leh ke?
    huhu blog die suka hati dia lah nk tulis apa pon heheheh....(jgn mara)

    BalasPadam
  2. betul sekali apa yang ko nyatakan ben, heheh..

    BalasPadam
  3. btol tu..
    sokong..sokong..
    err..
    entry ni ader sindir saper2 ker?
    huhuhhhu....

    BalasPadam
  4. Betul tu abang Ben. Ni trend orang sekarang, apa je info ada dalam internet diorg grab camtu pastu diorang post dekat blog buat mcm sendiri punyaa. Sudah beribu-ribu blog yang lebih kepada info mengarut semata-mata wujud skrg ni. Hailah betul


    <a href="http://burungman.blogspot.com/>Entri Terbaru</a>

    BalasPadam
  5. im ur new follower abg ben :)
    follow me back , :P
    thanks

    BalasPadam
  6. yeah btol tuh..kalau mengarut je lbih orang pun meluat kan

    BalasPadam
  7. huhuhuhuhu .. saya suke mengarut tak abg ben (kalau abg ben singgah la) ,, hihi

    BalasPadam
  8. lma tul xsggh cni sbab bz...yeszza, say brsetuju..tpi klu entry yg diaggp mrapu 2 adlh 1 pgjran kpada org lain, cmna plak yer??hurm...

    BalasPadam
  9. Betul tuu. Kalau atul tak ada idea, atul tidur je. Lg best. Hehe.

    BalasPadam
  10. ape salahnya nak update.. lain org lain cara.. asalkan x aibkan org lain ;))

    BalasPadam
  11. salam

    lorll...

    nak p tido la mcm tu :(

    BalasPadam
  12. kalau orang tuh bercerita mengenai pengalaman dan untuk dijadikan peringatan.. macam mana tuh ye?? adakah dia sedang mengutarakan kesalahan orang lain juga??

    BalasPadam
  13. Nama pon blog...suka ati drang la nk tulih kan...abg Ben pn suka ati la nk tulih pe2 kn. Apalaa...x suka watpe baca? Ye tak? Apa la drang tu kan.....teheeeee

    BalasPadam
  14. abg ben dan semua.. jom baca ni..

    http://since-8-july.blogspot.com/2010/12/akulah-blogger-itu-aku-perhatikan-ramai.html

    BalasPadam
  15. BETOL TU ABANG BEN. KADANG KADANG, ADA BLOGGER YANG SUKA BUKA AIB ORANG, KONON NYA NAK TUNJUK YANG BENDA TU SALAH, TAPI TAK SEDAR, DIRI PON SALAH

    BalasPadam
  16. ok2..jom berhenti mengarut..huhu.termenung sejenak sejak suka mengarut sekarang ni.

    BalasPadam
  17. abg ben..nk mtk permission wat entry khas abg ben.. "abg ben rupanya sopan".. tunggu malam nanti.. hehe

    BalasPadam
  18. kdg2 bc entri abg ben ni takutlah..abg ben marah kat sape2 ke?

    BalasPadam
  19. erm..bbetol2!
    nnt nmpak cam syok sndri plak kan..
    apsal aku rasa pedas ea...hihihi.
    *trase la plak..*

    BalasPadam
  20. betul tu...tulis artikel2 yang bolih memberi menfaat....berbentuk ilmiah,buat kajian dan penelitian tentang fakta.Binalah entri yang bolih memberi kebaikan untuk memperteguh persahabatan,keimanan,mempertajam fikiran......ben.. sama2lah kita memeriahkan dunia blog..........

    BalasPadam
  21. Salam buan Tuan Ben Ashaari.

    Betapa saya bersetuju dengan topik ini. Benar, idea yang mencurah-curah mampu menghasilkan entri yang baik. Tetapi jika dalam keadaan buntu ataupun writer's block, sebaik-baiknya berehat ataupun membaca buku atau boleh juga mencari ketenangan.

    Seperkara yang boleh dikatakan berkaitan dengan tajuk entri tuan, kita kadangkala lupa, dalam kita leka 'mengarut itu, kita dalam sedar atau tidak telah menambah dosa. Semoga kita semua terhindar dan berusaha untuk menghindari perkara ini. Insha Allah.

    Wallahua'lam.

    BalasPadam
  22. Kalau suka baca..tak suka abaikan..mudah..apakah hak kita untuk mencabut kebebasan org lain untuk menulis..

    BalasPadam
  23. setuju...entry yg baik n bermaklumat perlukan kajian dan rujukan..bukan main ikut logik akal..takut terpesong jadinya...

    BalasPadam
  24. as fr me, kalo dia merapu psl life dia ke ape ke, dia punya suka la kan. lantak la dia nk updet ape pun.kalo x suka, kta xyah baca. tp kalo dia brcakap psal bnda yg ade fakta, itu yg kena ade kajian segala tu.kn kn kn. :D

    BalasPadam
  25. blogging for fun.. ok what bro ben.. blog ni pown bukan semua entrinya ada faedah pun kan?

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI