Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 1 Disember 2010

Trafik tinggi tapi ALEXA jatuh menjunam ..

 

image

Heheh.. aku perasan lama dah .. dan aku tau puncanya dari mana .. hehehe.. Puncanya adalah dari segala segmen yang aku buat ..  Backlinks yang aku rasa En. Alexa dan En. Google tak suka .. Yelah , backlink yang serupa berkali kali dan di kebanyakkan blog .. Aku rasa gitu la mengikut apa yang aku baca ..

Tapi aku tak kisah semua tu .. kenapa ? Untuk berjaya , kita kena berkorban .. Untuk berlari dengan lebih laju , kita kena tinggalkan barangan kita dan terus berlari .. Bila dah berjaya kita kembali untuk mengambil semua barang kita ..

Jadi , sepanjang dua bulan ini ( 11 dan 12 ) , sememangnya bulan promosi blog aku dan kawan kawan .. Tahun depan , kembali cam biasa .. Tapi aku macam seronok je gini ..

Sebenarnya aku dah nampak sesuatu .. aku tau nak buat apa dengan blog aku di hari hari mendatang .. Bab Alexa ..tak pe.. aku bukan nak terus dapat TOP 100 hari ni kan ? hahahah.. biar perlahan tapi bergaya !

Blogger otai yang bukan otai tapi OTAI !!

 

Serius .. mmg otai ! Aku mmg tabik spring kat blogger kita ni .. Kenapa ? Haa .. tu korang leh tau nanti bila masuk blog dia ..

Akak .. haa.. akak ni tau !! Akak kita ni , antara blogger yang sangatlah merendah dirinya .. Tak caya nanti korang masuk la tengok blog dia ..

Anak anak dia ? Comel comel belaka !!! Jangan geram dah la yer nanti bila korang tengok .. heheh.. Aku kenal dia selama mana aku kenal geng geng dia .. heheh.. Mesti korang tak sabar nak tau kan ?

Hurmm .. ada yang panggil dia kak LG .. Bukan barang elektrik tu laaa atau hp LG tu.. Perghh .. ok la.. aku malas nak pusing sana sini .. Mari aku kenalkan korang dengan blog yang sememangnya tidak asing lagi di dunia masakan ini ... SALAM DUA BENUA !

Bakal blogger masuk wad ?

 

Wahh ... ari tu anak buah aku yang sorang tu masuk wad sbb demam selsema .. Hari ni , abang sepupu dia lak masuk .. Perghh sorang sorang pakat masuk keluar wad yer ..

image

Hurm .. orang kata skang ni musim budak budak tak sihat .. Cuaca pon tak menentu .. jap panas jap hujan.. tapi alhamdulillah... takde gempa bumi mahupun gunung berapi .. huhu..

Kepada anak buah ku .. Sori yer , pak ngah tak dapat g lawat kimi kat situ.. Nenek kimi dah tinggalkan pak ngah ! Pak ngah tak de transport nak g sana .. Sian pak ngah kan ?

Lupa lak .. diorng diorng ni , kalau duduk ngan aku bila besar nanti , aku nak ajar diorng wat blog .. kasi kenal sama nenek dan atuk mahupon pakcik blogger ( korang la tu ) yang dah otai neh.. kasi mintak ilmu lak..  boleh ?

Mana blogger putrajaya ? Jumaat malam ni lepak Ali Bistro mau ? Aku bujang ni.. bukan selalu leh dapat peluang gini.. hehe...

 

Iklan berbayar - EQ CUTIE

image Sementara stok masih ada.. segera segera !!

Aku blogger bujang ..

 

Ahaks... tinggalaaahh daku keseorangan .... si dia pulang ke ganggang... aku takde cutiii .. terpaksa blogging seorang diriii .. huwaa... Tapi tak pe.. gunakan segala kedamaian malam ini untuk mencari idea idea yang best gitu .. Erk.. persoalannya.. ada ke ???

Tak pe.. kita g tengok latarbelakang kawan kawan kita ni dalam segmen AKU BLOGGER .. SO WHAT ??? SOLLLII LAAA ...

  1. Farah Shamsudin
  2. shiqin ghazali
  3. LaVeNdrA
  4. aReTikZ
  5. ecah..merangkap anak cik nan
  6. mOoN
  7. nur dhiya' aida
  8. Adem Aizad
  9. NaNaKyu
  10. soffya cik bulan
  11. Ayuu
  12. meaw
  13. luna
  14. Biqque
  15. THE LEKAT LEKIT STORY
  16. Fatihah
  17. hadifar-fyda
  18. zacky ~786~
  19. puteri cahaya.
  20. efa nur
  21. NaNaKyu
  22. Ayuu
  23. Kalamhati
  24. Noor Faezah Mazli
  25. aima in luv
  26. atyn

Hadoiii .. pengsaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnn .. tapi berbaloi untuk korang ! Tak caya cuba la baca !

Yess.. aku dah tau kenapa aku tak dapat BUFFERED !

 

Haaa... korang tau tak camana korang leh dapat BUFFERED ?? Ada orang tanya apa itu BUFFERED ? BUFFERED bukan BUFFALO yer ..tkde kaitan .. Cuba korang google cari jawapan .. Pasti jumpa punya .. kalau tak jumpa , nanti aku cerita dalam entri yang lain , okeh ??

Skang ni.. mari kita lihat .. apa kata penaja kita bagaimana mereka memberikan BUFFERED pada setiap blog .. Ni aku antar tiket kat dia tengahari tadi.. maka dia dah jawab la... Makasih NUFF ..

Dia tulis ...

The decision to advertise lies with advertisers.
In short the basic requirement before your blog is suitable to be proposed to advertisers are;


- Glitterati status
- Ad units located at the right locations
- Blog content suitable for all visitors (not copy pasted content,    YouTube, pornographic, hate content, political based)
- Number of ad units available
- Stable amount of traffic

Once you're in the list to be proposed to advertisers, then it will be determined by advertisers' campaigns and their target audience for each campaign. Should your blog has readers which suit their target audience, then your blog will be proposed and if the advertiser chooses to advertise on your blog, then the ad campaign will be there.

Our system also prioritizes blogs which have received less CPM campaign to be suggested to advertisers in the future for their ad campaigns as part of our initiative to ensure all of our bloggers are able to earn evenly from advertisers. That means there will be times where a blog will not be chosen for campaigns if it has been getting a lot of campaigns for a period of time.

 

OK.. faham dah skang .. Part aku tu .. bawah sekali tu.. hahahaha .. dah dah .. jgn tamak.. kasi can kat orang lain .. okeh ? Tapi ... iskh.. jangan buruk sangka.. biar lah.. tu rezeki diaaa... lalalalala

Update terkini : KL INTER MOTOR SHOW '10

IMAG0069 IMAG0070

IMAG0068 Nak tau harga tiket atau tarikh pameran ini .. sila lawati blog akak kita ni ... LOVELYSHAFA

Ramainya blogger ..

Iklan oleh Alinac Shoppe

image Macam macam ada !

OKeh... pastinya ramai tertanya ni segmen apa kan ? Jap aku g copy paste balik .. aku kan suka copy paste gitu .. hehehe ..

Sila jawab soalan berikut :

    • Apa pendapat anda mengenai dunia blog ?
    • Sepanjang anda menjadi blogger , apakah perkara positif dan negatif yang pernah anda alami ?
    • Apakah blog ini hanya untuk mencari nama / glamour ?
    • Banggakah anda menjadi seorang blogger ?

Maka diorg pon jawab la kat dalam blog masing masing .. hehehe .. mudah je gitu ...

Erk.. mintak tolong skittt yer .. paste sekali dah la yer .. sian aku dok terkial kial carik blogger yang belum masuk dalam senarai.. Jangan risau , aku mmg peram komen korang tu dulu .. ek ?

  1. kakchik@ella
  2. nur choki choki
  3. qilamahadi
  4. My Little Diary
  5. natasya
  6. akubersamaCahya
  7. Saia Az
  8. Ayuni
  9. silent thinker
  10. Miss SurferParadise
  11. -hanyaaku-
  12. Hishyamuddin
  13. man yusoef
  14. Miss Nina
  15. IBU WAFIQ
  16. penjejak.mimpi
  17. oshin
  18. nuyuEna
  19. zaMir
  20. misz nana
  21. apezs shah
  22. JUE
  23. alinac lover

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...... 23 sudah marii ...

Aku tau ko blogger ..

Haaaa.. 20 lagi.. ada masih dok beratur nak tunjuk jawapan masing masing .. Ni masa dia nak buktikan blogger kita bukan sebarangan ... hehehe ... Tak caya ? G baca sendiri ... Aku nak sambung keje balik .. pastu update lagi .. huih... ada tikar ? nak pengsan sat..

  1. MiSx MieRa
  2. ♥-- emieysandra --♥
  3. krole
  4. Faezah Hannah Al Baj
  5. Mus
  6. aanie
  7. Kuronofu91
  8. AdiaLuze
  9. kakchik@ella
  10. farah hairuddin
  11. Ainiaa♥
  12. Rafidah Bakri
  13. .hana.
  14. Amirah Yusof
  15. Siti Noraisyah
  16. p[A]n[A]d[0]L© b
  17. Izamir Ridzwan
  18. Nazterjah
  19. ::wan fadhilah::
  20. Ummi Izzah

Terima kasih .. Nak join segmen ni , sila rujuk mereka yang dah buat yer ..

