Khamis, 21 April 2011

BLOGGER ? Hahahahahah ...

 

Teruk sangatkah jadi BLOGGER ni ? Hurm.. Tak dinafikan mmg ada memandang negatif terhadap blogger ni .. Blogger ni ibarat wartawan tabloid yang mencari cerita cerita panas untuk melariskan akhbar mereka jer ... Cerita hantu , gossip artis yang melampau .. dan banyak lagi lah isu yang sememangnya diluar jangkauan wartawan biasa ni ..

Terbaru aku baca di wall FACEBOOK seseorang .. " Siapa BEN ASHAARI ?? " .. Maka jawapan yang dia dapat ialah " BLOGGER " .. Kemudian ... disusuli dengan " HAHAHAHHAHA "  ..

Aku tak nak berprasangka buruk .. Tak masuk syurga aku nanti ...Tapi kenapa dia ketawa dengan panjang ? Apa yang aku faham ialah , BLOGGER ?? Hahahahha ... Gitu la .. Seolah blogger ni macam nothing.. Tak menyumbang sebarang kebaikkan pada negara !

Tak dinafikan mmg terdapat blogger yang begitu.. hanya mencari isu isu panas untuk dapatkan hits yang tinggi tetapi jumlahnya boleh dikira la.. Kira masih bernasib baik la kan ..

Ingin aku tanya laa..Apakah blogger ni semua teruk ke ? Buat blog semata mata untuk mencari publisiti murahan ? Hurm... Kalau kerana seorang punya hal , lalu semua kena tempiasnya?? Huih.. mana adil gitu kan ?

Apa yang aku nampak sekarang ... banyak blogger menghasilkan entri yang bagus dan mereka ini terdiri dari cerdik pandai .. Bukan mudah menghasilkan entri yang bagus.. Pengalaman , kesabaran malah ilmu diperlukan untuk punya entri yang baik ...

42 komen :

senyumSOYA berkata... [Reply to comment]

saya BBB... blogger bru belajar..
kongsi ilmu.. tu rasanya yang paling penting...

SHaFiQ ZaiNaL berkata... [Reply to comment]

biasa la manusia..
x boleh tengok orang senang bro...
zaman it mcm sekarang ni..
blogger boleh menguasai dunia..
dia x nampak tu...

perrydaus90 berkata... [Reply to comment]

manusia memang macam ni abg ben...
apa2 pun kita sbagai blogger tahu apa erti sebenar jadi blogger...tu yang penting...memang ada blogger yang abg mention dalam entri tu...tp macam abg cakap la...bukan nya ramai N SEMUA...pe2 pun kita kena ingat..kita manusia..bukan suma orang setuju ngan pendapat kita...

iz berkata... [Reply to comment]

pernah dgr dengkianat?haa..spesies camnie la yg komen kat fb tu ben ashaari....

amik hahahahaha ni balik..haha

cik bAtu berkata... [Reply to comment]

haish...pedulikkan ajew....jadi ati kring ag besh...dorg yg skit ati sdiri...

Hafidzah Hafidz berkata... [Reply to comment]

yeah sokong!! sokong ayat en ben..blogger bukannye nak carik publisiti murahan..ramai jek blogger sekarang nih yang terdiri daripada yang cerdik pandai..contohnye macam saya nih (opsss, okai2, ngarot jek fyza nih kan) -.-'

ape2 pun, sabar ye en ben..tak patut ler dak2 tu kata camtu hmmm~

Nur Ardilla Najwa berkata... [Reply to comment]

some people might say that ..
"buang masa la berblog segala neyh"...

but for me... but blog isn't just a thing to share with others, but its some kind of diary yang kita boleh tengok dan baca balik bila hari tua nanti... <--- if it still ade la ...

different people different thought right? huhu

nUr _ atiQah berkata... [Reply to comment]

Tak teruk..
dengan blogger byk yg kita dpt..
penerangan tak diperlukan rasanya..
sbb sgt panjang n lebarnya..hee^^
tema nya kat sini..
depends on our thinking especially..hee^^~

hawasumiri berkata... [Reply to comment]

saya sokong abg ben..

Muhammad berkata... [Reply to comment]

Salam

Tak nafikan,ada ramai blogger yg berbakat.Tapi....ramai juga blogger yg berkarat.

Tulis blog sebab mahu ikut trend.
Tak sampai 3 post,dah bersawang.
Hasil tulisan di blog pun.Cuma copy cedok dari U-tube..Yahoo..dan Mag.
takder isu yang ori dan baru.

Sorang tulis,pasal makan kat resepit rahsia.3400 orang pun cerita benda yang sama.Sorang snap pic picca ala korean boy band.Semua pun ikut.

Blog mmg milik kita.
suka hatilah nak bubuh apa pun.
tapi fikirlah semula.
Blog harus ada imej personaliti tersendiri.Kerana manusia tak sama diantara satu sama lain.

