Penting ke Ruang borak di blog ?

 

Ada yang kata penting .. senang nak blogwalking ...  Ok.. aku pernah letak sekali je.. tu pon tak sampai sejam kalau tak silap aku.. pastu aku buang .. sbb tak nampak kegunaannya..

Ops.. masa tu aku baru ada blog ok ! Aku suka letak widget .. cantik.. tapi berat pulak bila nak bukak kat hp ... Aku buang jugak .. pastu aku letak je apa yang korang nampak sekarang .. tu je la..

Bagi aku ... ruang borak hanya untuk blogwalking .. kecuali mereka yang gunakan untuk bersoal jawab ..tapi sebenarnya tak de pon.. jadi tempat pembuangan sampah lak .. maaf la yer tapi tu la hakikat ..

Sebenarnya kan ..bagi aku , sebagai seorang blogger , apa yang penting ialah entri .. Kalau mereka masuk  dan baca .. lalu mereka komen di entri bermakna 'hiduplah' entri itu .. Kalau tidak komen , lain kali cuba kasi 'perasaan' skit pada entri tu ..

Jadi , di situ .. korang boleh kasi di mana kekuatan blog korang .. apakah kerana entri atau blogwalking .. beri tempoh untuk berjaya.. bukan sehari dua untuk naik ...

Cari kekuatan pada blog .. jangan asik guna adat turun temurun blogger.. Jadi kreatif... bijak .. okeh ?

62 ulasan:

  1. macam tu eh..hehe...boleh je kalau nak ikut kan...buang aje erk....sebab kalau orang tinggal jejak kat SB, kompem lame2 ilang..dah tu..pemilik blog tak tahu pun ct dtg blog beliau..sadiss

    BalasPadam
  2. ya betul tu..tp saya letak juga chatbox tu..org kata senang nak blogwalking..saya yg msih baru ni, ikut je la..haha..kekuatan entri tu mmng penting. saya setuju..

    BalasPadam
  3. mgkin bg blogger baru,pnting kot chatbox...

    BalasPadam
  4. sokong abg ben..cukupla sekaadr entri dalam blog...kalo ade ruang chat ni buat berat je nak loading blog kite...kn ade dah ade ym n fb..chat kt situ pun boleh

    BalasPadam
  5. bang ben..seres terima kasih bang Ben..saya cuma mintak usya, tak sangka bang Ben follow..terima kasih

    ada disini : Follower ke 100 dapat hadiah UPDATE

    BalasPadam
  6. bet0l tue...
    kekadang rasa macam nak buang jer...

    BalasPadam
  7. tp utk blogger yg msih mentah mcm shaye ni mungkin perlukan shoutbox dlu kot.

    BalasPadam
  8. dah buang lame dah ~ hihi baru nampak ketidakpentingan nya ...

    BalasPadam
  9. sedang berusaha tuk menjadikan belog ni ramai pembaca..yeahh :)

    BalasPadam
  10. satu lagi nasihat berguna dari abang ben.bagus betul lah :D

    BalasPadam
  11. betol2...saya stuju 2 juta percent...siap kata g.."follow awk..hope awk follow me back.."
    mau aku sepak lelaju

    BalasPadam
  12. stuju sgt bro


    dah buang ari tu

    rasa nyemak..

    bkn dorg bace entry pon..

    taip2 blah

    erk mcm pnh buat=P

    BalasPadam
  13. oklah.delete jap shoutmix..

    mai komen sikit entry panas terbaru gua..

    http://cintailmu89.blogspot.com/2011/03/apa-kata-korang-terhadap-kereta.html

    BalasPadam
  14. rasa2 kalau kat blog elok buang ke tak?....hheee

    BalasPadam
  15. "Tepuk dada Tanya Selera"

    BalasPadam
  16. jadi kreatif dan bijak.. ok abg ben..

    BalasPadam
  17. Saya pun dah buang sebab banyak sgt iklan dilempar kat situ... rimas...

    BalasPadam
  18. SAYA BLOGGER BARU,
    SAYA RASA SHOUTMIX PENTING BAGI SAYA..

    TAK KISAH LA DIORG TAK BACA ENTRY... KALAU ENTRY KITA BAGUS, KONPEM DIORG BACA JUGAK N KOMEN.

    KALAU TAK BAGUS, LAGI LA DIORG TAK BACA. KOMEN PUN APATAH LAGI.

    TAPI SEKURANG2NYA KITA BOLEH PEGI BLOG DIA UTK 'BERTERIMA KASIH' SBB KASI TRAFFIC KT BLOG KITA...

    MELAINKAN PELAWAT BLOG KITA BERJUTA2 SEHARI, MANA LARAT NK KUNJUNG BALAS KAN... HEHEHE...

    BUKAN KE DUNIA BLOG NI KENA GIVE N TAKE... TAK BOLEH PENTINGKAN BLOG SENDIRI...

    -HANYA PANDANGAN BLOGGER BARU-
    MAAF KALAU SALAH

    BalasPadam
  19. salam bro,,lame xjejak... =.='

    betul tu..kdg2 rase ptg sbb sng nk blog walking..xp klu stakat masuk jejak kt ruang ckp2 tu maka entri kte mcm xbguna la...

    BalasPadam
  20. hurmm...kn fikirkan nk buang ke tak..hehehe

    BalasPadam
  21. mmg tak suke pun letak chatbox dkt belog..sbb takut terlepas pandang soalan org kt chatbox, tak pasal2 dicop sombong kan..lgpun, chatbox ni kdg2 org salah guna utk buat iklan..tu yg tak ske tu..me-nyampah-kan belog jer.. ;-)

    BalasPadam
  22. setakat ni rasa nak biar dulu..hehe..

    =)

    BalasPadam
  23. mira stuju ngn abg ben...:)

    BalasPadam
  24. depend pada org laa . kalau dye selesa dgn shoutbox, ok go on je . dan kalau tak suke buang . citarasa dan pandangan org bukan semua sama kan :) . sometimes people feel good with it .

    BalasPadam
  25. mungkin juga untuk blogwalking,tapi kalau blogger baru,mungkin perlu kot..hehe :)

    BalasPadam
  26. betul tu..kami rasa ini kali kedua abang ben bercakap pasal cbox or SB nie..nanti org datang terus tinggl jejak di SB..xbcer pun entri.

    BalasPadam
  27. Kita tak ada pun menda tu..he..he no komen la..

    BalasPadam
  28. thanx for the tips incik ben...^^V

    BalasPadam
  29. masih selesa ngan chatbox...senang nak jenjalan..almaklumlah..bdk baru blaja...kl kite rajin tgr2 di blog rasanya xsalah kot ada chatbox tu...

    BalasPadam
  30. buang sebab ada malware. lepas tu tak pasang dah.. ringan jer blog.. lega tak iklan2

    BalasPadam
  31. betul tu. tp sya letak juga, hehehe... sbb sya suka. apa2 pn entri kna lah menarik jga ^^

    BalasPadam
  32. dah lama ku kuburkan kotak jerit itu..
    x nak bg cik anon bermaharajalela di situ ;p

    BalasPadam
  33. kite kasi dwi-language skali skala =)

    BalasPadam
  34. Untuk blogger baru penting juga. Sebab nak promosi blog. Tapi untuk blogger lama dan berpengaruh mcm Ben memang tak perlu
    Saya pun blogger baru. Dulu saya ada shoutmix. Saya dah buang sebulan dah. Pasal apa?
    1. sebab saya tak balas balik blogwalking.So sangat tidak adil.
    2. Tak membantu sangat pun dari segi backlink berbanding dengan komen di posting.
    3. Memberatkan blog.

    BalasPadam
  35. logik gak reason tu..emmm..kne try ni..

    BalasPadam
  36. i was having this chatbox, but now not anymore. it is important actually but as i am writing my thoughts and personal things, i prefer my readers to read the entry and comment on it. besides it is easier to keep track rather than using chatbox.

    i just don't like it when bloggers are crazy over traffic. sorry to state this.

    i mean too much advertisement or commercial link are just, yeah you know.

    always looking forward for open ideas, good writings and attention grabber. not attention whore.

    heh?
    just a piece of opinion.

    BalasPadam
  37. saya rasa chat box tu penting..kite boleh pergi semula ke blog orang yang baru berkunjung ke blog kite dan ucapkan terima kasih..or ucapkan salam kenal pada tuan tanah..macam tu nampak sweet n ikhlas nk bersahabat..

    actually,saya suke terjah blog yang ada chat box n tinggalkan jejak..at least dapat kasitau dia yg saya dah baca cerita yg ada dalam blog tu..;)

    BalasPadam
  38. tang entri tu, sedang berusaha..

    BalasPadam
  39. tak pernah letak pon kt blog chatbox tu heh . walau kadg2 tergoda tgk mereka punya comel sgt2 . tgh berusaha meningkatkan di entri :)

    eira tgh buat GiveAway , kalau abg Ben sudi :)
    http://buyeronlinehere.blogspot.com/2011/03/cik-eira-shoppe-giveaway.html

    BalasPadam
  40. Aku memang sengaja letak chatbox, sebab aku nak bagi peluang kat silent readers yang tak nak komen apa-apa (atau segan, atau tak tau nak cakap apa) untuk tinggalkan apa-apa kat situ.

    BalasPadam
  41. Buatlah apa yang korang suka, kerana hanya korang yang tahu apa yang korang mahu. Good Luck!

    BalasPadam
  42. blogger yang dah ada pembaca setia macam encik ben ni boleh la tak pakai chatbox..
    bagi blogger baru dan masih mancari tapak benda ni penting..
    lagipun lain orang lain caranye..
    ada orang yang tak guna chatbox jadi dia rasa benda ni ada gunanya..yang dah selalu guna,rasa lah kepentingan chatbox ni..

    BalasPadam
  43. Salam En. Ben bagi blog yang popular mereka ada kekuatannya... jika nak dibandikkan blog saya tu air basuh kaki blog popular pun tak de huhuhu...jadi bender itu buat sehari dua ini masih membantu.

    Jom Singgah Blog kusam ku " AKUANAKPAHANG "

    BalasPadam
  44. okey... menerima ajaran di sini...
    (n_n)

    BalasPadam
  45. Untuk sesetengah blogger baru, saya yakin chatbox penting. Sebab newbie, majoritinya, blognya kurang dikenali. Lagi pun, sesetengah blogger baru, diorang nak cari trafik pun melalui chatbox di blog blogger lain. Jadi chatbox itu penting.

    Melainkan...

    Kepada blogger2 lama yang makin dikenali. Chatbox tak relevan untuk digunapakai di blog mereka Mereka tak perlukan chatbox kerana mereka sudah ada pembaca tetap.

    oke bai. =P

    -iEra NaDira-

    BalasPadam
  46. btl..btl..btl...en suami saya pun ckp cam tu..lembap bila nk buka blog kt hp bila byk sgt widget..tp, sya buat gak..hahhaaa

    BalasPadam
  47. sy lg lah masih baru dlm dunia blog..byk nak kena belajar.masih mencari idea untuk mewujudkan 'perasaan' dlm setiap entri..

    BalasPadam
  48. @putERi-kAtEk btol2,,,saye setuju ngn cik puteri-katek,, lgpun sy tak kesah jgk lau sesape nk tepek iklan ke ape,,tolong2 gitu..
    *newbie.ampon. =D

    BalasPadam
  49. @ima althafunnisa' ahah, setuju jgk. sy pon..tp kdg2 tah blog sesape yg sy visit, agak2 entry mnarik phatian, sy komen je..hihi =D

    BalasPadam
  50. shoutbox tu kire nak naikkan trafik la..kalau xcmne org nk jumpe blog kite

    kalau mcm abg ben n blogger ppular yg lain xpela..smua tau ;D

    BalasPadam
  51. @YusriBetol tu kata Yusri..mgkin pnting utk blogger baru..biakn je dorang nak merasai dunia blog ini dulu..nt lama2 dorang akan perasan jgk nt..depends masing2 :)

    BalasPadam
  52. hurm.. pada sy menda tu still masih berguna lagi kot bagi blogger baru macam sy.. sebab kadang2 ada juga yg jd silent reader ja.. tapi still tinggalkan jejak kat ruang CB tu.. penah pikir gak nak buang.. tapi wat masa ni biarkan jelah.. hehe..


    p/s: apa2 pon sokong sangat2 pendapat tentang entry tu.. ;)

    BalasPadam
  53. entah la ben...tp bg niq..ada pentingnya...

    sbb bukan sume profile follower niq dia letak link..kdg2 kosong pon ada...kdg2 letak link blog dia follow..macam mane nk cari link blog dia.

    so kemungkinan ble dia follow blog niq..dia akn tinggalkn jejak dekat chat box bahawa dia dah follow..so niq track back link dia..tgok btol ker x dia follow..

    kalau btol..niq follow..klu x btol pon..niq follow gak..

    bak kate ujang "aku x kisah follow blog orang"

    ^_^

    BalasPadam
  54. kat shoutmix saya tu saya balas yang mana tanya soalan atau yang sebagai nye :)

    BalasPadam
  55. iye..betul-betul..saya sokong..
    entri yang penting..hehe.. :D

    BalasPadam
  56. Assalam..
    mmg btl jgak..
    yg pntg ilmu yg kte dpt dr blog2 nie..dn komen yg membina..tq!! =)

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009