AMARAN ! Jangan mudah putus asa !

 

Mula mula .. aku nak tekankan disini .. Aku berblog bukan nak cari publisiti murahan .. Atau nak terkenal dalam dunia maya mahupun realiti ! Aku bukan gila  glamer !! Ok ? Aku bukan DIVA atau mahu menjadi pujaan manusia ! Jika dengan menjadi DIVA membolehkan aku terselamat seksaan kubur atau dari neraka , maka aku mahu !

Yang kedua , tolong jangan la kaitkan rakan rakan blogger aku dengan isu  isu mengarut ! Terbaru ada yang kata kawan aku tu nak tumpang glamer aku ! Gila ke apa ?? Aku glamer tang mana ?? Tolong jangan wat isu murahan .. Saja saja cari dosa kenapa ? Biarlah mereka dengan dunia mereka .. Yang sengaja nak ganggu tu napa? Kalau takde keje sangat , g baca suratkhabar .. g selak berita berita terkini .. update dalam blog tu haa.. lagi bagus .. Ni saja saja nak jentik telinga orang awat ? Bawak bawak istighfar skit.. Dunia makin nak kiamat.. Orang pakat perbanyakkan amalan.. kumpul pahala.. ni tak ? Nak simpan dosa wat pe ?

Ok.. tutup isu murahan tu .. BERBLOG .. mmg best ada blog .. Kita boleh cerita macam macam dalam blog .. cerita kita .. cerita mereka.. cerita dunia .. cerita akhirat .. macam macam .. betul ?

Pastinya mereka yang punya blog impikan pembaca yang beribu setiap hari ? Cuba korang ke blog DRMAZA.COM .. Sebuah blog yang cukup berilmiah.. Setiap entrinya punya fakta dan dalil  yang dipetik dari Al-Quran mahupun hadis rasulullah s.a.w dan juga kata kata dari sahabat nabi .. Sangat menarik !

Dah masuk tengok blog beliau ? Nampak tak berapa ramai yang sedang online ?

image

Saat aku masuk .. ada 22 online ! Dibandingkan dengan blog aku ,

imageada 96 online ... tapi aku malu ... blog aku takde apa apa... jauh sekali memberi faedah kepada pembaca ... Tapi apakah itu mematahkan semangat aku ?

Tidak sama sekali .. Aku tak boleh jadi seperti Dr.MAZA .. Tapi aku boleh memainkan peranan aku seperti dia .. Walaupun sebesar kuman peranan aku , jika aku ikhlas kerana Allah , insyaAllah ... diberkati juga .. kan ?

Yang penting dalam dunia blog ini adalah penyampaian isi kandungan kita .. Pembaca , kita kena cari .. kuatkan promosi.. Beri tempoh.. dua tahun paling singkat .. Bukan mudah untuk berjaya ...

Korang nak dapat ijazah pon 4 tahun kan  ? Sebelum tu kena amik SPM .. PMR .. UPSR .. dan sekolah tadika.. mana ada yang terus berjaya ??

Bermula dari bawah.. kenikmatannya lebih terasa bila mengecapi kejayaan !

56 ulasan:

  1. bak kata david teo dalam raja lawak..

    skit skit
    lama lama jadi bukuittt

    ahahahaha..

    BalasPadam
  2. huhu.. panas2... setiap blog ade kelebihan sndiri kn :)

    BalasPadam
  3. ape saje pendapat ko ben, akak setuju.

    BalasPadam
  4. Baek en Ben!!

    bmula dr bawah..

    p/s: nway en ben, cara masing2 berbeza..ade yg ilmiah, ade yang santai. tp kdua2nya mampu memainkan peranan.. sebarkan kebaikan dgn care artikel@ilmiah atau sampaikan kebaikan dgn entri yang sempoi tp berisi.. byk je nasihat2 kat dlm blog en ben ni..xtipu..byk yg bermanfaat.. :)

    truskan mnulis !

    BalasPadam
  5. thanks enchek ben...semua orang, sila kuat!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  6. Memberi inspirasi kepada blogger lain dah kira ckp berbakti. thanks Ben...

    BalasPadam
  7. faham sangat....bukan mudah untuk berjaya kerana semua terletak pada kita ,hati kita ,mahu atau tidak ,itu sahaja.