Jika semua mahu sama saja.Apalah saja ertinya ??

eyjalukman berkata... [Reply to comment]

blogger is nothing ?
abaikan je ;)

pelangi tomey berkata... [Reply to comment]

betul cakap abg ben.. kita jangan berprasangka buruk kepada orang.. mane tahu maksud dy lain.. betul bukan..?? wah terasa bahang kesedihan dalam entry nieyh..

Izamir Ridzwan berkata... [Reply to comment]

dia pandang lekeh dgn blogger?? ajak dia join skli bru dia tau seronok ke tak.. wakaka

eh dia pandang lekeh ke.. xleh pndg negative... astagfirullah

Alya ✿ berkata... [Reply to comment]

biar jela abg ben, tu sume tak mendatangkan pape pun kat abg ben kan? hahaha pandang sebelah mata jela..maybe die tak penah berblog kott :)

Love hurt aeNnn berkata... [Reply to comment]

tak kesah laaa orang nak cakap ape pown. yang penting tak teruk pown jadi blogger. ;)

mia.lia berkata... [Reply to comment]

biarla dia... kita pena jdi blogger kan ? jdi kito tau ler mcm mne blogger ni..

kkdg trase gak ms bual2 kt forum T_T ckp psl blog mcm kene pndng rndah je..

<<sntiase cube mnghsilkan entri yg bgus.. weee :D

Kalamhati berkata... [Reply to comment]

strongly agree with u bro..=)

Sembang Kemas berkata... [Reply to comment]

bukan senang nak cari blogger yang mempunyai kehebatan dan idea yang tinggi.
Mana tahu satu hari nanti blogger yang akan memegang jawatan pemimpin negara?

mcm ni lah berkata... [Reply to comment]

ye betul tu saye setuju aje tak banyak cerita sbb saye suka tinggal jejak kat blog abg ben ni,. nak tau kenape ?.. haaaaaaa klik le saya,. agak2 nye kenape ?,. hehehehe

cik fza berkata... [Reply to comment]

betul2.
sambil blogwalking sambil tambah ilmu pun bule.
tak buat tak rasa lar macam mana.

NuSaNa NoSa 91 berkata... [Reply to comment]

i'm proud to be a blogger.. bukan senang nk jd blogger.. ^_^

LuthfiMY berkata... [Reply to comment]

as a blogger tu tak ada masalah, tapi over dan bangga dgn blog / title tu masalah

Cik Eliza berkata... [Reply to comment]

betui , sokong abg ben , haiyeh!

kite sepak je laju2 org yg ckp gtu, hesh!

cik pulau berkata... [Reply to comment]

abg ben..
sape2.. kita bako jer.. hahaha..
opsss

Shiela Firdaus berkata... [Reply to comment]

Sy pernah di sound "kalau blog politik baru la best,takat blog biasa ni tak payah le!" erkkkk, mula sy nk jwb tp pikir balik..baik tak payah layan! Kalau sume pon cerita yg sama, mana kelainan antara blogger kan?? Tapi bila di kritik mmg rasa down kejap!! Boss panggil pon sy tak sahut :-(

ieyla berkata... [Reply to comment]

best what jd blogger...
dorang jeles sebab xde blog n xde idea sebena nya...

ad org penah cakap kat ieyla "hebat la sgt kan jd blogger" dan org itu telah di bagi makan kaki...hahahaha

Yusri berkata... [Reply to comment]

saya tak kisah pun ben ttg hal ni..bila kita dah tulis blog kita kena bersedia terima kritikan ,kecaman, dan hinaan. Perlu kuat. Lagipun kita buat blog atas minat kita yang mendalam.Bukan atas perkiraan wang semata2. Kalau dapat jana duit dari blog itu adalah bonus. Kalau buat blog semata mata kerana iklan itu hak masing masing. Tapi janganlah sampai menceduk idea dari tempat lain dan hanya copy paste. Itu sebabnya , blogger kena faham etika blogger(kalau ada).Bagi saya biar saya tidak jadi blogger popular, dari saya popular kerana ambik idea dari orang lain.

Macam Ben yang popular kerana kreatif. Tapi takkan semua nak guna idea yang sama kan?

►AdamXis◄ berkata... [Reply to comment]

Assalam...rasa nak calonkan en.ben ke award Digi jer http://www.wwwow.my ...baru laa istilah "blogger" tidak diperlekehkan...

Salam berkata... [Reply to comment]

hahaha

NuSaNa NoSa 91 berkata... [Reply to comment]

encik ben.. hai~ keen nk komen lg ni.. xpuas ati plak komen pendek2.. jgn marah tau.. last2~ esok dan lusa keen dah xde~ ^_^

encik ben nak tau x.. dulu, sblm keen ada blog, kwn2 keen semua kata blog tu best.. tp, time tu, dlm hati, keen kata " blog?? ada ape ngan blog?? blog tu sama je mcm diari.. xde pape yg istimewa pon.. membazir waktu je~ " =.=

time tu mmg keen xpaham la apa kegunaan blog tu.. keen rasa membazir je berblogging tu.. sia-sia~

tapi, pas masuk ke dunia blog, baru keen tau.. blog sangat istimewa.. dgn blog, kita bleh bertukar2 fikiran.. dgn blog, kita bleh jumpa kwn baru.. dgn blog, kita bleh jd seorang yg sabar bila cik anon dtg caci maki.. dgn blog, kita bleh share pengalaman kita dan jd pngjrn kt org lain.. dgn blog, kita dpt santapan rohani.. dgn blog, kita bleh release kn tension klu ada xpuas hati.. dgn blog, kita bleh dpt byk nasihat.. pendek kata, dunia blog ni luas.. hanya org yg terlibat ngan dunia ni je yg tau keistimewaan blog..

