Salah siapa TRAFIK merundum ??

 

Sebagai blogger yang baru lagi berjinak jinak dalam dunia blog ini , aku perlu mengenalkan diri di segenap pelusuk dunia cyber .. Bukan mudah .. Nak cepat , sila bayar .. Nak jimat , sila jalan kaki ..

Rezeki.. kalau kita naik kerana pihak ketiga , kita tak perlu susah payah lagi untuk bersaing.. Cukup je kita update blog seminggu sekali atau sekali sehari.. Selebihnya , biar je 'pihak' tu buat kerja .. mudah je gitu ..

Tapi , jika kita bergerak sendirian , boleh ke kita biarkan blog kita tu sepi je ? Atau nak buat seolah olah ada orang lain tolong promotekan blog kita ?? Jangan harap laaa !! Jangan ingat kita popular di FACEBOOK atau TWITTER maka blog kita tu akan senantiasa dihuni .. Jangan mimpi ok ! Korang kena kerja dengan lebih keras lagi untuk pastikan blog korang tu senantiasa dimasuki oleh pembaca ..

Kalaulah sehari sekali .. pulak tu entri pasal diri sendiri , berapa ramai akan baca ? Kalau kita ni selebriti , ramai la.. tapi kita orang biasa je... berapa kerat sangat la nak baca pasal kita kan ? Sbb tu kena bijak.. Pembaca suka baca buah fikiran blogger .. Jadi , selang selikan .. Memula cari isu .. bagi pendapat kita.. kemudian , keluarkan entri pasal kita.. pastu cari topik lain.. tukar tukar la.. baru la pembaca tak boring ..

Jika kita update sekali sehari , entri pulak tu tak best.. cuba letakkan kita di tempat diorng.. rasa rasa nak masuk lagi tak ? Salah sapa trafik merundum ? Ada yang akan salahkan masa ... Hurm.. Satu je.. KORANG MINAT ATAU TIDAK AKAN DUNIA BLOG INI ? BERAPA SERIUSKAN KORANG DENGAN BLOG INI ? Sila tanya pada diri sendiri..

Sekian .. nak sambung demam ..

20 ulasan:

  1. huhu.
    betul tu.

    thanks for share :)

    BalasPadam
  2. betul jugak ae...
    biar banyak post..

    Entri Terkini; aku ni giler bola ke atau gila vespa

    BalasPadam
  3. as salam..
    ya.menarik perhatian =)
    saya pun, kebiasaan tu, memang seklai sehari. dan biasanya tak blog walking langsung.
    tapi niat untuk blog, tatap tidak berubah...

    =)

    BalasPadam
  4. :) betul3...tapi tension betol bile nak updet ngan network yang lambat cam siput..adehh..nasib badan la..:P

    BalasPadam
  5. yang pastinya bukan salah ibu mengandung..haha

    arghhhh trafik aku tak pandai nak naik naik..:P

    BalasPadam
  6. makan biskut cicah teh o
    saya minat ooo

    eppy blogging all =)

    BalasPadam
  7. Rasanya masa tu tak jadi masalah sangat tapi idea. Kadang2 sampai 1 tahap tu, tak pasal-pasal fikiran macam jadi bengong skit. Huh..

    Lagi 1 masalah, bagi yang bekerja, yang tak melibatkan pc/lappy macam waiter lah contohnya.. saya pernah buat kerja outdoor ni bila memang takda peluang langsung nak fikir pasal idea..

    BalasPadam
  8. tkde idea yang kreati en ben..hehheeee

    BalasPadam
  9. memang betul tu..
    kita kena letakkan diri kita sebagai pembaca blog kita..
    "Jangan ingat kita popular di FACEBOOK atau TWITTER maka blog kita tu akan senantiasa dihuni"..saya setuju..

    kita kena kreatif..

    BalasPadam
  10. haa betul tu . kalau yang memang dah dikenali tu tak apa lah . boleh rileks . blog tak sunyi . sentiasa ada penghuni . tapi kalau blogger baru macam teman ni , berhenti blogwalking jatuh merundumlah trafik .

    BalasPadam
  11. eyna blogger baru ..memang kena kerja keras untuk naikkan traficc ...kena rajin blogwalking blog lain

    BalasPadam
  12. aik? demam2 pun mampu utk berblog? semangat tu memang ada. cayala!

    BalasPadam
  13. Bak kata orang, patah sayap bertongkatkan paruh.Namun blogging tetap blogging!

    BalasPadam
  14. baru semalam tak updtae blog dah sedih..sila kunjung belog abang..belog abang sunyi..

    BalasPadam
  15. itu dia. bile abg ben berkata2. hehe

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.