    BalasPadam
  8. tgkla pada Dr Maza sendiri..buat baik gitu pun macam2 halangan nya..bila kita ada perasaan hasad dengki ini,kita x senang tgk org lain buat kebaikan..dr aspek idola kita hari ni?hurm..jom muhasabah diri sat seminit dua..hehe..

    http://cintailmu89.blogspot.com/2011/02/siapa-mentor-kita.html

    BalasPadam
  9. abg beng membakar semangat saya untuk berblog dgn jayanya! ~ ^^

    BalasPadam
  10. betul tu..setiap org bermula dr bawah..barula rasa kemanisan :)

    BalasPadam
  11. usaha tangga kejayaan kan..

    BalasPadam
  12. abg beng membakar semangat saya untuk berblog dgn jayanya! ~ ^^

    BalasPadam
  13. tertarik dgn entry ini.
    Tenks bro ben!^_^

    BalasPadam
  14. dari tiada menjadi ada..

    dari susah menjadi senang

    dari dihina menjadi dipuja

    dari tak diharap menjadi pahlawan

    dari blogger biasa menjadi luar biasa..


    =)

    BalasPadam
  15. siape berusaha..Insya Allah berjaya.. cayok Mr. Ben.. :)

    BalasPadam
  16. blog dibuat atas kehendak dan kemahuan masing2 jadi kesan keatas pemilik berbeza.. ada yang nak cari kawan.. ada yang nak cari glamer.. ada yang nak sebarkan ilmu.. ada yang menggunakannya sebagai melepakan rasa yang tak terluah

    apapun.. berblog boleh membuka minda!! dunia tanpa sempadan yang perlu dimaanfaatkan sebaik mungkin..

    hanya yang bijak.. waras.. matang.. sahaja yang betul2 mengaplikasikan kebaikan berblog.. kalau yang gunakan sebg wadah lain.. pada sya.. satu ja..

    "BELUM MATANG LAGI LA TU".

    :) peace no war!! :)

    BalasPadam
  17. betol..
    klo la blog nie boleh nk like2 mcm fb sy msti like comen2 kwn abg ben nie
    kesidihan kowt orng yg low class blogger mcm sye..haha

    BalasPadam
  18. En.Ben ada aura yang tersendiri.. Macam si Mawi zaman dolu2..

    Kalau nak kira, bukannya hensem sangat pun Mawi tu.. Tapi peminatnye.. Tuuuu diaaaa ... Punya la ramai...Hehehe

    BalasPadam
  19. Di dunia nie tiada perkara yang mudah.Saudara Ben pun tentu pernah melalui saat-saat sukar sebelum berada di puncak seperti sekarang nie kan?
    Tapi itulah....siapa yang tahu kannn!!??

    jom baca: definisi cinta

    BalasPadam
  20. saya berblogging sebagai perkongsian hidup :) cak cak cak!

    BalasPadam
  21. Lain orang lain caranya, mungkin dengan menggunakan medium ini dapat menyampaikan maksud tersurat tersirat untuk tatapan pembaca, cara bagaimana nak tarik pembaca terpulang pada empunya blog.

    Kalau orang nak baca atau tidak, itu terpulang pada diri memasing. Mouse ditangan anda, jadi terpulang... anda yang menentukan..

    BalasPadam
  22. pinjam quotes anwar hadi~follow excellent and success will come to you insya allah.

    dont focus on the result, but most important is the journey right?

    yg penting usaha.

    BalasPadam
  23. Sesekali En. Ben memberi kata dua.

    BalasPadam
  24. YANG PENTING, KENE USAHA KAN BRO BEN

    BalasPadam
  25. bersusah2 dulu bersenang lenang kemudian.. kita buat dengan cara & idea kita sendiri wat per nak banding2 kan dengan org lain.. masing2 ada kelebihan & kekurangan sendiri.. apa yg penting kerjasama dan bantu membantu..haha

    BalasPadam
  26. betul tu abang ban
    bukan mudah nak berjaya
    kena lalui segala pahit getir dahulu
    itu sebenarnya mematangkan kita

    BalasPadam
  27. bukan mudah nak berjaya dgn sekelip mata...:-)

    BalasPadam
  28. saya sangat setuju.
    kejayaan yang bermula dari bawah adalah sangat manis!
    lebih dihargai.

    BalasPadam
  29. yeah! jgn mudah putus asa :)

    BalasPadam
  30. yep2.bermula dari bawah lagi indah dari bermula terus dgn puncak.ble dah jatuh.terkulat2.bonad pon rasa byk org kite tak ramai singgah kat blog DR MAZA.sebab ape??

    buat keputusan!apa dan kenapa :)

    BalasPadam
  31. usaha tangga kejayaan..=> utk saya.. :)

    BalasPadam
  32. nak selongkar entry ben jap, setelah lama ku menyepi :(

    BalasPadam
  33. tanpa akar pokok tak akan boleh tumbuh...renung2kan..=)

    BalasPadam
  34. yup betul 2 en ben...teruskan lantak ler org nk ckp per...kita buat benda baik pun org ckp buat jahat lg la di kata...so go on jer if benda yg kita buat betul...

    BalasPadam
  35. Biasalah tu Ben...dah namapun manusia...begitulah fitrahnya...susah nak menghala ke arah kebaikan...tetap jugak ada terbuku di hati sifat2 yg x baik tuh..xpayah letak dlm kepala la isu2 lapuk camtu..menyemak jek kan Ben..

    BalasPadam
  36. terimakasih untk entri ni

    bersemangat gak nak berbl0g balik..sobsob

    BalasPadam
  37. salam en.ben,
    kekadang org akan judge kita dengan siapa kita berkawan. mulut manusia mmg sukar nak ditutup.kalau kami kata en.ben sgt popular, mesti u kata tak.itu contoh.

    i nak suggest 1 blog yg sgt menarik selain MAZA, http://ummuhusna99.blogspot.com beliau isteri kepada UZAR.harap dpt sesuatu yg menarik dr pandangan seorg wanita...

    BalasPadam
  38. sangat setuJUU!!apa yg di kata pada en Ben kite..moge saya pon berbLOg xtambah2 simpan dose wat pekasam..T__T
    http://errakyra.blogspot.com/

    BalasPadam
  39. salam abg ben...thanks for sharing..mintak izin saya publish jgk untuk perkongsian kengkawan http://www.sakurashawl.com/2011/03/laman-ilmiah-drmaza-minda-tajdidthanks.html

    BalasPadam
  40. boleh enchik ben. kamu boleh. ;)

    BalasPadam
  41. kalau nak belajar menulis pun mesti belajar dr abc baru boleh buat ayat panjang2 kan?^^

    BalasPadam
  42. as salam..

    usaha berduka encik.
    apa yang penting, segala perkara yang kita lakukan moga-moga diredhai-Nya.
    apa-apa pun, tak perlu kita khuatir.
    penulisan alam maya yang tidak seratus peratus dipenuhi 'isi' tetapi tidak bercanggah dengan perintah-Nya, adalah lebih baik dari diberikan isi tetapi dimasukkan sekali 'kekotoran' di dalamnya.

    entri2 encik ben banyak membuatkan kami semua merenung akan apa yang berkaitan

    =)

    entri munasabah diri ;)

    BalasPadam
  43. sangat2 setuju entri ini..walaupun sikit janji menyumbang , daripada statik tapi membangkang..

    BalasPadam
  44. betol tu setiap apa yang kita lakukan jangan cepat putus asa ....

    BalasPadam
  45. salam.. ben.sya pengikut awak yg baru..n budak baru bljar blog..tp, utk mncari duit bg menampung pengjian secra berniaga on9..terima kasih utk nasihat ben tuh..moga ben terus kuat dlm berblog dan menyampaikn apa yg ptut.. :)

    BalasPadam
  46. okeh. sekarang da jadik lagi semangat nak tulis blog. trimas bro !

    BalasPadam
  47. tu la.. abang ben.. saya pon kadang2 petus asa jugak.. merangkak2 lagi ni... orang lain terer2 kemain dah..
    tapi takpe.. semangat masih ada..
    selamat maju jaya abng ben! selamat maju jaya jugak lah dkt semua bloger2!! :)

    BalasPadam
  48. kita uat yang tbaik jew u blog kita=)

    BalasPadam
  49. ikut resmi padi macam cik mat kata..kan cik mat kan..saya dah biasa berada dibawah dan akan sentias beringat..hehehe

    BalasPadam
  50. hurm!! betol abg ben!! kalo kita berjaya dari situasi paling bawah seterusnya paling atas kita akan lebih merasa puashati sbb kita usahakan sendri untuk berjaya berbanding terus dapat paling atas itu akan mmbuatkan seseorang itu rasa bangga dan besar diri sbb terus dapat yg atas..xpernah rasa susah2..kan!! saya mmg suka entry ni..bermulalah dr awal untuk sampai ke tahap kejayaan yang paling atas.. yang pasti kita akan merasa puas dgn apa yg kita miliki...

    wahh..tetibe berceramah kat sini..

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    BalasPadam
  51. aku suke entry ni en Ben...bukan apa aku benci betul org menyibuk yg dengki dng blog org lain padahal org tak kutuk atau tak usik lansung blog dia...bila kita bagi semangat kat blogger tu ada ke dia panggil aku 'budak bodoh' sbb beria-ria sokong padahal aku tak kacau hidup dia ponnnnn!

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.