tapi, dunia blog akan jd xbest bila ada manusia2 yg cari gaduh.. well, biasa la.. dlm hidup kita, mesti ada kambing hitam, kan?? just ignore them.. xkn kita nk kata dunia blog buruk hanya sbb kambing2 hitam tu.. klu camtu, bleh la kita kata org malaysia jht sbb ramai penjenayah, perompak, perogol, pemakan rasuah, etc.. kn2??

agaknya org yg komen tu xmengenali lg dunia blog dgn mata hati dia.. kalaulah dia tau keistimewaan dunia blog, mesti dia menyesal sbb kata sinis camtu.. spt apa yg keen rasa skrg..

btw, now, i'm proud to be a blogger.. klu ada org kutuk bloggers, rasa geram tau.. grrrr~

ok la.. sekali lg, komen sepanjang entry.. bila lg keen nk komen kn?? daaa~

firdausjaafar berkata... [Reply to comment]

bukan senang nk senang, bukan susah nk susah. tu je yg mampu sy katakn. try to figure it out! n org memng sng je nk kata, sbb x leh buat mcm ne blogger2 hebat buat. :)

efa berkata... [Reply to comment]

sapa ckp blogger tu teruk?mana da dari blog la juga kita mencari info2 cth tutorial sesuatu sofware,pasal info semasa di dunia ni,cerita2 yang memberikan manfaat ttg kehidupan,dpt tgk resepi ah mcm2 info kot leh kita dpt bila tgk blog ni sapakah yg kata begitu?ish2 sabaor ja la.suka baca part entry abg ben yg last :)

fazhana berkata... [Reply to comment]

mse dlu2, sye pon tak minat nak berblogging nie.. 'ala, sme cam fb jelar tu..takde yg spesel pon..' tpi skrg, sgt2 minat ngan dunia blogging! dan sye bangga menjadi seorg blogger!! *ayt skema! :)

kakchik@ella berkata... [Reply to comment]

ha ah. sblm ni ada jgk kakchik baca 'blogger skrg ramai yg entrynya mcm sampah'. Tapi kakchik tak kesah dan tak da masa nk layan stetment camtu. Sampah pd dia tak semestinya sampah pd yg lain. Blog kakchik akan jd kenangan kasih syg kakchik pd Aiman dan yg lain-lain bila kakchik dah tk da nnt. Dah tentu bkn sampah, kan.

Pedulikan je lah kata org tu. Nak jd blogger, mental kena kuat dulu.
Betul tak ben??

Syafiq Rosli berkata... [Reply to comment]

sy tak pernah menyesal menjadi seorang blogger

Izyan Masri berkata... [Reply to comment]

SUKA SUKA HATI JE DIA NAK GELAKKAN ORANG KANJOM KITA DEBUK DIA :D

ishiko berkata... [Reply to comment]

abg beng, ni saya nak bagi tau...
orang yg selalo kutuk blogger tu, beliau bukan nya blogger.. hanya nk menyibuk dlm dunia blogger je...
Hanya blogger je kenal dunia blogger nh.. Tapi kalo blogger sendr kutuk blogger.. mmg la sy ta paham.. huhuu

cIk IRa berkata... [Reply to comment]

laen org laen ragam...
rmbut sama hitam,hati laen-laen...
adat dunia :)

Nabila Amir berkata... [Reply to comment]

pedulik kan hape depa kate !
goo abang ben goo !
muahahha :D
over lak teman.

bukhari88 berkata... [Reply to comment]

byk btol lah org yg nk memperjatuhkan ABG BEN ni...haizzzzzz.....klau dah x suke ngn blog ABG BEN ni x yah singgah kn senang...xperlu nk ckp ikot sedap je....baghe btol ... go ABG ben gooo...jgn pedulik kan omong kosong diorg yg noob tu....he2

http://violencexx.blogspot.com/

NadyaBubble berkata... [Reply to comment]

blogger pon mbantu ekonomi negara lah. kan abg ben ? berjasa ape kita semua nih. hee, sabo je lah ye abg ben :)

new entry : http://nadyabubble.blogspot.com/2011/04/orang-ketiga.html

Ujang9897 berkata... [Reply to comment]

takpa...dia gelak sbb dia tak alami dunia blogger..=)

kita yg blogger ni amik pengarajan jgn gelakkan sesukati dkt org kalau kita tak masuk dlm bidang dia..=)

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI