Selasa, 22 Mac 2011

Penting ke Ruang borak di blog ?

 

Ada yang kata penting .. senang nak blogwalking ...  Ok.. aku pernah letak sekali je.. tu pon tak sampai sejam kalau tak silap aku.. pastu aku buang .. sbb tak nampak kegunaannya..

Ops.. masa tu aku baru ada blog ok ! Aku suka letak widget .. cantik.. tapi berat pulak bila nak bukak kat hp ... Aku buang jugak .. pastu aku letak je apa yang korang nampak sekarang .. tu je la..

Bagi aku ... ruang borak hanya untuk blogwalking .. kecuali mereka yang gunakan untuk bersoal jawab ..tapi sebenarnya tak de pon.. jadi tempat pembuangan sampah lak .. maaf la yer tapi tu la hakikat ..

Sebenarnya kan ..bagi aku , sebagai seorang blogger , apa yang penting ialah entri .. Kalau mereka masuk  dan baca .. lalu mereka komen di entri bermakna 'hiduplah' entri itu .. Kalau tidak komen , lain kali cuba kasi 'perasaan' skit pada entri tu ..

Jadi , di situ .. korang boleh kasi di mana kekuatan blog korang .. apakah kerana entri atau blogwalking .. beri tempoh untuk berjaya.. bukan sehari dua untuk naik ...

Cari kekuatan pada blog .. jangan asik guna adat turun temurun blogger.. Jadi kreatif... bijak .. okeh ?

62 komen :

c-tea berkata... [Reply to comment]

macam tu eh..hehe...boleh je kalau nak ikut kan...buang aje erk....sebab kalau orang tinggal jejak kat SB, kompem lame2 ilang..dah tu..pemilik blog tak tahu pun ct dtg blog beliau..sadiss

syairahmohdanuar berkata... [Reply to comment]

tips bagus! :)

Jack berkata... [Reply to comment]

ya betul tu..tp saya letak juga chatbox tu..org kata senang nak blogwalking..saya yg msih baru ni, ikut je la..haha..kekuatan entri tu mmng penting. saya setuju..

anies anessa berkata... [Reply to comment]

mgkin bg blogger baru,pnting kot chatbox...

NUR AMALIANA berkata... [Reply to comment]

sokong abg ben..cukupla sekaadr entri dalam blog...kalo ade ruang chat ni buat berat je nak loading blog kite...kn ade dah ade ym n fb..chat kt situ pun boleh

Abang Zam berkata... [Reply to comment]

bang ben..seres terima kasih bang Ben..saya cuma mintak usya, tak sangka bang Ben follow..terima kasih

ada disini : Follower ke 100 dapat hadiah UPDATE

solo molo berkata... [Reply to comment]

bet0l tue...
kekadang rasa macam nak buang jer...

mynameismy berkata... [Reply to comment]

tp utk blogger yg msih mentah mcm shaye ni mungkin perlukan shoutbox dlu kot.

Qaseh dalia adelia berkata... [Reply to comment]

dah buang lame dah ~ hihi baru nampak ketidakpentingan nya ...

cik ayin berkata... [Reply to comment]

sedang berusaha tuk menjadikan belog ni ramai pembaca..yeahh :)

Rozita berkata... [Reply to comment]

99.99% setuju!

Izyan Masri berkata... [Reply to comment]

satu lagi nasihat berguna dari abang ben.bagus betul lah :D

afuan shah berkata... [Reply to comment]

betol2...saya stuju 2 juta percent...siap kata g.."follow awk..hope awk follow me back.."
mau aku sepak lelaju

Miss Ran berkata... [Reply to comment]

stuju sgt bro


dah buang ari tu

rasa nyemak..

bkn dorg bace entry pon..

taip2 blah

erk mcm pnh buat=P

iz berkata... [Reply to comment]

oklah.delete jap shoutmix..

mai komen sikit entry panas terbaru gua..

http://cintailmu89.blogspot.com/2011/03/apa-kata-korang-terhadap-kereta.html

❤ C!K MAZ's❤ berkata... [Reply to comment]

rasa2 kalau kat blog elok buang ke tak?....hheee

Bahulu berkata... [Reply to comment]

"Tepuk dada Tanya Selera"

sha berkata... [Reply to comment]

jadi kreatif dan bijak.. ok abg ben..

Aymy With L♥ve berkata... [Reply to comment]

Saya pun dah buang sebab banyak sgt iklan dilempar kat situ... rimas...

putERi-kAtEk berkata... [Reply to comment]

SAYA BLOGGER BARU,
SAYA RASA SHOUTMIX PENTING BAGI SAYA..

TAK KISAH LA DIORG TAK BACA ENTRY... KALAU ENTRY KITA BAGUS, KONPEM DIORG BACA JUGAK N KOMEN.

KALAU TAK BAGUS, LAGI LA DIORG TAK BACA. KOMEN PUN APATAH LAGI.

TAPI SEKURANG2NYA KITA BOLEH PEGI BLOG DIA UTK 'BERTERIMA KASIH' SBB KASI TRAFFIC KT BLOG KITA...

