Mahukan blog dikenali ramai ????

by - April 27, 2011

 

Gulp ... aku dapat pertanyaan di .. situuuuu.. mana ??? situuuu laaa.. Mana ?? situuuuuuuuuuuu.. hahahah.. sibuk je nak tau !!

Meh aku copy paste.. tuan punya mail , jgn takut .. aku edit .. kasi tukar nama bruce willis okeh ?  Sat noooxxx..

"Abg Ben, nk tnye nih..kdg2 terpkir jgk..cmne ea nk kasi blog kite ni dikenal oleh orang..mcm blog Ben tu..ramai yg kenal kan.. BRUCE WILLIS tau, dah banyak tips dah dgr..dh gne sume..hehehe...tpi ada la sikit peningkatan.
Tapi itulah yg sering tertanya2..errrr..entri kena mantap? Dah cuba mantapkan dah..blog kasi simple? dah abih simple dah..ping blog dimana2 group? dah cuba..bergaul ngn blogger2 sne sini..dah cuba..heehe..wat entri satu hari lebih dari 5 kali? kadang2 ada jugak lebih dr tu..heheh..So, camne tu yer abg Ben? Opsss..soklan ni bukan nk popular ke pe..cuma mahukan blog ini dikenali ramai jer..
:)

Haa.. tu la dia.. aku dapat mail dari Bruce Willis .. Bukan Bruce Lee okeh ! 

Sebenarnya ginilah yer .. aku bukak rahsia aku ... Segala tips tu mmg dah dikeluarkan.. Dan segalanya bergantung pada usaha kita.. Kadang kadang kita nampak kita dah berusaha abis... tapi sebenarnya tak abis lagi !

Aku amik contoh kegilaan aku sewaktu mula berblog .. Pada awalnya aku selalu tidur jam 3-4 pagi.. kul 5 lebih bangun dah .. update satu entri.. baru mandi solat g kerja.. Berbulan gitu ... Semata mata memastikan blog aku ni senantiasa ada pengunjung .. walaupun seorang aku akan pastikan dimasuki ..

Bukan mudah sebenarnya .. Diri kita sendiri tu pon penting.. Pembaca boleh tau akan keikhlasan kita bila menulis.. Kita sangka kita boleh tipu pembaca tapi tak sebenarnya.. Pembaca sekarang boleh tau apa tujuan sebenar kita berblog..

Jadi , baja untuk kejayaan blog kita ni sebenarnya adalah kita sendiri .. Cuba kaji di mana kekuatan kita .. Apakah kita punya bakat untuk menarik pembaca atau kita punya bakat dalam menulis ? Paling tidak pon , aura kita tu ..

Terlebih sudah ...

You May Also Like

68 comments

  1. fuhh .. kul 5 lebih dh update entry ... terharu .. lepas ni kena bekerja kuat ..! come on BP! huhu .. thanx abg ben :)

    BalasPadam
  2. sdg cuba tingkatkan usaha lagi,.

    BalasPadam
  3. hihi ^^

    betol la tu .

    fai pon tengah berusaha ni .
    gigih . ecehceh ^^

    BalasPadam
  4. Aura cam Mawi World tu eyh Incik ben? Ker Beng Beng Boom tu? Hehe

    BalasPadam
  5. aura kot, ahh boleh bahh kalau kau.. :D

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah. selama 2 bulan berblogging. blog saya semakin dikenali. semuanya berkat usaha sendiri diikuti bantuan encik ben dan blogger femes lain. thanks sangat-sangat. walaubagaimanapun, saya masih perlu belajar.

    psssttt: bukan mudah nak berjaya. semoga Bruce Wills teruskan usaha. weee~ ;)

    BalasPadam
  7. Hmm , ad betul jugak . Skrang mudah terpngaruh pda bnda lain kot bila berblogging . T.T

    BalasPadam
  8. aura tu penting...

    lama tak update nanti pembaca pun ilang..=(

    honey nanti kena beli berukband ni...=)

    BalasPadam
  9. Sangat setuju dgn pendapat ni
    ..."Perlu pastikan blog sentiasa ada pengunjung walaupun seorang" sebab seorang membawa kepada 10 lepastu 20 kemudian 30 dan seterusnya "...Tqvm En. Ben.

    BalasPadam
  10. lagi satu..kena rajin dan pelbagaikan idea.. hikhik, memandai je kasi cadangan..

    BalasPadam
  11. Abang Ben rajin betul update entry.. Camne agaknya ek abang ben boleh dapat banyak idea? :/

    BalasPadam
  12. rasa2 nye la kan..pok beng rasa aura pinky apa ye?

    sila tulunnn pok beng..
    sy dh fenin pikirkannya..

    BalasPadam
  13. Pembaca boleh tau akan keikhlasan kita bila menulis.. *suka ayat ni*

    BalasPadam
  14. en. ben ulur2 la siket aura tu.. hehehe. sy dapat 10 pembaca tegar pon dh cukup la :)

    BalasPadam
  15. Cayalah abg ben..smp bruce willis pun htr email mintak tips..hahaha

    BalasPadam
  16. uih..... kene beli aura nih... kat mane ek nak beli....he he he..

    BalasPadam
  17. dah ramai blogger yg dikenali ramai... my pengikut je la.. nak dikenali ramai? owhhh masih jauh...-.-'

    BalasPadam
  18. aura??..aura ala2 aura Mawi ke??..alamak..aura tu x de la Ben..aura malu2 tu ada la...adulaaa

    BalasPadam
  19. pinjam aura abg ben lew..
    muahaha.. :p

    BalasPadam
  20. respek la abang.. Kul 5 pagi tu.. Bukan senang nak bangun awal2 macam tu lagi2 kalau tido cuma 2-3 jam je.. Betul, sebenarnya tak cukup usaha lagi.. Isk..

    BalasPadam
  21. perghhh belum sampai situ ilmu ps dowh ... aura tu hape abg .. bole beli ke ape ???????

    BalasPadam
  22. npe guwa rase bruce wilis tu mcm guwa knl je..keh3..mail tu pn guwa rase cm guwa je yg tolg taip utk beliau..wakakakakak

    BalasPadam
  23. bagusnya..myb sy pun kena bt cam abg ben gak kot..usaha kena lebih..

    BalasPadam
  24. abg BEN pandai cari idea untuk buat entry baru setiap hari :) mambang pon kdang2 dh xde idea da nk update ape kt blog tu..huhu...tp ok la tiap2 hari ade gk org kunjung walaupun hanya 2,3 org kt blog mambang yg x seberapa tu...ape2 pun all the best to you abg BEN :)

    http://violencexx.blogspot.com/

    BalasPadam
  25. @nanibahaudin
    masaalahnya Ben bagi ke pinjam aura dia tu...Mawi siang2 lagi x bagi pinjam aura dia...uuwwaaa....

    BalasPadam
  26. aura????yes abg ben !...betol tu!yg penting ikhlas dan tau pe yg kita wat

    BalasPadam
  27. ermm dulu tak letak pun follower, bila dah berabad baru terhegeh2 nak letak follower sbbnya tak tahu pun fungsi follower tu, rupanya bila ramai yg follow bermakna byk itulah org singgah blog kita, cmtu ek ben?

    BalasPadam
  28. tunjuk aura tu penting...bukan tunjuk aurat lak...x pasal2 dapat dosa nanti...hehehe

    BalasPadam
  29. tanda orang yang berusaha...pasti akhirnya berjaya...nanti nak ikut BA bangun pagi2 sebelum subuh update N3 dulu...boleh ke aku buat?

    BalasPadam
  30. MC ni pun sbok nk tggikan traffic tp benornye x gheti pon nk tgk traffic tu kat mane.. ape uv2..bagai la.. x paham guh.. pastu ttg BE la.. lg ape domain2.. iish fenin la bahasa it nih..huh!!

    MC xnk kayo tp nk berduet.. nuffnang bg BE tggi2 kat MC.. BE tu kejadah ape?! hehehe... tunjuk ajarku SIFU!!

    BalasPadam
  31. haiiyaakkk..itu macam ka abg Ben? hehehe...mau kne kerja keras lagi nih...up2..up2..hehehe..kne cari aura lebih nih.. :D

    BalasPadam
  32. alamak kalau cmtu saya xcukup aura la huhuhu

    BalasPadam
  33. tq ben..tips yg sgt menarik

    BalasPadam
  34. greaaattt !


    untugla abg ben ade aura lebih...
    :)
    *kagum sbnrnye..

    BalasPadam
  35. as salam.
    usaha tangga kejayaan.!!

    BalasPadam
  36. kena cari kekuatan diri sendiri camni. tp tulah... kadang2 lost juga!

    BalasPadam
  37. kalo nak tambahkan aura, kena bermeditasi kat batu caves... huhuhu...

    wehh bro, byonic gym punye fee berapa RM sebulan..? nak join arr..

    BalasPadam
  38. info bagus...

    maybe takde aura kot..hurmmm...kena pakai aura seri ni...

    BalasPadam
  39. war... terbaik r abg ben.. lepas no shahz pon kene lar bgun awal pg bukan he he.. lg satu!! keihklasan tu yang penting baru feel pembaca blog yg sggh tau akn keihlasan dan tujuan kita ber blog ni.. yuhu..

    BalasPadam
  40. sejak "berkenalan" dgn blog bro ben nih, pengunjung blog kak zu bertambah walaupun tak lah mencanak naik kan. kak zu start buat blog tahun 2008, itupun tak berapa sgt aktif sbb tak tahu cara mcm mana nak aktifkan blog ini...tapi sejak bercampur dgn blog ben dan join sikit2 segmen yg ben anjurkan tu, ramai dpt kawan. seronok sgt, almaklumlah..blog warga KERTU ni sapa laaaa nak masuk sgt kan...tapi alhamdulillah. bukan nak berlumba2 pun, seronok tgk anak2 muda mcm ben, cik mat gebu, yuyu, cik epal, elia jejari runcing, sapa lagiii???? hmmmmm ramai beno otai2 blog kat sini, suka baca, suka blogwalking, dan kenal anak2 muda di sini.

    BalasPadam
  41. bgusnya tips xtido malam update blog, hahaha..sape x nk blog dia popular...

    BalasPadam
  42. bagus juga info dari abg ben ni..memang kena usaha nak bagi orang singgah baca blog kita..apa aura yang aku ada?nak kena gali dan cangkul ni. :)

    Jom baca ni: Cosway, kau dihatiku..

    Jom baca ni: Pendapatan RM1500 hanya untuk sehari dengan melukis sahaja.Lukisan karikatur aku..

    BalasPadam
  43. abg beng,saya xboley amalkan petua abg niey sebab saya ni kuat tido..huk huk huk..

    BalasPadam
  44. bersusah2 dlu, bersenang2 kemudian. bila blog kita dah dikenali, org akan sentiasa akan singgah bila kita update entry :)

    BalasPadam
  45. bangun awal semata-mata update blog?

    that is what we call determination!

    lol...

    BalasPadam
  46. nak bagi aura demam kat abg beng ni ..leh tak hehe.. aura ujang kentut haaa...

    BalasPadam
  47. superBen..terima kasih sbb share tips. tp mmg ssh pun nak buat blog kita org kenal n baca. saya tak lah kejar famous tp sy nak org baca. mesti ada org baca. tu je yg sy nak.

    BalasPadam
  48. http://mylifesstoryblog.blogspot.com/2011/04/ben-ashaari-buka-cawangan-baru.html

    BalasPadam
  49. kadang2 fyna pown terpk gak soklan nih..belog fyna pown tak pemes..
    ;(

    BalasPadam
  50. saya selalu ketandusan idea nak buat entri..selalunya entri yg saya buat berkenaan anak sulong saya yg menghidap autistik/autisme..tapi sekarang memang dah ketandusan idea sgt sbb dah banyak saya bercerita tentang ank saya tu..entri sekarang lebih menjerumus ke arah dunia blog dan persekitaran hidup saya sendiri..alhamdulilah setakat ni masih lg mendapat sambutan dari pembaca dan setiap entri ada je yg selalu dtg komen walaupun entri saya tidak sehebat mana dan kekuatan blog pun suam2 kuku saje :)saya cuma ikut satu tips berguna dari en.ben dlm vlog iaitu 'JANGAN BAGI BLOG KITA MATI dan kalau boleh update SATU ENTRI satu hari' itulah yg saya praktikkan sekarang..

    BalasPadam
  51. tunjuk ajar ku sifu.~
    bersama berganding bahu menerajui impian yang satu.
    yang jitu, tunjuk ajarku sifu!


    haha..nyanyi pulak kat sini..tabik abg beng! :D

    BalasPadam
  52. tunjuk ajar ku sifu.~
    bersama berganding bahu menerajui impian yang satu.
    yang jitu, tunjuk ajarku sifu!


    haha..nyanyi pulak kat sini..tabik abg beng! :D

    BalasPadam
  53. wah..sampai ke sini aura sifu ben ;P

    BalasPadam
  54. thank you bro ben. mmg btul, smua tu dr kta jga. nice tips. hehe. XD

    BalasPadam
  55. saya ingat lagi ben ckp dulu, kita perlu ada identiti blog sendiri. betul kan :)

    BalasPadam
  56. sy pn ada blog, tp xder pn org msuk blog sy....bg lr tip abg ben

    BalasPadam
  57. tq abg ben .. http://cikadahpunyerblog.blogspot.com/2011/04/berhati-hatilah-memilih-makanan.html

    BalasPadam
  58. rite abg ben..tq abg ben for the tips =)

    BalasPadam
  59. ASSALAMUALAIKUM ABG BEN...TQ ATAS TIP TU....
    HUHUHUHU SY MMG X DE AURA NIE....KNA CARI LG NIE.....

    http://wwwcintalavender.blogspot.com/

    http://dreamygurl92.blogspot.com/

    SILA JENGUK BLOG SY N KOMEN EA....HUHUHU SY X PNDAI SGT BERBLOG NIE....TQ

    BalasPadam