Hati hati ! Penyangak merata rata ..

Baru berlaku pada rakan opis aku... Lelaki ni ... haaa.. kalau perempuan tu tak tau la aku ..

Cerita dia gini .. dia kata semalam dia g cyber cafe atau CC .. hehe.. saja je nak sebut CC tu gak .. Pastu nak dijadikan ceritanya , dia letak la hp dia depan dia .. depan mata dia je ni .. Haa... Pastu kan .. pastu kan.. haaaa... treeee ... hehe..

Dia kata .. ada sorang budak ni lalu belakang dia.. pastu kan .. terus dia .. haaa.. terus .. haaa .. nanti je la aku sambung .. ada keje lak tetiba bos bagi .. eh .. ok ...

Sabar la.. jap je lagi. .sat ehh .. boleh ??

LuvBag - 972 - Coach Kristin Graphic Op Art Hobo 14860

image Iklan ditaja oleh AYU STORE

Ok.. sambung .. Pastu mamat tu .. sambar hp dia dan terus berlari lari anak.. haaa..Member aku yang terkejut hp dia dirembat itu sempa menjerit , 'oh mak kau' .. haaaa.. kemudian dia berlari lari anak juga mengejar penyangak tadi ..

Malangnya penyangak tadi tu dah ada geng kat depan .. Katanya sama sama penyangak .. Kira dah standby ngan motor la.. terus melarikan diri bersama hp dia yang murah tu .. Haih.. sian .. Dia tak kisah pasal hp tu , tapi gambar awek kesayangan dia tu haaa... iskhh.. gambar lisa surihani tuuuu ..

Maka berhati hatilah yer .. tak kira laki atau perempuan , penyangak pasti akan menyangak juga .. okeh ? Sambung keje ...

Sabar.. sabar .. sabarrr... Aku blogger okeh !

Huih.. sabaqqq .. ramai antar nih... aku kena kumpul dulu.. huhu... Okeh ? Kang buat sikit skit tak feel ... Skang baru boleh bandingkan dengan yang lain ...

  1. Ikhwan
  2. Siti Mashitah Saidin
  3. nuR izyan
  4. Fizzo
  5. Scarlett O'Hara
  6. Ummi Alifya
  7. AziE
  8. ~lulu & faiz~
  9. Siti Aisyah
  10. Ummi Izzah
  11. cikmimmie
  12. FareedSairi
  13. Nurfatimah Jalilah
  14. Sis-Lin
  15. Misz Sephia
  16. Syafiq Rosli
  17. Nur Mudrikah
  18. ijatnuar87
  19. ::Cikgu Akim::
  20. AKO @ retna

Okeeyy... jom tengok jawapan diorang.. Ada lagi tau.. yang belum tu.. tungguuuuuuuuu ...

Ramai tidak sedar bahaya makanan yang disimpan lama

 

GEORGETOWN: Kesedaran mengenai bahaya mikotoksin masih rendah apabila ramai di kalangan rakyat negara ini tidak menyedari makanan yang dimakan mungkin dicemari bahan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Persidangan Antarabangsa Mikotoksin, Prof Baharuddin Salleh berkata mikotoksin, iaitu sejenis racun atau toksin, terhasil daripada kulat yang tumbuh pada makanan dan hasil pertanian.

"Contohnya roti atau makanan lain yang kita simpan lama dan ditumbuhi kulat, kulat berkenaan akan menghasilkan mikotoksin dan jika kita memakan makanan itu, ia boleh mengakibatkan kesan jangka panjang terhadap kesihatan," katanya kepada pemberita selepas perasmian persidangan itu di sini hari ini.

Baharuddin yang juga pensyarah Pusat Pengajian Sains Biologi, Universiti Sains Malaysia berkata, apa yang membimbangkan ialah racun berkenaan mempunyai sifat yang tahan panas dan akumulatif.
"Bila kita masak pun ia tidak akan musnah dan apabila ia berada dalam mana-mana organ badan kita, ia akan membiak dari masa ke masa hingga mengakibatkan kerosakan pada organ berkenaan," katanya.

Baharuddin berkata, sesetengah kulat itu menghasilkan mikotoksin yang sangat berbahaya yang dinamakan aflatoksin.
Katanya, manusia yang memakan makanan yang mengandungi aflatoksin boleh menghidapi kerosakan hati dan barah hati.

Selain itu, katanya, mikotoksin juga boleh didapati dalam susu dan daging binatang ternakan yang memakan makanan yang dicemari racun itu.

"Pengambilan susu dan daging yang dicemari mikotoksin itu turut membahayakan kesihatan," katanya.

Justeru, katanya, orang ramai perlu menyimpan makanan dengan baik bagi mengelak daripada dicemari kulat yang menghasilkan mikotoksin. - BERNAMA

-BHARIAN-

Gegaran gempa Sumatera dirasai di Selangor

 

KUALA LUMPUR: Satu gempa bumi sederhana berukuran 5.9 pada skala Richter berlaku di Sumatera Utara Indonesia pada 8.50 pagi ini.
Jabatan Meteorologi Malaysia dalam satu kenyataan di sini berkata, pusat gempa itu terletak di latitud 2.8 Utara dan longitud 99.0 Timur iaitu 28 kilometer dari Barat Daya Permatang Siantar, Indonesia, dan 241 kilometer dari Barat Daya Pulau Pangkor, Perak.

Menurut kenyataan itu, gegaran turut dirasai di beberapa kawasan di Selangor, namun ia tidak mencetuskan ancaman tsunami kepada Malaysia.

Sementara itu, Pusat Kawalan Bomba dan Penyelamat Selangor, ketika dihubungi mengesahkan tidak menerima sebarang panggilan berkaitan gegaran. - BERNAMA

- BHARIAN-

Segmen : Aku blogger ! So What ???

{ TUTUP SUDAH YER -2/12/2010}

Ganas ! Tajuk dah cukup berapi ... Segmen ni untuk semua blogger tak kira baru atau lama ... Nak join , silakan ..

Segmen ni mudah jer ... Ramai tak tau blogger tu apa ? Apa itu blog ? Apa yang best sangat blog ni ? Dan banyak lagi .. Maka segmen ni adalah segmen soal jawab berdasarkan pendapat blogger itu sendiri .. hehehe.. di samping mempromosikan blog masing masing ..

Caranya.. seperti biasa , buat satu entri :

  1. Mesti ada header image ni...
  2. Tulis tajuk dan linkkan ke entri ini ..
  3. Latar belakang blogger ( korang sendiri ler ) termasuk pendidikan dan juga pekerjaan .. termasuk lokasi.. negeri atau negara jer ..
  4. Sila jawab soalan berikut :
    • Apa pendapat anda mengenai dunia blog ?
    • Sepanjang anda menjadi blogger , apakah perkara positif dan negatif yang pernah anda alami ?
    • Apakah blog ini hanya untuk mencari nama / glamour ?
    • Banggakah anda menjadi seorang blogger ?

Ok... tu jer.. ke semua tu mesti TIDAK KURANG dari 100 patah perkataan .. kalau kurang , tidak akan di masukkan dalam senarai.. Okeh ?

Sila paste url entri tu kat ruangan komen .. Segera yer .. Tarikh tutup , bila bila masa jer ..

Mereka yang terawal ialah :

  1. mama zara
  2. nazirulhazwan
  3. borak kosong
  4. missbby
  5. Cik Gallus Gallus
  6. AiMaN
  7. islah_nafsina
  8. rabiatul
  9. WannZ_AzryN
  10. iLa SaHaR

Bayi hidap 11 penyakit

 

JOHOR BAHRU: “Faiz mengalami 11 masalah kesihatan termasuk empat penyakit kronik dan hospital kini umpama rumah pertama kami,” kata Nor Azifa Othman, 26 di sini, semalam.

Anak bongsunya, Muhammad Faiz Irfan Mohammad Fauzi, setahun, menderita saluran jantung berlubang, paru-paru berair, leukimia, pendarahan otak dan pelbagai lagi.

Pada masa sama, Faiz turut mengalami kecacatan di mana dia tidak mempunyai cuping telinga kanan.

Keadaan kesihatan anak kecil itu menyebabkan Azifa dan suaminya, Mohd Fauzi Harun, 36, hidup dalam kebimbangan terutama ketika Faiz sesak nafas.

“Ada kalanya kami merayu pada doktor supaya memasukkan Faiz ke wad kerana tidak sanggup berulang ke hospital memandangkan ia bukan saja membuang masa, malah membabitkan kos perjalanan.

“Namun, sekiranya keadaan Faiz bertambah baik, kami diminta untuk membawa pulangnya ke rumah di Kampung Sinaran Kempas,” katanya.

Akibat sering mengambil cuti kecemasan dan sebagainya, Mohd Fauzi pula hilang pekerjaan di sebuah kilang dan ia menambah beban keluarga berkenaan.

Menurut suri rumah sepenuh masa itu, Faiz juga pernah diserang sawan hingga koma tiga hari pada Mei lalu selain dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) selama lebih lima hari di Hospital Sultanah Aminah (HSA) minggu lalu berikutan sesak nafas.

Keadaan kesihatannya semakin kritikal dari sehari ke sehari dan akibatnya, Faiz tidak berupaya untuk berjalan mahupun menggerakkan anggota badannya secara normal menyebabkan dia sentiasa dalam keadaan tidak bermaya dan terlantar. Doktor pula menasihatkan keluarga berkenaan mendapatkan tong dan mesin membekal oksigen mudah alih untuk kegunaan Faiz di rumah kerana ia boleh menjimatkan kos perjalanan ke HSA.

“Bagaimanapun, kami tidak mampu menanggung kosnya yang mencecah RM5,000 memandangkan kami tidak bekerja, manakala anggota keluarga lain pula bukan orang senang.

“Bantuan kewangan dihulur Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) hanya mampu menampung kos perubatan Faiz dan kami berharap ada pihak sudi tampil membantu membolehkan Faiz menjalani kehidupan selesa,” katanya.

-HMETRO-

Segmen baru ?

 

Ops .. sebelum tu aku , kena masukkan 3 blog ni dulu sbb katanya aku terlepas pandang.. Yeker ? hehe .. Yelah kot... Sori yer .. Hehehe.. ok ok.. sat aku bagitau yer .. nak kena cari satu satu sbbnya diorg paste dalam  lain lain entri .. huhu..

Hurm.. pagi hari aku dikejutkan oleh kematian salah seorang staff yang aku amat kenali .. Al-fatihah .. Semoga rohnya dicucuri rahmatNya .. Takziah buat ahli keluarga arwah ..

Menurut khabar dari rakan terdekat ...arwah jatuh pengsan ketika solat dan terus koma ... Punca.. Darah tinggi .. hurmm.. aku ada darah tinggi ni.. huhu ... dah la malam ni sehingga ahad ni aku tinggal sorang.. uhuk.. Bahaya kalau asik makan luar ni..

Ops..tak pe .. ada red beans.. huhu.. huwaa... kena jaga makan ni.. G gym g gym g gym !!

Syukur .. berbaloi rasanya ...

Salam .. selamat pagi ... Bukak blog sebelum mandi.. heheh.. wajib... sbb tua aku bangun awal pagi .. Check komen .. tengok trafik semalam dan pagi ni .. Huih.. semalam punya kurang 30 UV untuk cecah 6 ribu !!!! Alhamdulillah .. makin naik lak .. huhu..

Kemudian check email ... Terkejut aku .. dapat komen dari seseorang yang mana levelnya jauh dari aku ... maksud aku dari sudut pendidikan dan juga ... ehem.. pangkat mahupun hartanya .. hehehe. ..

image

Beliau ada blog.. hehee.. kalau nak tau , g la tengok sendiri... Erk... sama sama Dr..

Siap ikut blog aku okeh ... Aku nak kata , jangan jeles okeh tapi tak patut laa... riak tu ... Terima kasih Dr. Mohd Hafiz sbb sudi follow blog picisan ini ..

imageSerius .. aku bertambah lagi bersemangat sekarang ni .. Ops.. jadi kenyataan.. sehari 100 follower.. hehehe... suka suka suka ! Terima kasih kawan kawan .. Kawan kawan tamo lawan okeh !

Kemudian .. satu lagi yang membuatkan aku rasa syukur sbb aku takut makan duit orang tapi tak berbaloi namun sangkaan aku meleset !

image

Mimie Hamdan ada letak iklan kat blog aku .. DELICIOUS CUPPIES ..

Tapi tu la kan.. rasanya tak la semua kot.. bergantung pada permintaan ... Hurmm ..

Tu je la kot ... hehehe ... Apakah hari ini akan cecah 100 lagi ??? Susah kot ? Jangan fikir gitu ! Usaha dulu .. berjaya atau tidak , yang penting ... USAHA !!

Sori sori ... aku macam bermimpi jer..

 

image

Selain dari trafik yang skang ni dok main area 4 ribu ke 5 ribu sehari ( alhamdulillah ) , FOLLOWER pon dok main area 50-100 orang sehari .. Apakah blog aku ini diterima ? Kalau yer , alhamdulillah ..tak sia sia berjuang siang malam .. kalau tak , akan aku usahakan lagi .. Tunggguuuuu segmen segmen pecah kepala selepas ini !

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI