Punca murid-murid sekarang obesiti ..

by - April 28, 2011

 

Gamaknya penjaja nun di luar sekolah dipersalahkan .. Sebelum ni peniaga kantin sekolah diminta jangan jual nasi lemak dan makanan ringan kan ? Huhuh.. apakah sbb tu murid murid jadi obes ?

Adoii.. mudah benar tuding jari sana sini ...Zaman aku lagi dah ada makanan ringan ni .. aku pon bedal gak.. jangan kata kat kantin jual , dalam rumah aku pon banyak weh ..

Tapi ! Tapi !! Aku aktif bersukan ... haaa... pantang ada masa terluang jer , terus aku berlari sana sini.. Cakap je sukan apa .. mainan apa.. semua aku join.. Galah panjang ? Polis entri ( police and thief ) , Rondas , bola tin , apa saja sukan tradisi.. semua join .. kira celik celik mata tu terus ilang la dari rumah.. tengahari balik.. pastu ilang lagi.. petang baru balik.. tu pon maghrib.. pastu kena sebat  sbb seharian tak lekat rumah.. hahaha.. Tapi ok peee.. aktif gitu..

Bagi aku la kan ..semua ni bermula dari rumah.. cuba perhatikan semula aktiviti budak budak tu.. corak pemakanan di rumah .. pas makan wat per? Tengok tv.. layan kartun.. layan movie.. paling best ..layan games weh ! Baca buku ? Kejap jee.. pastu on komputer.. Mak bapak tak kisah punya .. sebab apa ? Anak anak depan mata ...selamat punya .. Part lain tatak kisah ..

Pastu bila anak mula berisi , maka mata menjeling ke pihak sekolah.. Sekolah gak kena .. hahaha.. budak tak bijak , sekolah kena... budak malas .. sekolah kena.. segalanyalah sekolah kena.. tapi bila sekolah kuatkan disiplin , tau pulak mak bapak marah .. Sapa tak ilang akal gitu ? hehehe..

Cakap berdasarkan pengalaman ...

You May Also Like

30 comments

  1. abg ben! serentak la..sy pun bt entry pasal obes ni gak..pasal isu nasi lemak..hmmtak patut tul nasi lemak jadi mangsa..haish..

    lain kali rajinkan bersenam mcm abg ben ..haha

    http://getmedean.blogspot.com/2011/04/kenapa-nasi-lemak-kenapa-tak-kfc.html

    BalasPadam
  2. rasenye bukan salah kantin sekolah kan... murid2 makan kat kantin sekolah pon se kalai atau dua kali jerk satu hari kan.. setuju ngan en. ben.. makanan kat rumah lah yang menentukan segalanye kan :)

    BalasPadam
  3. yes..aku setuju dengan encik ben..sebab tu aku buat entri pasal ni..

    http://www.duniafaris.com/isu-semasa/kesian-kat-nasi-lemak/

    semua berpunca dari rumah..budak2 pegi sekolah berapa jam je. banyak masa kat rumah

    BalasPadam
  4. btol2..
    dari dulu mkn nasi lemak..
    x jugak obese..
    underweight lagilah..
    hahahaha

    BalasPadam
  5. tulah..xpsl2 nasi lemak disalahkan. sian dia.. budak dulu n skang sama je makanannye. cuma dulu xbnyk indoor games. so, budak2 dulu bnyk buat outdoor games. makan bnyk mana pun tp kalu bnyk exercise, kira ok la kan. budak2 skang ni da bnyk sgt abiskan masa depan komputer.. makan pun depan komputer. mana de masa nk exercise kat luar. silap mak bapak jugak sbb provide semua benda yg boleh dibuat dlm rumah sbb xmo anak2 marayau xtentu hala kononnye. patutnya provide sekali mini gym supaya anak2 diorang ada gaya hidup yg sihat gak

    BalasPadam
  6. macam xleh terima bila nasi lemak jadi haram dekat sekolah...huhuhu...

    BalasPadam
  7. YUP..SETUJU SANGAT..MASALAH KAT UMAH BUKAN DISEKOLAH..

    http://terowonginformasi.blogspot.com/2011/04/operasi-gugur-bloglist-di-blog-hackers.html

    BalasPadam
  8. setuju2.. mak bapak yg patut control semua tu..

    BalasPadam
  9. eh tak boleh2..kena jadi mak tiri jg kadang2..kasi anak takut skit ;D

    kena ada jadual waktu ;)

    BalasPadam
  10. anak2 Mas mmg suka beli makanan ringan ni tapi tak obes pun!

    sbb diaorg mmg terlebih aktif..

    BalasPadam
  11. skg mak bapak bg duit blje byk kt anak2..
    konon takot anak lapar tak cukop mkn..pada hal terlebih mkn sampai badan dah jadi tong dram.

    BalasPadam
  12. saya setuju dgn pendapat en.ben..budak zaman skang kalau tanya galah panjang, mesti tercengang..binatang ape tu???
    Budak2 zaman skang, byk lepak kat umah je..pemalas..contohnya adik saya, mmg obes kalau blk cuti dr asrama.Lemau je..zaman dia dah tak kenal game2 tradisional nih..yg tau cartoon network,game internet,PS1/PS2 dll..skang ni lagi la dgn FB, twitter bagai..lagi la malas nk keluar rumah..sampai ada mak bapak sanggup berhabisan duit beli gadjet supaya anak2 tidak berpeleseran..ada juga baiknya..tp maybe 20% je kot..

    BalasPadam
  13. kesian anak2 tu..wad jijah ade sorg kanak2 obes umo baru 10thn taoi beratnya 74kg..mmg da jumpa dietation tapi tak bhasil pon..
    ibubapa kena pantau jugak ni...

    BalasPadam
  14. like entry nih abg ben =) obesiti~

    BalasPadam
  15. kesian anak2 tu..wad jijah ade sorg kanak2 obes umo baru 10thn tapi beratnya 74kg..mmg da jumpa dietation tapi tak bhasil pon..
    ibubapa kena pantau jugak ni...

    BalasPadam
  16. ngapa derang salahkan pakcik jajan dan sekolah..ish ish ish
    masa rehat kan terhad..mana de masa nak makan banyak2..biasa makan sambil berlari je anak2 ai tuh..siannnn
    bab2 peniaga luar tu..jgn le amik anak lambat2..nanti derang berkeliaran beli jajan...ape daaaaaa

    BalasPadam
  17. KC pn tk setuju penjaja jalanan tu dislhkan. Ibu bapa mainkan peranan penting dlm mncorakkan anak2. kalo dh seminggu 2, 3 kali KFC dn McD .. pastu asal anak brbunyi lapar walaupun dah mkn berulang kali dok layan gak,, haruslah 'obesiti'.

    BalasPadam
  18. time dulu2...guru displin rotan sikit jak ok..sekarang nak rotan atau marah pun...tak pasal2 boleh kena saman blik...

    BalasPadam
  19. sokong! patutla My gemok skrg... -,-'

    BalasPadam
  20. kalau dah baka gemok, gemok lah jugak budak tu..hahahha...kita dulu2 pun mkn je nasi lemak, takde pon kecoh..sekarang je lebih2 kan kan kan..gedix u...!!

    BalasPadam
  21. itula..ini mesti dr akar umbi lah ni (hantu kaklimah)...
    kesian kan...betola,skg makbapak tau bg duet je.satu hari rm10..gila kau!! tp sbnrnya bila makbpk terlalu manjakan anak pun dikira aniya tau (mak aku ckpla)...xjaga amanah utk anak... xdidik anak betul2...
    hari2 dok makan mekdi,keepsi,pizahat,nasiklemah mapley la...mane x obesssss... sukan malas..tau nak maen ps xbox itenet je..hekk'ehh (hantu kaklimah gak)

    BalasPadam
  22. semuanya dari rumah..budak tu gi sek brp jam sgt.kat umah mkn apa,pki minyak masak apa...ibu msk menu apa.semua kena check semula.

    BalasPadam
  23. setiap hari saya pastikan anak saya berbekal dari rumah..kalau duit memang selalu bagi..itu yg merisaukan,tah apa yg dia beli kat kantin skolah tu..kantin skarang ni langsung x ada etika..ikut suka kepale hotak dia je nak jual apa..pihak skolah ni kena la ambik berat sikit menu setiap hari kat kantin tu..

    BalasPadam
  24. budak dulu2 takda game2 kat internet ni... maka lebih aktif diluar... budak sekarang FB ma... gegegege

    BalasPadam
  25. yelah bang.. asik mkn pastu tak exercise, mcm mana tak obesiti.

    Tapi sye makan banyak, tak bersenam maintain je badan. slim je. Jeles? Sye fhm :P

    BalasPadam
  26. knp depa tak kaji sblm buat keputusn??ksian sstengh pihak...

    BalasPadam
  27. abg ben!!dak2 skarang mane kenal mainan kite main dulu kan..yang dorang tau ps..xbox..pastu kalo kat skola pon sukan2 yang standard skola..haha..

    BalasPadam
  28. btl2..xpasal2 sek yg dipersalahkan.cuba anda2 semua tengok dalam peti sejuk kat rmh2.cnfirm penuh dengan mknn segera&air berkarbonat kn?

    BalasPadam
  29. sangat sokong dgn cikgu ben

    hehe pengalaman mengajar tak gitu

    erm pemakanan bkn punca, kalau da kurg besukan..lbih suke duk dpn lappy

    cmtula jd nye

    BalasPadam
  30. setuju dengan ape yang abg ben kata..lepas budak2 ni makan..dorang mesti tengok tv la,main games komputer dan macam2 lagi..buat aktiviti berfaedah seperti bersukan takde pun.

    BalasPadam