Sekadar bantuan kepada rakan blogger ..

 

Disalin dari TRIGYY

 

Hari nie ada special entry sikit...Aku sendiri tak tau nak start dari mana dan nak start macamana..

Kalau korang perasan sorang blogger nie.. nama dia Moon.. dia antara kawan yang terapat dengan aku.. dan kalau korang follow blog Moon.. korang mesti tau masalah yang dia dan keluarga tengah hadapi sekarang.. Sebenarnya Moon dah puas fikir panjang samada nak buat benda ni atau tak perlu... so sebagai kawan, aku rasa takde salah pon kalau Moon nak teruskan niat dia.. yang penting dia tau niat dia ikhlas...

-Norma-

Adik ipar Moon menderita menghidap cancer... memula aku dapat tau.. aku pon macam terkejut jugak.. sebab adik ipar moon nie baru jugak kahwin.. lepas tu mengandung.. dan Alhamdulilah selamat melahirkan bayi lelaki yang comel dan sihat.. kita panggil je dia Norma ye.. so, selepas Norma melahirkan anak pertama dia tetiba jatuh sakit.. aku ingat lagi masa tu Moon kata ingatkan penyakit misteri.. siapa tak sedih? orang lain selepas melahirkan anak, gembira menyambut kehadiran orang baru.. lagi-lagi anak pertama.. buat yang ada pengalaman manisnya memeluk anak pertama mesti faham bahagianya rasa tu..

-Norma bersama Rafiq-

tapi Norma tidak menerima nasib sebegitu.. selepas je bersalin Norma stay di rumah Moon.. nasib ada kakak ipar dan abang ipar yang penyayang, prihatin dan mengambil berat.. Moon lah yang menguruskan anak Norma yang bernama Rafiq. bila pegi hospital, buat check up semua.. barulah tau yang Norma sebenarnya menghidap cancer.. sebak mengenangkan nasib Rafiq yang baru lahir tapi tak sempat merasa belaian seorang ibu.. tak sempat merasa susu ibu.. ok aku sebak. hmmmmm..

Suami Norma, Talib ke hulu ke hilir menguruskan isteri yang terlantar sakit.. aku tak boleh bayangkan bila Moon selalu datang melawat Norma sambil bawak Rafiq... Norma hanya mampu pandang tak mampu membelai bayi kecil itu.. tabahnya Talib suami Norma.. hanya Tuhan yang tau apa ada di hati Talib.. apa ada di hati Norma saat melihat Rafiq..

-siapa sangka selepas setahun perkahwinan, dikurniakan cahaya mata dan bermula sebuah penderitaan-

-Talib sentiasa ada disisi isteri-

Dugaan bertimpa-timpa.. sampai Talib pon aku tengok dah susut sangat badan dia.. condition Norma plak tak menentu.. kadang lepas operation dia ok.. kadang dia tak ok.. hati mana lah yang sanggup tengok penderitaan ditanggung mereka..

-Talib bersama Rafiq-

-tangan Norma yang lebam-

-gambar terkini baby Rafiq-

Moon dan suaminya Sutan ni aku kenal dah lama.. diorang baik dan lembut.. aku tau Moon malu, Talib malu nak mintak tolong aku buatkan entry nie.. tapi berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.. dalam serba salah tu aku rasa tak pelah Moon, kita usaha je..

kepada sesiapa di luar sana yang rasa ingin sama-sama mengurangkan beban Talib.. korang boleh buat sumbangan ikhlas.

cimb



01070068677528



Noormawati Mohd Rasif

aku rasa ramai yang nak membantu, cuma tak tau cara.. ini tiada paksaan langsung.. tak kira lah kalau kita mampu nak derma RM5 sekalipon, janji ikhlas..kalau ada sikit-sikit sumbangan ikhlas dari korang utk Norma, InsyaAllah duit tu akan keluarga dia gunakan untuk kos rawatan Norma yang menelan belanja ribuan ringgit.. baru-baru nie kos untuk injection je dah menelan belanja 10K.. sumbangan tu juga akan digunakan utk bayaran ambulans.. kos untuk beli susu untuk Norma minum.. dan mungkin selepas ni keluarga Moon akan ikhtiar perubatan-perubatan lain yang dah tentu memerlukan belanja.

Moon malu nak buat benda ni actually.. nampak macam meminta-minta..tapi yang penting niat demi untuk membantu Talib dan anak dia Rafiq, maka Moon dan Sutan terpaksa tolak perasaan malu ke tepi..lagipon aku rasa tak salah kot.. bukan paksaan.. kot-kot korang ada rasa nak bersedekah boleh lah bantu-bantu ringankan beban orang yang dalam kesusahan..

hanya Tuhan yang dapat membalas jasa murni atas sumbangan ikhlas korang.. Sama-sama kita doakan semoga keluarga Talib dilindungi Allah dan semoga Norma cepat sembuh supaya dia berpeluang melihat Rafiq membesar di depan mata dan dapat mencurah kasih sayang buat suaminya Talib... Amin....

TOTALLY COPY & PASTE dari KasihAleeya

41 ulasan:

  1. YA Allah..sedihnya, erm.. moga ada ramai y sudi membantu dia..

    BalasPadam
  2. moga dia tabah & kuat menerima dugaan ini

    BalasPadam
  3. kesian norma & talib... moga mereka tabah ...huhuhu...ayu pn dah share td...

    http://ryushychomya88.blogspot.com/2011/07/kisah-sedih-pasangan-norma-dan-talib.html

    BalasPadam
  4. ya Allah ya tuhanku, selamatkanlah hamba mu ini...

    tabahlah hadapi ujian Allah..
    ssungguhnya Allah takkan beri ujian kepada hambaNya jika hambaNya itu tak mmpu nak tanggung...

    BalasPadam
  5. azie titipkan doa semoga dia dan family kuat. ada hikmah disebalik dugaan Allah S.W.T..

    BalasPadam
  6. Sama keadaan macam arwah adik saya...
    Semoga beliau terus bersemangat...

    BalasPadam
  7. SEDIHNYA.. HARAP CEPAT SEMBUH.... MARI SAMA2 HULURKAN BANTUAN...

    BalasPadam
  8. semoga mereka sekeluarga bersabar dgn dugaan Allah ini.. dan kita yg sihat ni, sama2 lah kita doakan yg terbaik utk mereka..semoga cepat sembuh.. insyaallah (^_^)

    BalasPadam
  9. hanya mampu berdoa. supaya Allah memberi kesihatan kepadanya :) AMIN -,-

    BalasPadam
  10. moga ALLAH beri mereka semua kekuatan.. kagum ngan talib yg setia di sisi wife dia..sedihnya T_T

    BalasPadam
  11. semoga ada insan yang sudi membantu moon. tabahlah menghadapi dugaan Allah. Allah tu uji hamba-Nya sebab Dia sayang hamba-Nya.

    BalasPadam
  12. saye ade jugak sppu yang isterinya sakit selepas lahirkan anak pertama, n isteri die dah tiada lagi...
    semoga ramai yang membantu beliau seikhlas hati..
    sesungguhnya doa dari seorang kawan adalah termakbul sekiranya orang yang didoakan tidak mengetahui kita sedang mendoakan beliau..
    semoga Allah membantu beliau...insyaAllah...

    BalasPadam
  13. sedih tak terkata...esp bila tgk anak nya tu....

    BalasPadam
  14. erk terasa plak apa akan berlaku kalau benda2 ni menimpa kita...so, nak share gak la :)

    BalasPadam
  15. sedih kak liza membacanya. kita panjang2kan entry ini. moga ada ehsan dari insan lain.

    BalasPadam
  16. sayu sungguh....sama2 la kita membantu....

    BalasPadam
  17. Terima kasih buat Ben Ashaari sebab sudi share kan kat sini

    Moon ucap kan terima kasih bebanyak ...moon sampai sini pun sebab ada kawan bagitau ben ada buat entry khas ...many many thanks Ben

    Moga usaha kiter yg kecik nih dapat membantu dia org

    terima kasih kat kowang semer ...

    moga kowang semer sentiasa di berkati Allah ...

    Regards
    Moon
    Norma's SIL

    BalasPadam
  18. innalillah....turut bersimpati...


    Sensasi saat ini:
    ISU PALING PANAS!!

    BalasPadam
  19. semoga tabah menghadapi dugaan hidop ye akak moon n akak fmly akak norma .

    semoga sume dpt membantu :)

    BalasPadam
  20. aku sgt sedey tiap kali baca entry pasal norma ni .. mudahan keluarga norma tabah hadapi dugaanNya

    aku doakan norma kembali pulih spt sediakala.....

    BalasPadam
  21. ingin membantu, tp hanyalah seorng pelajar yg masih berharap duit ibu bapa..

    doakan beliau cepat sembuh.. amin

    stay strong~!!!!

    BalasPadam
  22. ya allah kesiannya, insyaallah sama2 kita membantu..

    BalasPadam
  23. sedihnya.. semoga dia cepat sembuh agar seorg anak xkehilangan ibunya dan seorg suami xkehilangan isterinya.. huhu~ T_T

    BalasPadam
  24. Ya Allah permudahkanlan jalamn hidup mereka Ya Allah.... Tabahkan hati mereka Ya Àllah untul menghadapi segala dugaan Mu Ya Allah..

    BalasPadam
  25. setiap org ada dugaan sendiri.harap dia bersabar.semoga kakak norma cepat sembuh amin..

    BalasPadam
  26. kesian sangat-sangat
    http://bintangkita080808.blogspot.com/2011/07/memanjangkan-batuan.html

    BalasPadam
  27. thnx abg ben. moga sharing ni m'bawa mkna yg besar ntuk kluarga norma.. amin2x..

    BalasPadam
  28. semoga ada sinat bahagia untuk mereka..insyaallah:(

    BalasPadam
  29. jom ktew sumer smer2 doakan kak norma ley pulih mcm dulu....amin...=(

    BalasPadam
  30. semoga cepat sembuh... ciannye...

    BalasPadam
  31. semoga cepat sembuh..insyaallah..
    http://miszatie.blogspot.com..
    ade juga tntg beliau sekadar mahu membantu..:)

    BalasPadam
  32. semoga dia kuat hadapi ujian dari allah ini .. sesungguhnya setiap ujian itu ada hikmahnya .. sama2 kita berdoa agar adik norma akan sembuh seperti sediakala .. aminnn ... dan insyaallahhh ..

    BalasPadam
  33. sianya dengan baby tu.. huwaa.. semoga mereka tabah hadapi dugaan ini..

    BalasPadam
  34. semoga kita sama-sama dapat membantu mereka yang begitu memerlukan

    http://duniadalamjaket.blogspot.com/

    BalasPadam
  35. Salam en beng yg budiman...pilu sgt baca kisah ni...apatah lg prasaan ibu, anak dan ayah yg menerima takdir 'indah' dari Allah ni...smga mereka tabah dan kuat..
    en beng..sy nak membantu..tp bukan menghulur wang ringgit tp sekadar sebotol jus minuman yg sebelum ini mendapat testimoni yg ajaib dr pesakit...dengan izin Allah..blh x sy kirimkan jus ni..dan en beng blh x pastikan yg puan norma minum? xsalah mencuba...tiap penyakit ada ubatnya..tp semua tu dtg dr Allah yg Maha Kuasa

    BalasPadam
  36. Ben ,

    Norma telah pulang ke pangkuan yg Esa pada 23 hb Mei 2012

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009