MELAINKAN PELAWAT BLOG KITA BERJUTA2 SEHARI, MANA LARAT NK KUNJUNG BALAS KAN... HEHEHE...

BUKAN KE DUNIA BLOG NI KENA GIVE N TAKE... TAK BOLEH PENTINGKAN BLOG SENDIRI...

-HANYA PANDANGAN BLOGGER BARU-
MAAF KALAU SALAH

♥ Ana Joe ♥ berkata... [Reply to comment]

salam bro,,lame xjejak... =.='

betul tu..kdg2 rase ptg sbb sng nk blog walking..xp klu stakat masuk jejak kt ruang ckp2 tu maka entri kte mcm xbguna la...

mizzkechique berkata... [Reply to comment]

hurmm...kn fikirkan nk buang ke tak..hehehe

♀ Perempuan Manis berkata... [Reply to comment]

mmg tak suke pun letak chatbox dkt belog..sbb takut terlepas pandang soalan org kt chatbox, tak pasal2 dicop sombong kan..lgpun, chatbox ni kdg2 org salah guna utk buat iklan..tu yg tak ske tu..me-nyampah-kan belog jer.. ;-)

Muhammad Khairul Fahmi berkata... [Reply to comment]

stuju sgt2...thnks abg ben...

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata... [Reply to comment]

ok bro..ciyok2

Ujang9897 berkata... [Reply to comment]

setakat ni rasa nak biar dulu..hehe..

=)

mira.... berkata... [Reply to comment]

mira stuju ngn abg ben...:)

miss ANGIN berkata... [Reply to comment]

depend pada org laa . kalau dye selesa dgn shoutbox, ok go on je . dan kalau tak suke buang . citarasa dan pandangan org bukan semua sama kan :) . sometimes people feel good with it .

Izamir Ridzwan berkata... [Reply to comment]

IR dah buang lama dh.. haha

jaa64 berkata... [Reply to comment]

mungkin juga untuk blogwalking,tapi kalau blogger baru,mungkin perlu kot..hehe :)

gaung berkata... [Reply to comment]

betul tu..kami rasa ini kali kedua abang ben bercakap pasal cbox or SB nie..nanti org datang terus tinggl jejak di SB..xbcer pun entri.

IEZA berkata... [Reply to comment]

Kita tak ada pun menda tu..he..he no komen la..

miss frog berkata... [Reply to comment]

thanx for the tips incik ben...^^V

OKEdChokelaT berkata... [Reply to comment]

masih selesa ngan chatbox...senang nak jenjalan..almaklumlah..bdk baru blaja...kl kite rajin tgr2 di blog rasanya xsalah kot ada chatbox tu...

Huszaini berkata... [Reply to comment]

buang sebab ada malware. lepas tu tak pasang dah.. ringan jer blog.. lega tak iklan2

Misz Eisya berkata... [Reply to comment]

betul tu. tp sya letak juga, hehehe... sbb sya suka. apa2 pn entri kna lah menarik jga ^^

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ berkata... [Reply to comment]

dah lama ku kuburkan kotak jerit itu..
x nak bg cik anon bermaharajalela di situ ;p

cik yuz berkata... [Reply to comment]

kite kasi dwi-language skali skala =)

Yusri berkata... [Reply to comment]

Untuk blogger baru penting juga. Sebab nak promosi blog. Tapi untuk blogger lama dan berpengaruh mcm Ben memang tak perlu
Saya pun blogger baru. Dulu saya ada shoutmix. Saya dah buang sebulan dah. Pasal apa?
1. sebab saya tak balas balik blogwalking.So sangat tidak adil.
2. Tak membantu sangat pun dari segi backlink berbanding dengan komen di posting.
3. Memberatkan blog.

:: fyruzfifah :: berkata... [Reply to comment]

logik gak reason tu..emmm..kne try ni..

Maria James berkata... [Reply to comment]

i was having this chatbox, but now not anymore. it is important actually but as i am writing my thoughts and personal things, i prefer my readers to read the entry and comment on it. besides it is easier to keep track rather than using chatbox.

i just don't like it when bloggers are crazy over traffic. sorry to state this.

i mean too much advertisement or commercial link are just, yeah you know.

always looking forward for open ideas, good writings and attention grabber. not attention whore.

heh?
just a piece of opinion.

ima althafunnisa' berkata... [Reply to comment]

saya rasa chat box tu penting..kite boleh pergi semula ke blog orang yang baru berkunjung ke blog kite dan ucapkan terima kasih..or ucapkan salam kenal pada tuan tanah..macam tu nampak sweet n ikhlas nk bersahabat..

actually,saya suke terjah blog yang ada chat box n tinggalkan jejak..at least dapat kasitau dia yg saya dah baca cerita yg ada dalam blog tu..;)

Akid azami berkata... [Reply to comment]

tang entri tu, sedang berusaha..

cik eira berkata... [Reply to comment]

tak pernah letak pon kt blog chatbox tu heh . walau kadg2 tergoda tgk mereka punya comel sgt2 . tgh berusaha meningkatkan di entri :)

eira tgh buat GiveAway , kalau abg Ben sudi :)
http://buyeronlinehere.blogspot.com/2011/03/cik-eira-shoppe-giveaway.html

Gen Fujita berkata... [Reply to comment]

Aku memang sengaja letak chatbox, sebab aku nak bagi peluang kat silent readers yang tak nak komen apa-apa (atau segan, atau tak tau nak cakap apa) untuk tinggalkan apa-apa kat situ.

EDtv berkata... [Reply to comment]

Buatlah apa yang korang suka, kerana hanya korang yang tahu apa yang korang mahu. Good Luck!

diana berkata... [Reply to comment]

blogger yang dah ada pembaca setia macam encik ben ni boleh la tak pakai chatbox..
bagi blogger baru dan masih mancari tapak benda ni penting..
lagipun lain orang lain caranye..
ada orang yang tak guna chatbox jadi dia rasa benda ni ada gunanya..yang dah selalu guna,rasa lah kepentingan chatbox ni..

akuanakpahang berkata... [Reply to comment]

Salam En. Ben bagi blog yang popular mereka ada kekuatannya... jika nak dibandikkan blog saya tu air basuh kaki blog popular pun tak de huhuhu...jadi bender itu buat sehari dua ini masih membantu.

Jom Singgah Blog kusam ku " AKUANAKPAHANG "

Orkid Edyliyne @ OrkEd berkata... [Reply to comment]

okey... menerima ajaran di sini...
(n_n)

iEra naDira berkata... [Reply to comment]

Untuk sesetengah blogger baru, saya yakin chatbox penting. Sebab newbie, majoritinya, blognya kurang dikenali. Lagi pun, sesetengah blogger baru, diorang nak cari trafik pun melalui chatbox di blog blogger lain. Jadi chatbox itu penting.

Melainkan...

Kepada blogger2 lama yang makin dikenali. Chatbox tak relevan untuk digunapakai di blog mereka Mereka tak perlukan chatbox kerana mereka sudah ada pembaca tetap.

oke bai. =P

-iEra NaDira-

cik tipah lenggang berkata... [Reply to comment]

btl..btl..btl...en suami saya pun ckp cam tu..lembap bila nk buka blog kt hp bila byk sgt widget..tp, sya buat gak..hahhaaa

niey_muhaini berkata... [Reply to comment]

sy lg lah masih baru dlm dunia blog..byk nak kena belajar.masih mencari idea untuk mewujudkan 'perasaan' dlm setiap entri..

cantekk berkata... [Reply to comment]

@putERi-kAtEk btol2,,,saye setuju ngn cik puteri-katek,, lgpun sy tak kesah jgk lau sesape nk tepek iklan ke ape,,tolong2 gitu..
*newbie.ampon. =D

cantekk berkata... [Reply to comment]

@ima althafunnisa' ahah, setuju jgk. sy pon..tp kdg2 tah blog sesape yg sy visit, agak2 entry mnarik phatian, sy komen je..hihi =D

mia.lia berkata... [Reply to comment]

shoutbox tu kire nak naikkan trafik la..kalau xcmne org nk jumpe blog kite

kalau mcm abg ben n blogger ppular yg lain xpela..smua tau ;D

Ifti Larina berkata... [Reply to comment]

@putERi-kAtEk sokong KATEK ! :)

Fakhrul1409 berkata... [Reply to comment]

@YusriBetol tu kata Yusri..mgkin pnting utk blogger baru..biakn je dorang nak merasai dunia blog ini dulu..nt lama2 dorang akan perasan jgk nt..depends masing2 :)

udin berkata... [Reply to comment]

hurm.. pada sy menda tu still masih berguna lagi kot bagi blogger baru macam sy.. sebab kadang2 ada juga yg jd silent reader ja.. tapi still tinggalkan jejak kat ruang CB tu.. penah pikir gak nak buang.. tapi wat masa ni biarkan jelah.. hehe..


p/s: apa2 pon sokong sangat2 pendapat tentang entry tu.. ;)

darxniq berkata... [Reply to comment]

entah la ben...tp bg niq..ada pentingnya...

sbb bukan sume profile follower niq dia letak link..kdg2 kosong pon ada...kdg2 letak link blog dia follow..macam mane nk cari link blog dia.

so kemungkinan ble dia follow blog niq..dia akn tinggalkn jejak dekat chat box bahawa dia dah follow..so niq track back link dia..tgok btol ker x dia follow..

kalau btol..niq follow..klu x btol pon..niq follow gak..

bak kate ujang "aku x kisah follow blog orang"

^_^

Henry Zackery berkata... [Reply to comment]

kat shoutmix saya tu saya balas yang mana tanya soalan atau yang sebagai nye :)

qucachahir berkata... [Reply to comment]

iye..betul-betul..saya sokong..
entri yang penting..hehe.. :D

auramurni berkata... [Reply to comment]

Assalam..
mmg btl jgak..
yg pntg ilmu yg kte dpt dr blog2 nie..dn komen yg membina..tq!! =)

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI